Dordrecht, Netherlands

Start bodemsanering voormalige stortplaats

Maandag 2 maart starten de saneringswerkzaamheden op de voormalige stortplaats in de Polder Stededijk. Eerst wordt een ringsloot gegraven. Daarna volgen er diverse nazorgactiviteiten zoals het inplanten van een helofytenfilter met rietplantjes. Dit filter zuivert de aanwezige grondwaterverontreiniging. In de komende jaren wordt de kwaliteit van het grondwater volgens de gemeente Dordrecht nauwlettend in de in de gaten gehouden. Het stortafval wordt niet verwijderd, omdat de stort inmiddels is voorzien van een afdeklaag met schone grond.
Hedwig Krol | 27 februari 2015 10:24 | Aangepast op 27 februari 2015 10:24
In de komende jaren wordt de kwaliteit van het grondwater volgens de gemeente Dordrecht nauwlettend in de in de gaten gehouden. Het stortafval wordt niet verwijderd, omdat de stort inmiddels is voorzien van een afdeklaag met schone grond. Vorig jaar heeft gemeente Dordrecht de polder, ook bekend als de 'De stort van Troost' voor één euro gekocht. Na de aankoop werd de gemeente verantwoordelijk voor het reinigen van de vervuilde bodem. In de jaren 60 is de bodem tot zes meter diep volgestort met chemisch afval uit Pernis.

De gemeente wil op de voormalige stortplaats in de toekomst een natuur- en recreatiegebied realiseren. Zij zijn in overleg met Provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat over het toekomstig gebruik. Er ligt een plan om door middel van twee inlaatopeningen het gebied onder invloed te laten staan van het zoetwatergetijde. Ook wordt er nagedacht over voorzieningen voor (wandel)recreatie.

Romers Grondverzet uit Zwijndrecht zal de werkzaamheden gaan uitvoeren en Geo-fox-Lexmond BV zal het project milieukundig begeleiden. Een ecoloog van het Natuur en Wetenschappelijk Centrum (NWC) uit Dordrecht is er ook bij betrokken, omdat de locatie in een Natura 2000 gebied ligt. Natura 2000 is een netwerk van natuurgebieden in de Europese Unie, waar planten en dieren bescherming krijgen in het kader van instandhouding van soorten en leefgebieden.

Lees ook

John en Harrie doneren duizenden kaarten en atlassen aan Leidse Universiteit

De collectie van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) wordt flink uitgebreid. Een verzameling ...

Talkshow door studenten in duurzaamheidsfabriek: ‘Ik wil ze een stem geven'

Studenten van Da Vinci en Yuverta hebben vrijdag een talkshow gehouden in de duurzaamheidsfabriek. T...

Aandacht voor hulpverleners, jongeren en coronapatiënten in kerstboodschap Kolff: ‘Ik denk aan jullie’

“We zijn allemaal mensen, niet elkaars vijand.” Burgemeester Wouter Kolff wil in een kersttoespr...

Vuurwerkhandelaar Pap vermijdt confrontatie nieuwjaarsnacht en gaat op vakantie

De politie heeft maandagochtend naar buiten gebracht niet actief te handhaven op mensen die tijdens ...

Er is geen enkele reden om een nieuwjaarsduik dit jaar over te slaan

Opnieuw is er geen gezamenlijke nieuwjaarsduik dit jaar op de Merwelanden door de huidige lockdown. ...

Regio blikt terug op 2021 in programma ‘Lokaal’

Onder leiding van Rijnmond-presentator Ruud de Boer kijken de lokale omroepen samen met de regionale...