Dordrecht, Netherlands

Belang van ouderenwoningen is groot, maar nog moeilijk te realiseren

Gert Riphagen bij het toekomstige Bloesemhof RTV Dordrecht
Gelijkvloers kunnen wonen met mensen die naar je omkijken. Daar is veel vraag naar voor mensen die op leeftijd raken. Bovendien wordt het gezien als één van de oplossingen om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Toch blijkt de ontwikkeling van dit soort type woningen in de streek stroef te lopen, al vormt Ridderkerk de uitzondering.
Erik van Krimpen | Redactie Streek 56 | 10 juli 2024 14:47 | Aangepast op 10 juli 2024 14:47
Het Hof van Ridderkerk bestaat uit 27 seniorenwoningen en bevindt zich in de nieuwe wijk 't Zand. Het gaat hier om twintig koopwoningen en 7 sociale huurwoningen die werden gerealiseerd met behulp van stichting Knarrenhof. In mei dit jaar zijn de woningen opgeleverd en de bewoners zijn er dolblij mee: "Dit is een lot uit de loterij."

Ook in Dordrecht zijn er gesprekken tussen stichting Knarrenhof en de gemeente, maar van de komst van een Knarrenhof op het eiland is nu nog geen sprake. Wel zijn er vergelijkbare projecten gestart die het aantal woningen voor senioren zouden moeten vergroten. Eén zo'n project heet Bloesemhof en moet op de plek van de oude telefooncentrale aan de Prunuslaan in Dubbeldam komen. Een nieuwbouwcomplex van zo'n zestien ouderenwoningen.

Vereniging Samen Leuk Oud Worden werkt samen met een projectontwikkelaar aan dit project. Gert Riphagen, lid van de vereniging, legt uit dat de ontwikkeling van dit project al veel uitdagingen heeft gekend.

"De locatie vinden is het lastigst, we zijn wel twee tot drie jaar bezig geweest met het vinden van een locatie. Waar je ook tegenaanloopt is dat het heel lang duurt omdat er veel onderzoek nodig is, zoals bijvoorbeeld in dit geval vleermuizenonderzoek."

Daarnaast moeten er voldoende bewoners gevonden worden. Op het moment van schrijven zijn acht van de zestien woningen van SLOW gereserveerd, men zoekt nog naar nieuwe bewoners voor de Bloesemhof. "55-plussers, alleenstaanden of stellen, dat maakt niet uit.", aldus Riphagen.

Ook is het ontwikkelen van zulke projecten makkelijker in de ene gemeente dan in een andere, vertelt Riphagen. "Dordrecht heeft niet zoveel grond in eigendom en moet dus onderhandelen met projectontwikkelaars die grond bezitten, dus dat is een lastige positie. Toch heeft het ook met prioriteiten te maken."

Daar is de verantwoordelijk wethouder van der Duijn Schouten in Ridderkerk van doordrongen. "Uiteindelijk moet je als gemeente bereid zijn om ergens wat water bij de wijn te doen en dan met name op financieel gebied. Dat betekent dat je grondopbrengst iets minder wordt, maar je wel iets heel moois voor je dorp voor terugkrijgt."

Bekijk hieronder de reportage:

Lees ook

Vistochtje verandert in nachtmerrie wanneer de boot van Hans plotseling begint te zinken

Een rustig vistochtje op het water veranderde voor Ridderkerker Hans en zijn vriend zondagochtend in...

Duikers Rob en Martin gehuldigd voor levensreddende actie op het Wantij

Het was op zondag 21 juli ontzettend schrikken voor duikers Rob Ousen en Martin van Hees, die tijden...

Scholen en stadscentrum niet langer aangemerkt als veiligheidsrisicogebied

De middelbare scholen en het stadscentrum van Ridderkerk zijn weer 'veilig verklaard'. In de periode...

112-nieuws: niet twee, maar drie mannen opgepakt na steekpartij

Zaterdagavond vond er een steekincident plaats aan de Mauritsstraat in Hendrik-Ido-Ambacht, daarbij ...

Stapel hooibalen vat vlam, dag later nog nablussen

Dinsdagavond is een stapel hooibalen in brand gevlogen langs de Wieldrechtse Zeedijk in Dordrecht. D...

Meerdere aanhoudingen en gewonde na vechtpartij in Ridderkerk

Op de Koninginneweg in Ridderkerk is maandagavond rond 22:15 uur een grote vechtpartij uitgebroken. ...