Dordrecht, Netherlands

Steeds vaker drugs en wapens gevonden in woningen; Dordt worstelt met woonfraude

Dossiers met criminele activiteiten worden steeds heftiger als het gaat om woonfraude. Grote hoeveelheden drugs en wapens worden steeds vaker in sociale huurwoningen gevonden. "Vaak ook nog eens in die combinatie", benadrukt Karin de Weijze van woningcorporatie Woonbron. Het is een ernstige ontwikkeling op deze markt waar ook nog eens een grote krapte heerst.
Stephanie Roggekamp | 28 april 2022 11:52 | Aangepast op 28 april 2022 11:52
Woonfraude is een breed begrip en is te onderscheiden in drie categorieën. Zo is er toewijdingsfraude, een woning wordt dan verhuurd onder valse inkomensgegevens of legitimatie. Het kan ook zijn dat een woning onrechtmatig wordt bewoond; denk daarbij aan illegaal onderverhuren. Daarnaast kan er ook sprake zijn van onrechtmatig gebruik. In dat geval is er sprake van criminele activiteiten.

Blijft achter de voordeur
Het tegengaan van woonfraude is volgens De Weijze ontzettend lastig. "We komen niet achter die voordeur. We zijn een woningcorporatie. We verhuren woningen, maar zijn geen opsporingsinstantie." Het is voor hen dus niet haalbaar om elke dag de postcodes langs te gaan om te kijken of er mogelijk sprake is van woonfraude. "Wel komen we vaak in de wijken. We horen en zien dan veel. Mochten we iets horen dan schakelen we naar instanties die meer mogelijkheden hebben."

Wat het daarnaast volgens de medewerker van Woonbron lastig maakt om het probleem tegen te gaan, is dat er veel delicten onder het kopje woonfraude vallen. "Het zijn ook niet altijd de huurders zelf die de fout maken. Zo zijn er ook mensen die in een kwetsbare positie terechtkomen en onder druk gezet worden door anderen", vertelt De Weijze. "Sommigen kiezen er echt niet voor om een hennepkwekerij in hun woning te hebben."

De corporatie doet nu onderzoek naar dit soort dossiers. Zo blijkt in dat soort gevallen vaak sprake te zijn van een huurovereenkomst die al langer loopt, voordat er wordt gestart met criminele activiteiten. "Het zou kunnen beteken dat iemand dus niet doelbewust een woning daarvoor huurt, maar gaandeweg in een vervelende positie terecht is gekomen en onder druk van anderen daarin toch meegaat."

'Het is asociaal'
Er is momenteel een grote krapte op de woningmarkt en dan ook zeker op de sociale woningmarkt. Volgens wethouder Marco Stam is het 'redelijk asociaal' als mensen dan onrechtmatig een woning huren. "Er is momenteel een grote wachtlijst voor een sociale huurwoning. Wanneer iemand, over de rug van iemand anders, winst maakt op zo'n woning. Is dat echt niet oké."

De samenwerking tussen de wooncorporaties, politie en gemeenten is essentieel om woonfraude tegen te gaan. Al blijkt het steeds lastiger om informatie uit te wisselen en dat komt niet ten goede van het oplossen van het probleem. Benieuwd hoe de gemeente daar tegenaan kijkt? Bekijk het hier:

Lees meer over:

Woonfraude|Woonbron|

Lees ook

Actievoerders demonstreren tegen de uitzetting van Jorrit

Huurder Jorrit moest donderdag zijn appartement aan de Noordendijk verlaten. Zijn huurtermijn zat er...

Gemeente Dordrecht, Woonbron en Trivire gaan samen op voor een beter Crabbehof

Aan de Politieke Stamtafel vertellen Arthur Oerlemans (Woonbron), Tinka van Rood (Trivire) en wethou...