Dordrecht, Netherlands

Naaktslakkenplaag treft zorgboerderij De Zuidpunt: 'Lekker weer en droogte nodig'

Naaktslakken teisteren al lange tijd menig tuin door planten op te eten. Het landelijke probleem is ook merkbaar bij zorgboerderij De Zuidpunt in Dordrecht. Door de hongerige en glibberige beesten komen zij groenten tekort in de pakketten die ze verkopen.
Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 20 juni 2024 18:00 | Aangepast op 20 juni 2024 17:13
Het vochtige weer, in combinatie met de Dordtse kleigrond, zorgt voor een plaag aan naaktslakken. Die richten behoorlijke schade aan. Het is volgens de eigenaar van De Zuidpunt voor het eerst in twintig jaar dat zij in deze mate last van aangevreten planten.

Het weekend nadat Wendy Boeree, medewerkster van de zorgboerderij, de kolen had geplant, zag ze dat ze al opgepeuzeld waren. Maar voorlopig blijft het bij afwachten en toekijken. “We kunnen dit veld nu wel opgeven. Het is niet te bewerken, totdat het droger wordt.”

De groentepakketten die De Zuidpunt verkoopt, worden ingepakt door deelnemers van de dagbesteding. De pakketten bevatten door de geringe oogst net wat minder groenten, maar de klanten hebben er begrip voor. “Erg lief, de mensen reageerden positief. We krijgen veel steun, mensen herkennen het probleem en hebben de slakken vaak ook in hun eigen tuin gezien”, zegt medewerker Tim Dubbelman.

Loopeenden
De drie hectare grond die de boerderij rijk is, wordt bewoond door allerlei dieren. De loopeenden zetten medewerkers speciaal in als bestrijding tegen de naaktslakken. Tim traint ze zelfs. “Want anders eten ze net zo goed ook de plantjes op.” Maar met zo’n groot terrein, zijn de eenden ook niet voldoende.

Gifmiddelen gebruiken ze niet. “We zijn een onbespoten bedrijf”, zegt Tim. Dan helpt er nog maar één ding: “We hebben lekker weer en droogte nodig, dus laten we daar op hopen. En in de dagbesteding is er nog genoeg ander werk te doen, zeker op een boerderij.”

Lees meer over:

Zorgboerderij|

Meest gelezen

Nu wél mooi weer tijdens festival Brand Parkies in Dordrecht

Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 23 jul 2024 13:14

Fatbikebestuurder naar het ziekenhuis na ongeluk met auto

Redactie RTV Dordrecht | Joram Niese | 22 jul 2024 13:00