Dordrecht, Netherlands

Start bodemsanering voormalige stortplaats

Maandag 2 maart starten de saneringswerkzaamheden op de voormalige stortplaats in de Polder Stededijk. Eerst wordt een ringsloot gegraven. Daarna volgen er diverse nazorgactiviteiten zoals het inplanten van een helofytenfilter met rietplantjes. Dit filter zuivert de aanwezige grondwaterverontreiniging. In de komende jaren wordt de kwaliteit van het grondwater volgens de gemeente Dordrecht nauwlettend in de in de gaten gehouden. Het stortafval wordt niet verwijderd, omdat de stort inmiddels is voorzien van een afdeklaag met schone grond.
Hedwig Krol | 27 februari 2015 10:24 | Aangepast op 27 februari 2015 10:24
In de komende jaren wordt de kwaliteit van het grondwater volgens de gemeente Dordrecht nauwlettend in de in de gaten gehouden. Het stortafval wordt niet verwijderd, omdat de stort inmiddels is voorzien van een afdeklaag met schone grond. Vorig jaar heeft gemeente Dordrecht de polder, ook bekend als de 'De stort van Troost' voor één euro gekocht. Na de aankoop werd de gemeente verantwoordelijk voor het reinigen van de vervuilde bodem. In de jaren 60 is de bodem tot zes meter diep volgestort met chemisch afval uit Pernis.

De gemeente wil op de voormalige stortplaats in de toekomst een natuur- en recreatiegebied realiseren. Zij zijn in overleg met Provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat over het toekomstig gebruik. Er ligt een plan om door middel van twee inlaatopeningen het gebied onder invloed te laten staan van het zoetwatergetijde. Ook wordt er nagedacht over voorzieningen voor (wandel)recreatie.

Romers Grondverzet uit Zwijndrecht zal de werkzaamheden gaan uitvoeren en Geo-fox-Lexmond BV zal het project milieukundig begeleiden. Een ecoloog van het Natuur en Wetenschappelijk Centrum (NWC) uit Dordrecht is er ook bij betrokken, omdat de locatie in een Natura 2000 gebied ligt. Natura 2000 is een netwerk van natuurgebieden in de Europese Unie, waar planten en dieren bescherming krijgen in het kader van instandhouding van soorten en leefgebieden.

Lees ook

Tentoonstelling kunstenaar Jan Veth vanaf dit weekend te zien in Dordrechts Museum

De eerste grote overzichtstentoonstelling over de geboren Dordtenaar Jan Veth (1864-1925) opent kome...

Gemeente: 'meer en versneld investeren in energiebesparing, warmtenet en groene energie'

Als het aan de gemeente ligt, wordt er in 2030 30% meer energie bespaard dan in 2020. Daarnaast wil ...

Bomen Wantijoever mogen gekapt: gemeente kan verder met herstel

Eigenlijk was er in 2019 al een kapvergunning verleend, maar doordat Stichting Het Wantij steeds opn...

En zo staat FC Dordrecht ineens voorlaatste: 'Het is een herhaling van zetten'

Waar FC Dordrecht in de afgelopen weken de sprong richting de middenmoot hoopte te maken, gebeurde ...

Celstraf dreigt voor mannen die stiekem condoom zouden hebben afgedaan: 'Ik voel me vies en onteerd'

“Ik voel me vies en onteerd. Alsof mijn wensen er niet toe deden. Ik ben het zat dat veel mannen d...

'John A. uit Zwijndrecht sleutelfiguur bij White Lives Matter', de actiegroep die racistische leuzen projecteerde op Erasmusbrug

Dat de twee onlangs opgepakte voormannen van de actiegroep White Lives Matter (WLM) de Erasmusbrug i...