Dordrecht, Netherlands

Steun voor protesten laag: inwoners van Zuid-Holland staan nauwelijks achter demonstranten

Leden van Extinction Rebellion protesteren maandelijks bij het station RTV Dordrecht
Boeren- en klimaatprotesten: de afgelopen tijd hebben we ze vaak genoeg voorbij zien komen. Veel mensen uit Zuid-Holland steunen deze protesten overigens niet. Dat blijkt uit onderzoek van het Kieskompas, in opdracht van alle regionale omroepen. Meer dan 60 procent van de mensen is tegen de boerenprotesten, tegenover meer dan 70 procent die tegen klimaatprotesten is. Er zijn wel grote verschillen tussen de stad en het platteland.
Redactie RTV Dordrecht | Rijnmond | 22 februari 2024 12:20 | Aangepast op 22 februari 2024 12:05
Begin deze maand zijn er op de N214 bij Noordeloos en op de Parallelweg in Meerkerk hooibalen in brand gestoken. Tientallen boeren hebben actie gevoerd nabij de A27. In 2022 trokken er nog meerdere tractoren over de Erasmusbrug richting Den Haag voor een demonstratie. In onze regio is het al wat langer geleden dat boeren hun onvrede uitten: in de zomer van 2022 hing Alblasserdam vol met omgekeerde vlaggen.


Korter geleden zijn de protesten van klimaatactivisten. Leden van Extinction Rebellion Drechtsteden demonstreren eerdere eerste maandag van de maand, als het luchtalarm afgaat. Ze gaan dan bij het station op de grond liggen, om aandacht te vragen voor hun zaak.
Uit het onderzoek komt naar voren dat er een verschil is in de meningen van mensen die in de stad wonen vergeleken met inwoners van dorpen buiten de stad over deze demonstraties. De eerstgenoemden steunen de protesten voor het klimaat meer dan die van de boeren. Dat gaat om dan om 40 procent tegenover minder dan 30 procent.

Hoe verder bij de stad vandaan, hoe meer de boeren gesteund worden. Dat gaat richting de 50 procent van de respondenten van het onderzoek, terwijl de steun voor klimaatdemonstranten niet meer dan 30 procent is.

Vaak is er bij protesten online discussie over het feit dat demonstranten van de ene groep gevoelsmatig harder worden aangepakt dan de andere. In het onderzoek komt naar voren dat mensen die de boerenprotesten grotendeels steunen vinden dat die demonstranten harder worden aangepakt dan klimaatdemonstranten. Andersom geldt precies hetzelfde: klimaatprotest steuners vinden dat de klimaatdemonstranten harder worden aangepakt.

Reacties
Milieuorganisatie Extinction Rebellion benadrukt in een reactie dat er na deze demonstraties 'voor de klimaat- en ecologische crisis dan ooit is en het onderwerp fossiele subsidies vol op de politieke agenda staat'. De groep laat weten dat die niet uit is op de populariteitsprijs. "Maar we vragen aandacht voor de grootste crisis ooit. We voeren onze acties niet om aardig gevonden te worden, maar om de grootste bedreiging van de menselijke samenleving in de geschiedenis van de planeet te bestrijden."

Ook de boerenbelangengroep Agractie heeft gereageerd: "We vragen aandacht voor de grootste crisis ooit. We voeren onze acties niet om aardig gevonden te worden, maar om de grootste bedreiging van de menselijke samenleving in de geschiedenis van de planeet te bestrijden." Volgens Agractie is klimaat 'vrij abstract'. "We hebben er als klein land ook nauwelijks invloed op. Dat zou kunnen verklaren waarom boerenacties breed draagvlak hebben.”

Onderzoek
Alle regionale omroepen lieten het Kieskompas een onderzoek doen over hoe mensen denken over de klimaat - en boerenprotesten. Zeker de afgelopen maanden zijn er veel van dat soort acties geweest. De data werd verzameld tussen 16 en 20 februari van dit jaar. 7884 mensen namen deel aan het onderzoek.

Meest gelezen

Tweede grote stroomstoring in acht dagen treft Drechtsteden, opnieuw PFAS uitgestoten

Trevyn van Houwelingen | Redactie Streek 56 | 18 jun 2024 12:02

Eerste wedstrijd Oranje druk bekeken bij café Sebes

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 17 jun 2024 14:32

Snelweg A15 komende tijd meerdere keren afgesloten vanwege werkzaamheden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 17 jun 2024 10:00

Lees ook

Protest in Papendrecht: 'Stop landwinningsproject Boskalis op de Filipijnen'

Baggeraar Boskalis moet onmiddelijk stoppen met zijn werkzaamheden in de baai van Manilla in de hoof...

Menselijke golf moet aandacht vestigen op vervuild water

Het was zaterdag nog veel te koud om te zwemmen en bovendien wordt dat afgeraden in de Merwelanden. ...

Demonstratie aangekondigd bij gemeenteraadsvergadering over opvang asielzoekers

Het plan van de gemeente Zwijndrecht om vanaf dit voorjaar maximaal 300 asielzoekers op te vangen in...

PFAS-demonstranten uit Drechtsteden volgende week naar Europees Parlement

Ruim zeventig demonstranten uit Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht gaan woensdag 24 januari op wer...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura

Ook deze keer zit Via Cultura weer vol kunst en cultuur uit de Drechtsteden. In de aflevering die wo...

Extinction Rebellion protesteert met Sinterklaasgedicht

Iedere eerste maandag van de maand laat Extinction Rebellion Drechtsteden (XRD) van zich horen. Als ...