De Brabantse gemeente wil de saneringskosten op het bedrijf in Dordrecht verhalen. Die kunnen oplopen tot tien miljoen euro. Een woordvoerder zegt toe dat de gemeente zich voorbereidt op een aangifte bij de politie. Dit naar aanleiding van een uitzending van de onderzoeksjournalisten van Zembla.
In een uitzending van zondag 27 april werd duidelijk dat Zembla beschikt over interne informatie en documenten van Chemours. Daaruit zou blijken dat het bedrijf aan de Dordtse Baanhoekweg al sinds 2011 wist van de dumping en slechte afhandeling van PFAS-afval door een bedrijf in Helmond waar het nauw mee samenwerkte.
Teflon
Dat bedrijf, Custom Powders, verwerkte teflon voor de chemiereus en produceerde daarbij als afvalproduct onder meer afvalwater, dat tjokvol zat met PFAS-stoffen. Dit water werd volgens Zembla zo door de wc gespoeld, waarna het in het Helmondse riool en daarna grondwater terecht kwam. In 2018 werd de extreme verontreiniging van het gebied rondom de Custom Powders-fabriek ontdekt, waarna een lang juridisch proces volgde om wie de saneringskosten moest ophoesten.
Custom Powders kon, als bedrijf met tien werknemers, de schadeclaim van de gemeente Helmond niet ophoesten en werd eind 2024 failliet verklaard. Nu wil Helmond de achterliggende factor in Dordrecht dus voor de rechter slepen: de directie van Chemours. Daarnaast wordt ook de directie van het ter ziele gegane Custom Powders in de aangifte betrokken. De kosten van de sanering liggen rond de 10 miljoen euro.
Belastingbetaler
Die kosten zijn op dit moment voor een groot deel betaald door het Rijk, maar het kan volgens het college van Helmond niet zo zijn dat de belastingbetaler opdraait voor deze misstanden. Tegenover Omroep Brabant geeft wethouder Arno Bonte aan
de zaak niet over zijn kant laten gaan: “Het kan niet zo zijn dat het bedrijf hiermee wegkomt.” De gemeente heeft Chemours al ‘pro forma’ aansprakelijk gesteld. “Dit om te voorkomen dat het verjaart”, aldus de wethouder.
Het is niet de eerste keer dat een officiële overheidsinstantie aangifte doet tegen de chemiereus aan de Dordtse Baanhoekweg. In 2023 deed Waterschap Hollandse Delta aangifte vanwege de lozing van de PFAS-stof trifluoracetaat op het Dordtse riool. Ook vanuit
vier omliggende gemeenten én
vanuit advocate Benedicte Ficq - namens omwonenden - kwamen er rechtszaken tegen het bedrijf. Vanwege die zaak kreeg Chemours twee weken geleden nog
een onaangekondigd bezoek van de politie.