Dordrecht, Netherlands

Taakstraf voor ex-eigenaar van failliete Dordtse sportschool

De rechtbank in Rotterdam Omroep Twee
Een 33-jarige Schiedammer zag het wel zitten: een eigen sportschool in Dordrecht. Het is eind 2020 en het einde van de eerste coronalockdown komt in zicht. “Ik spring er op het juiste moment in”, dacht de hij. Na nog een lockdown ging zijn bedrijf een jaar later alweer failliet. Hij staat nu voor de rechter op verdenking van fraude en het wegsluizen van vijftigduizend euro.
Twee | 3 augustus 2024 09:00 | Aangepast op 2 augustus 2024 16:32
De Schiedammer sluit op 3 september een koopovereenkomst met sportschoolketen David Lloyd. Hij neemt vooral het klantenbestand over en gaat huur betalen aan de sportschoolketen voor het gebouw. “Het ging twee weken leuk en daarna bergafwaarts”, vertelt de man. Het was het begin van de tweede lockdown. Het overgenomen klantenbestand daalde van drieduizend naar duizend leden, vertelt hij.

In oktober vindt de sportschooleigenaar het genoeg geweest en vraagt faillissement aan. “Ik heb niet gewacht op schuldeisers. De laatste maand zag ik dat het aantal leden niet opliep. Ik heb gedacht: ‘Nu betaal ik iedereen’.”

De schulden van meer dan driehonderdduizend euro moeten voor zover mogelijk worden afbetaald. De curator die dit moet regelen komt naar eigen zeggen terecht in een puinhoop. En er ontbreekt een bedrag van vijftigduizend euro.

'Printers, tv’s en wasmachines'
Op zoek naar het geld gaat de curator langs bij het verlaten pand waar de sportschool ooit in zat. Samen met een medewerker van eigenaar David Lloyd loopt hij een rondje. Hij is op zoek naar elfduizend euro aan spullen die zijn gekocht bij de MediaMarkt. “Ik moest spullen vervangen. Er ging veel kapot. Deze spullen heb ik daar achtergelaten. Er kan daar in de tussentijd van alles gebeurd zijn. Toen ik daar wegging stond alles er”, legt de 33-jarige Schiedammer uit. De aankopen zouden bestaan uit printers, wasmachines en tv’s, al is hier geen enkel bewijs voor.

De curator ziet dit anders. “Ik kwam binnen, de camera’s waren afgeplakt. Alles van waarde was verdwenen. Er was geen spoor van inbraak. Er werkten daar 23 mensen. Het was een bende en deze mensen hebben er last van gehad.” De ex-sportschooleigenaar vindt het vreemd dat de curator niet met hem zelf door de oude sportschool was gelopen om de spullen te inventariseren. “Deze man heeft zijn werk niet gedaan”, roept hij meerdere malen in de rechtbank van Rotterdam.

Verder wordt er 8.300 euro teruggevonden op een andere bedrijfsrekening en er Is tienduizend euro betaald aan verzekeringen. Ook kocht de 33-jarige Schiedammer voor tienduizend euro een auto, wat hij overigens later terugbetaalde aan het bedrijf. Daarnaast keerde hij zichzelf volgens de officier van justitie (OvJ), als verlieslijdend bedrijf, tienduizend euro aan salaris uit en leende hij tienduizend euro uit aan een Belgisch café.

“Dat is geen zakelijk verstandige beslissing”, vindt de OvJ. De sportschooleigenaar geeft in de rechtbank aan dat hij een horecabedrijf in zijn sportschool wilde. “Ik vond dat fijne mensen. Het café zat in geldnood en ik wilde helpen. Voor die hulp zouden zij naar Nederland komen.”

'Ik ben geen boekhouder'
Tijdens de zitting verschuilt de sportschooleigenaar zich meerde malen achter het hebben van een slechte boekhouder. “Ik heb een boekhouder in de hand genomen. Hij was niet de juiste persoon. Was van ja dat ga ik regelen, maar dat deed hij niet. Ik moest alles handmatig overmaken.” Volgens de OvJ heeft de Schiedammer zelf een taak als ondernemer om financiële stukken bij te houden. “U blijft als bestuurder en eigenaar verplicht om stukken bij te houden. Er is niet duidelijk of er administratie was”, verwijt de OvJ de Schiedammer.

De officier van justitie vindt het verder kwalijk dat de Schiedammer geld leende aan een Belgisch bedrijf en zichzelf een groot bedrag aan salaris uitkeerde. “Als je op 16 oktober de boel opzegt kan je niet met droge ogen jezelf tienduizend euro uitkeren.” Zij vindt daarom dat de 33-jarige ex-sportschooleigenaar alles op de aangekochte auto na moet betalen, want deze was al terugbetaald. Dat gaat om veertigduizend euro. Ook zou hij 120 uur taakstraf uit moeten voeren en een voorwaardelijke gevangenisstraf moeten krijgen van een maand.

De rechter zegt de 33-jarige Schiedammer niet voor alle beschuldigingen te kunnen veroordelen, omdat hij als bestuurder niet voor alles verantwoordelijk was. Toch vindt de rechter dat hij wel schuldig is aan nalatigheid op de inlichtingenplicht. Zij legt een taakstraf van 120 uur op. Ook moet de ex-sportschooleigenaar bijna zesduizend euro terugbetalen.

Deze publicatie verscheen ook op de website van Omroep Twee, de streekomroep van de gemeentes Schiedam en Vlaardingen.

Lees meer over:

Rechtspraak|

Meest gelezen

Uitbreiding Nieuwe Dordtse Biesbosch: natuuroevers, graslanden en duizenden kilo's grond

Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 4 sep 2024 17:00

112-nieuws: fietser geschept en proefrit gaat mis

Redactie Streek 56 | 5 sep 2024 14:32

Lees ook

Alcoholcontrole loopt uit op dollemansrit: dader moet 18 maanden de cel in

Met twaalf flesjes bier achter de kiezen én onder invloed van drugs probeerde G. van der L. uit Zwij...

Slachtoffer schietpartij zou zelf ook bewapend zijn: 'Er heeft meer gespeeld'

Er zitten twee kanten aan het verhaal van de schietpartij in de Dordtse wijk Krispijn begin februari...

Tom lichtte Feyenoordfans op én verloor zijn vrienden: 'Tot mijn nek in de schulden'

Een 25-jarige Zwijndrechter maakt in mei vorig jaar twee Feyenoordfans blij met kaartjes voor de kam...

Man al voor de vierde keer verdacht van stalking: 'Hij begrijpt het nog steeds niet'

Een relatie, samenwonen en trouwplannen: het gaat lang goed tussen Melissa* en een 34-jarige man uit...

Steekpartij Hugo de Grootlaan: dader (34) moet drie jaar de cel in

De man die afgelopen zomer op de Hugo de Grootlaan in Dordrecht iemand neerstak, moet drie jaar de c...

William belt 134 keer als zijn vriendin het ineens uitmaakt, omdat hij de 'verkeerde' huidskleur heeft

Een jonge man en vrouw worden verliefd, maar een van hun ouders ziet hun relatie niet zitten. Op een...