De verenigingen zijn al anderhalf jaar bezig met ‘wennen’ aan elkaar. Nu is langzaam de verhuizing van start gegaan. Er is vaak bij elkaar gerepeteerd, maar deze zomer trekt Prins Willem van Oranje in bij het pand van Drechtstad aan de Schenkeldijk.
“We oefenen al sinds begin dit jaar samen”, vertelt het bestuurslid. De leden hebben zelfs al een paar keer samen opgetreden. Daar werd al snel duidelijk dat de fusie bij het organiseren van optredens zou helpen. Drechtstad had geen vast slagwerk, Prins Willem van Oranje juist weer geen klarinetten. “We kunnen elkaar goed aanvullen.”
Langzame fusie
Het bestuur van beide verenigingen heeft de fusie geleidelijk laten verlopen. “We hebben er lang over gedaan. Veel leden hechten veel waarde aan hun vereniging en zitten er al lang.” Volgens de woordvoerder was het belangrijk om de leden mee te laten beslissen. Deze aanpak heeft baat gehad: niet één lid is door de fusie afgehaakt.
Beide verenigingen hebben een rijke geschiedenis. De Drechtstad Muziekvereniging bestaat sinds 1969. Toen ontstond die ook al uit een fusie van drie verenigingen, waaronder het Rode Korps dat in 1897 werd opgericht. De leden van de vereniging treden regelmatig op. Ze staan vooral bekend om hun kerstoptredens, maar treden ook regelmatig op in winkelcentra, op feesten of zelfs in Duitsland voor Oktoberfest.
Concertband Prins Willem van Oranje werd in 1967 opgericht. Toen startte de vereniging als tamboer- en trompetterkorps en bestond deze alleen uit mannen. In de loop der tijd werden ook vrouwen toegelaten en vanaf 2019 veranderde de vereniging langzaam van marsband naar concertband met een orkest. De leden spelen veel soorten muziek, waaronder zowel popnummers als meer traditionele marsmuziek.
De verenigingen begonnen dus erg anders, maar de fusie verliep zonder kleerscheuren: “We delen hetzelfde enthousiasme en zijn muzikaal wél hetzelfde.” Inmiddels zijn de leden van beide verenigingen al druk bezig met de verhuizing. Op 24 september treedt Concertband Merwede voor het eerst op.