Dordrecht, Netherlands

‘Van school gerukt, gedeporteerd en vermoord’: Gedenksteen vertelt pijnlijke geschiedenis

Stichting Joods Overleg en de gemeente Dordrecht hebben donderdag een herinneringstegel aan de Joodse School onthuld. Het monument hangt aan de muur van een appartementencomplex aan de Grote Markt. Via een QR-code lees je de pijnlijke geschiedenis die iets meer dan 80 jaar geleden op deze plek plaatsvond.
Joram Niese | 8 mei 2025 18:12 | Aangepast op 8 mei 2025 18:12
Bij de onthulling hielpen ook twee klassen van de Bavinckschool. “Ik sta hier om het verhaal door te vertellen aan de kinderen”, aldus aanwezig wethouder Wim van der Kruijff. “We staan hier verder met z’n allen om te herdenken dat vanaf de Grote Markt, wat ooit het thuis was van de Joodse gemeenschap, bijna alle Dordtse Joden zijn weggevoerd en vermoord.”

‘Voor Joden Verboden’
Tijdens de Duitse bezetting krijgen Joden steeds minder rechten. Bordjes met “Voor Joden Verboden” erop, worden meer en meer onderdeel van het Dordtse straatbeeld. Joodse kinderen mogen opeens ook niet meer naar een reguliere school, dus wordt in 1941 de Joodse school opgericht. Vlak achter de Dordtse synagoge.

Tekst gaat verder onder de foto.
Ingang aan de Singelzijde van Park Merwestein met op het hek een bordje 'Voor Joden verboden' Gemeentelijke Prentverzameling
Amper een jaar later gaat de school alweer dicht en gebeurt het onvermijdelijke: Dordtse Joden worden opgepakt en gedeporteerd naar verschillende concentratiekampen. Zo ook de leden van de Joodse school. Ouders, docenten en kinderen. Dichter Ton Delemarre leest tijdens de onthulling van het monument dertien namen voor.

Dertien namen van Joodse kinderen uit Dordrecht, die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd. “Ik ben onlangs bij een andere holocaustherdenking geweest. Daar trof mij het feit dat er ook enorm veel Dordtse kinderen van school de trein in zijn gesleurd, naar de concentratiekampen, en daar zijn vermoord”, vertelt Delemarre. “Bij veel herdenkingen zien we die over het hoofd.”

Verleden, heden en toekomst
Tijdens het opnoemen van de namen, leggen leerlingen van de Bavinckschool een steentje neer. Het is binnen het Jodendom gebruikelijk om steentjes bij graven of andere herdenkingsmonumenten neer te leggen, ter nagedachtenis aan de overledenen. “Wat ik verder heel mooi vind, is dat we het doorvertellen aan de kinderen. Omdat het uitsluiten en vermoorden vanwege afkomst, nooit meer mag gebeuren”, vindt Van der Kruijff. “Maar als je in de wereld om je heen kijkt, lijkt het alsof we er nooit vanaf komen.”

Tekst gaat verder onder de foto.
Leerling legt een steentje neer RTV DOrdrecht
Dat we nooit van dit soort zaken af lijken te komen, tracht Delemarre ietwat anders naar te kijken: “Je moet optimistisch blijven en hoop houden. Je moet niet in somberheid en doemscenario’s blijven denken. In plaats daarvan moet je in onthouden dat de liefde altijd alles overwint.”

Bekijk hieronder een reportage over de onthulling.

Lees ook

Vincent ‘bevrijdde’ Dordrecht en dat vergat hij nooit meer

Wat is de beste plek om geallieerde tanks neer te zetten? Met die vraag is kapitein Vincent Gray van...

Zwijndrecht eert verzetskoerier Jeanne Berkelaar met eigen park

In Zwijndrecht werd in het afgelopen jaar één straat vernoemd. Bijzonder is het dus des te meer dat ...

'Het is in Zwijndrecht gebeurd, het moet in Zwijndrecht blijven'

Het Zwijndrechtse historisch centrum de Vergulde Swaen ontvangt in het teken van 80 jaar bevrijding ...

Unieke expositie: 70 posters met oorlogsverhalen uit deze dorpen

De jaarlijkse oorlogsherdenking in het Nieuw-Lekkerlandse Wielewaalpark heeft dit jaar een nieuw asp...

Nieuw oorlogsboek over Nederlandse capitulatie in Rijsoords klaslokaal

Het ‘piepkleine’ Rijsoord was op 15 mei 1940 even de belangrijkste plek van Nederland. Daar werd nam...

Heel Sliedrecht krijgt boek over 80 jaar bevrijding in de bus: 'Vrijheid is niet vanzelfsprekend'

Burgemeester Jan de Vries neemt donderdagavond het eerste exemplaar van het boek ´Sliedrecht 80 jaar...