Dordrecht, Netherlands

Vaarverbod door wankelend monumentaal pand: 'Draagkracht is weg'

Er is een vaarverbod ingevoerd tussen het Scheffersplein en de Leuvebrug in Dordrecht. Dat heeft Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) gedaan omdat er een monumentaal pand op de route ligt dat op instorten staat. “Hierdoor kunnen we het mooiste stukje van de route niet laten zien aan de gasten”, vertelt Sirio Barone, rondvaartondernemer.
Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 26 juni 2024 18:19 | Aangepast op 26 juni 2024 18:19
Het pand aan de Grotekerksbuurt 16 is er slecht aan toe volgens de Omgevingsdienst. Het staat al jaren leeg en is zodanig aangetast dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. “Er zijn lekkages aangetroffen, de muren zijn doorweekt en de draagkracht van het pand is weg”, vertelt Jan Breedveld van de Omgevingsdienst ZHZ naar aanleiding van een eerdere inspectie.

Die inspectie kwam er, omdat de buurt aan bel trok. Drie harde klappen hoorde de buurvrouw, eigenaresse van Art Gallery Cobra, anderhalve week geleden. “Bij de e
erste twee klappen konden we niets zien”, vertelt zij. “Maar toen mijn man bij de derde klap ging kijken, zag hij een metalen buis en wat bakstenen naar beneden vallen.” Zij slapen voor de veiligheid in een hotel, sinds de constateringen van de Omgevingsdienst.

Vaarbedrijven
Voor vaarbedrijf Si Barone is het een tegenvaller. Maar andere rondvaartbedrijven blijken nog meer last te hebben van de sluiting. “Voor een aantal rondvaartondernemers heeft het zeker invloed”, vertelt Barone. “Sommige mensen verzetten of annuleren en gasten die spontaan boeken haken vaker af als je ze het slechte nieuws vertelt. De Dordtevaar heeft die route bijvoorbeeld als vaste rondje, dus voor hun is het nog een groter probleem. Omdat je een derde van je tour gewoon mist.”

Eigenaar
Volgens de eigenaar, die het Rijksmonument recent heeft gekocht, staat het pand niet op instorten, maar is het gewoon instabiel. "Wij hebben besloten om uit voorzorg de achtergevel te prepareren", geeft Patrick 's-Gravemade aan in een schriftelijke reactie. "Er is geen panieksituatie, maar wij willen het zekere voor het onzekere nemen en de nodige maatregelen treffen om de stabiliteit van het pand te waarborgen tijdens de verbouwing en renovatie."

'S-Gravemade heeft plannen om het vervallen pand volledig te restaureren en er appartementen in te maken. Voordat zover is, is er 1,5 week geleden een metalen binnenwerk geplaatst, wat de stabiliteit van het pand moet waarborgen tijdens de verbouwing. Ook komt er een steiger aan de achterkant van de woning om de achtergevel te stutten.

Weer varen?
Net nu het lekker weer is, lopen de vaarbedrijven dus omzet mis. Maar wanneer gaat die route dan weer open? “We hopen dat binnen een paar weken de stabiliteit van het pand weer helemaal geborgd is. Dan durven wij de vaart wel weer open te gooien”, concludeert Breedveld.

Bekijk hieronder onze video.

Lees ook

Vaarverbod binnenstad nog zeker twee weken van kracht

Het vaarverbod achter de Grotekerksbuurt blijft nog zeker twee weken van kracht. Dat laat Omgevingsd...

Stichting gaat maritieme industrie in de streek eren met monument

Er komt voorzichtig vaart in de plaatsing van een nieuw monument in Hardinxveld-Giessendam. Na een e...

Steigers geplaatst bij wankelend monumentaal pand

Er zijn steigers geplaatst bij het monumentale pand aan de Grotekerksbuurt 16 in Dordrecht. Dat doet...

Gerestaureerde gedenksteen herinnert aan Waternoodsramp '53

Wethouder Jan Dirk van der Borg en ambassadeur van Oostenrijk Astrid Harz hebben woensdagmiddag de g...

Van de Neckar naar het Wantij: De Binnenvaart is een unieke sleepboot rijker

Stichting De Binnenvaart, verantwoordelijk voor onder meer het Binnenvaartmuseum, is sinds donderdag...

Bram en Jack gingen van 'in de goot' naar 'aan boord', hun toekomst als matroos was nog nooit zo mooi

Bram de Waele had ‘een beetje domme dingen gedaan’ en zat al lange tijd thuis 'een beetje te niksen'...