"Eten brengt mensen samen", vertelt Tatjana Dekker (34) namens de maatschappelijke organisatie trots. Voor haar ligt het bijzondere kookboek, met prachtige plaatjes van op het oog heel bijzondere en exclusieve gerechten. Maar dit boek is anders dan alle andere: elke gerecht kost per persoon 2, 50 euro en moet daarmee mensen die het financieel niet makkelijk hebben helpen.
"Het idee bestond één jaar geleden en een halfjaar later ontwikkelde we het kookboek", gaat Dekker verder. Quiet Drechtsteden is een maatschappelijke organisatie die mensen met een lage beurs helpt door leuke activiteiten voor hen te organiseren. Die worden vaak gesponsord door horeca-ondernemers uit de Drechtsteden.
En met hulp van die verschillende horeca-ondernemers uit de streek is het gelukt het kookboek te vullen. Koks kregen de vraag om recepten voor het kookboek te maken, waarbij dus de financiële uitdaging was om het per persoon op 2,50 euro te houden. Dekker: "We zijn met Quiet Drechtsteden zeven jaar actief in de armoedewereld. Daardoor weten we ongeveer wat het gemiddelde inkomen van een persoon die in een armoede leeft is en kwamen we uit op dat bedrag."
En zo ontstond een bonte verzameling aan gerechten voor minima: van een pindasalade, focaccia Genovese tot fudgy brownies. "Doordat we samen hebben gewerkt met verschillende horecazaken, merk je dat de recepten divers zijn", aldus Dekker.
Uitdaging om goedkoop te koken
Regard Reuser (44) is eigenaar van het Dordtse restaurant Finn's Eten en Drinken en is een van de chefs die recepten voor het Quiet Budget Kookboek heeft gemaakt. De chef heeft voor het boek onder meer vegetarische noodles met ommeletstreepjes en tomatensoep naar de organisatie gestuurd. "Ik vind het belangrijk dat wij als restaurant iets voor een ander kunnen betekenen", vertelt hij. "Mensen die onder de armoedegrens leven moet je daarom juist helpen."
Het was voor Reuser wel een uitdaging om goedkope gerechten te verzinnen. "Normaal denk je tijdens het boodschappen daar niet over na." De zoektocht heeft hem ook iets opgeleverd. "Ik probeer nu aan mijn gezin mee te geven dat je niet altijd kunt eten wat je wil en dat je ook moet kijken naar een budget."
Carpaccio gemaakt van courgette en rijst met witte kool
Bladerend door het kookboek, ziet Tatjana Dekker één gerecht dat ze in ieder geval wil uitproberen. "Dat is een gerecht dat het restaurant Bistro La Bohème bij ons heeft gemaakt: een carpaccio die is gemaakt van courgette.”
Chefkok Reuser heeft een van zijn eigen recepten uit het kookboek al voor zijn gezin gekookt: rijst met witte kool, gehaktbal en pindasaus. "Ik eet dat gerecht al sinds ik een kind ben en eet dat ook standaard op mijn verjaardag. Ik vind het een lekker gerecht, maar voor mijn gezin is het een paar keer per jaar eten voldoende."
Geïnteresseerden kunnen het kookboek via de website van Quiet Drechtsteden kopen. De opbrengst van de verkoop gaat terug naar de organisatie, waardoor minima via Quiet het boek gratis kunnen ontvangen.