Dordrecht, Netherlands

Start bodemsanering voormalige stortplaats

Maandag 2 maart starten de saneringswerkzaamheden op de voormalige stortplaats in de Polder Stededijk. Eerst wordt een ringsloot gegraven. Daarna volgen er diverse nazorgactiviteiten zoals het inplanten van een helofytenfilter met rietplantjes. Dit filter zuivert de aanwezige grondwaterverontreiniging. In de komende jaren wordt de kwaliteit van het grondwater volgens de gemeente Dordrecht nauwlettend in de in de gaten gehouden. Het stortafval wordt niet verwijderd, omdat de stort inmiddels is voorzien van een afdeklaag met schone grond.
Hedwig Krol | 27 februari 2015 10:24 | Aangepast op 27 februari 2015 10:24
In de komende jaren wordt de kwaliteit van het grondwater volgens de gemeente Dordrecht nauwlettend in de in de gaten gehouden. Het stortafval wordt niet verwijderd, omdat de stort inmiddels is voorzien van een afdeklaag met schone grond. Vorig jaar heeft gemeente Dordrecht de polder, ook bekend als de 'De stort van Troost' voor één euro gekocht. Na de aankoop werd de gemeente verantwoordelijk voor het reinigen van de vervuilde bodem. In de jaren 60 is de bodem tot zes meter diep volgestort met chemisch afval uit Pernis.

De gemeente wil op de voormalige stortplaats in de toekomst een natuur- en recreatiegebied realiseren. Zij zijn in overleg met Provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat over het toekomstig gebruik. Er ligt een plan om door middel van twee inlaatopeningen het gebied onder invloed te laten staan van het zoetwatergetijde. Ook wordt er nagedacht over voorzieningen voor (wandel)recreatie.

Romers Grondverzet uit Zwijndrecht zal de werkzaamheden gaan uitvoeren en Geo-fox-Lexmond BV zal het project milieukundig begeleiden. Een ecoloog van het Natuur en Wetenschappelijk Centrum (NWC) uit Dordrecht is er ook bij betrokken, omdat de locatie in een Natura 2000 gebied ligt. Natura 2000 is een netwerk van natuurgebieden in de Europese Unie, waar planten en dieren bescherming krijgen in het kader van instandhouding van soorten en leefgebieden.

Lees ook

Luister hier terug: Studio De Witt van zaterdag 24 februari

Wederom genoeg nieuws in de wekelijkse radio-uitzending van Studio De Witt. Het radioprogramma was z...

Betonblokken en zand als noodoplossing voor lange scheur in spoordijk

Een grote scheur in een spoordijk in Gorinchem zorgt al wekenlang voor problemen. Om de veiligheid t...

Onthullingen over Chemours leveren Zembla-journalist prijs op

Roelof Bosma is donderdag door journalistenvakblad Villamedia verkozen tot Journalist van het Jaar 2...

Brandweer ingezet voor rook onder motorkap in Dordrecht

In de motorkap van een auto is vrijdagochtend brand ontstaan. Dat gebeurde op de Generaal SH Spoorst...

Veel schade aan busjes na flinke klapper op Dordts bedrijventerrein

Twee busjes zijn woensdag flink beschadigd geraakt door een aanrijding. De voertuigen kwamen rond el...

FC Dordrecht moet ook weer in uitduels knallen: 'We zijn nog wat bescheiden'

Het verschil tussen thuis- en uitwedstrijden van FC Dordrecht in 2024 is groot. De ploeg pakte in de...