Dordrecht, Netherlands

Ambachts bedrijf omarmt oplossing voor overvol stroomnet

Het is nu en de komende jaren dringen geblazen op het stroomnet in Nederland. Dat heeft tot gevolg dat veel bedrijven hun duurzaamheidsplannen uitstellen, omdat ze door aanhoudende drukte het idee krijgen dat er op het stroomnet geen plek voor hen is. Metaalbewerkingsbedrijf Peekstok uit Hendrik-Ido-Ambacht heeft daarvoor een oplossing gevonden.
Redactie RTV Dordrecht | 11 juni 2024 09:35 | Aangepast op 11 juni 2024 09:35
Een coöperatieve Energy Hub heeft Peekstok samen met 14 andere ondernemers in de buurt opgezet om het probleem te tackelen. Met deze innovatieve oplossing kunnen bedrijven direct profiteren van bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van de buurman, zónder het stroomnet extra te belasten.

Risico's vermijden
"Het mooie aan dit systeem is dat je helemaal geen extra kabels nodig hebt, je maakt gewoon gebruik van de bestaande infrastructuur", vertelt Johan Peekstok, eigenaar van Peekstok Machining & Construction

Peekstok kent de risico’s die kleven aan uitgestelde duurzaamheidsplannen. "Dat kan tot wel tien keer duurder uitpakken. Door nu in samenwerking en verduurzaming van de energiehuishouding te investeren, vermijden we toekomstige kosten. Bovendien blijven we onafhankelijk van de prijsgrillen en de toenemende druk op het stroomnet", geeft hij aan.

Groene ambities waarmaken
Het opzetten van de Energy Hub had wel wat voeten in aarde. "Je moet voldoen aan een heleboel regels en er is nergens een voorbeeld om te volgen, omdat dit nog niet op deze manier wordt gedaan", legt Peekstok uit. Zo stuitte hij bijvoorbeeld op verzekeringsproblemen vanwege het risico op dakinstorting door de belasting van extra zonnepanelen.

Inmiddels zijn fincanciële instellingen er ook van doordrongen dat bedrijven hierbij geholpen moeten worden. Zo heeft de Rabobank speciale adviseurs die de risico's en de kansen voor ondernemers als Peekstok in kaart kunnen brengen. Waardoor de groene ambities veilig waargemaakt kunnen worden. "Ik heb een familiebedrijf te runnen en ik hoop dat mijn kinderen het in de toekomst zullen overnemen. Ik wil niet dat ze met een achterstand beginnen", besluit de directeur.

Lees ook

Geen derde promotie op rij voor IFC

IFC speelde op zaterdag 15 juni 2024 de beslissende wedstrijd in de vierde ronde van de nacompetitie...

Hendrik-Ido-Ambacht koploper energiezuinige woningen in de streek

Volgens een recent onderzoek blijkt dat in Hendrik-Ido-Ambacht meer dan de helft van de woningen bes...

112-nieuws: vrouw beroofd van bromfiets In Hendrik-Ido-Ambacht

Twee personen hebben maandagavond een vrouw beroofd van haar bromfiets. Dit gebeurde rond 22.00 uur ...

Slimme regiogenoten vallen in de prijzen bij Dordtse Scale Innovation Awards

Wat doe je met schoon zand en klei nadat je vervuilde bagger hebt gereinigd? En hoe kun je zonneveld...

Wandelaar ernstig gewond na aanrijding met scooter, politie zoekt dader

Op donderdag 18 mei, rond 13.50 uur, heeft er op het fietspad De Hoogenbergpad (Sandelingen) een aan...

Dollemansrit door Hendrik-Ido-Ambacht, bestuurder nog spoorloos

De politie heeft zondagavond de handen vol gehad aan een automobilist die behoorlijk wat schade heef...