Dordrecht, Netherlands

Defensie breidt uit in Alblasserwaard: 'Krijgsmacht moet groeien’

Een Apache gevechtshelikopter, ter illustratie ©Defensie
Inwoners van de Alblasserwaard zullen in de toekomst vaker laagvliegende legerhelikopters zien en horen. Het gebied is één van de locaties die door het kabinet is aangewezen voor de uitbreiding van Defensieterreinen. Ook het Rotterdamse havengebied krijgt hiermee te maken: op de Tweede Maasvlakte heeft Defensie een plek nodig voor schepen met militair materieel.
Rijnmond | 23 mei 2025 18:00 | Aangepast op 23 mei 2025 17:30
“De uitbreiding van Defensieterreinen is hartstikke hard nodig”, zegt staatssecretaris Gijs Tuinman (BBB). “Het wordt steeds onveiliger in Europa en in Nederland. De krijgsmacht moet groeien en dat betekent dat er meer ruimte nodig is om te kunnen oefenen en trainen.”

In het hele land is gekeken naar plekken waar bijvoorbeeld munitieopslag, kazernes, oefenterreinen en laagvlieggebieden kunnen worden uitgebreid of nieuw aangewezen. “Dus elke provincie krijgt zijn deel”, aldus de staatssecretaris.

De Tweede Maasvlakte is nodig omdat Nederland transitieland is in het kader van Host Nation Support. Dat betekent dat NAVO-bondgenoten met meerdere schepen met militaire lading tegelijk kunnen aanmeren. Via de Rotterdamse haven wordt het militaire materieel doorgevoerd over de weg, het spoor of via de binnenvaart.

'Goed in te passen'
Tuinman: “Ik heb gegarandeerde capaciteit nodig. Dat betekent niet dat ik elke dag van het jaar daar capaciteit nodig heb, maar wel soms blokken van twee, drie weken.” Volgens de staatssecretaris is dat goed in te passen in de havenactiviteiten: “Het gaat wel degelijk betekenen dat wanneer grote schepen van onze bondgenoten in de Rotterdamse haven moeten aanmeren, dat je dat met elkaar moet afspreken. Als aan de kade een schip met Brits of Canadees militair materieel afgeladen moet worden, kan er geen commercieel schip liggen. Maar het is planbaar en de havenbedrijven zijn er goed op ingespeeld.”

Dat bevestigt de Rotterdamse burgemeester Carola Schouten: "Er is nauw overleg met het Havenbedrijf. Defensie wil een kade huren op de Tweede Maasvlakte. Daar is ruimte en het is te verenigen met andere activiteiten." De burgemeester zegt dat Rotterdam de gesprekken in is gegaan met de wil om eruit te komen: "We willen de verantwoordelijkheid nemen om een bijdrage te leveren aan de vrede en veiligheid van ons land."

Op eventuele extra beveiligingsmaatregelen vanwege de militaire activiteiten wil Schouten niet ingaan: "Rotterdam is altijd in het vizier, we zijn belangrijk voor het achterland. Ik ga er niets inhoudelijks over zeggen maar we blijven in gesprek over het zo goed mogelijk beveiligen van de Rotterdamse haven."

Laagvliegen
De regio Alblasserwaard wordt laagvlieggebied. Tuinman: “Het gaat over laagvlieggebieden waar we kunnen landen met helikopters. Het is belangrijk dat we die uitbreiden. Enerzijds omdat we dan verschillende oefenplekken hebben voor onze mannen en vrouwen die vliegen, anderzijds zodat de impact per locatie zo minimaal mogelijk is. En we houden rekening met bijvoorbeeld het broedseizoen en grote festiviteiten in een regio.”

Impact
De gemeente Hardinxveld-Giessendam laat in een reactie weten dat het nog te vroeg is om de precieze impact voor de gemeente in beeld te brengen. Het is voor Hardinxveld-Giessendam belangrijk dat de veiligheid van de inwoners geborgd blijft, meldt een woordvoerder.

Een woordvoerder van de gemeente Molenlanden laat weten dat Molenlanden in een eerder stadium bij de plannen is betrokken om het laagvlieggebied uit te breiden. Defensie houdt rekening met lokale factoren bij het maken van een vliegplan en maakt hierover afspraken bij de gemeente.

Brandstofdepot
Ook Poortugaal krijgt te maken met een uitbreiding van een terrein van Defensie. Om te voldoen aan de NAVO-norm voor brandstofdepots krijgt een extra stuk van 9 hectare grond rond het huidige depot een militaire bestemming. Defensie kiest ervoor om enkele gebouwen en tanks te verplaatsen, zodat sportvelden niet hoeven te wijken.

De brief over de voorkeurslocaties van het kabinet is vrijdagmiddag naar de Tweede Kamer gestuurd. Staatssecretaris Tuinman hoopt aan het eind van dit jaar de vergunningen rond te hebben: “Dan kan in 2026 de eerste schop de grond in, de ambitie is dat we in 2030 alles gerealiseerd hebben.”

Deze publicatie verscheen ook op de kanalen van onze mediapartner Rijnmond.

Meest gelezen

Tóch geen werkzaamheden aan de N3 dit weekend

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 23 mei 2025 17:00

Snus leidt tot onwelwording in klaslokaal: 'Echt heftig'

Redactie Streek 56 | 21 mei 2025 16:55

Meerdere auto's beschadigd door botsing in Papendrecht

Corrado Francke | 21 mei 2025 17:16

Lees ook

Promotiedroom FC Dordrecht spat uiteen na thriller in Tilburg

FC Dordrecht heeft de finale van de play-offs op bizarre wijze misgelopen. De ploeg kende bij Willem...

De Koning ontvangt predicaat 'Koninklijk'

Voor het eerst heeft een Papendrechts bedrijf het predicaat Koninklijk toegekend gekregen. Wouter Ko...

Willem II-supporter mishandelt buschauffeur voor wedstrijd tegen FC Dordrecht

Een 27-jarige supporter van Willem II heeft woensdag voorafgaand aan de wedstrijd tegen FC Dordrecht...

Redt FC Dordrecht het tegen Willem II? Dit is er volgens De Plucheplakkers nodig

FC Dordrecht doet nog altijd mee in de strijd om promotie naar de hoogste voetbalklasse van Nederlan...

Touringcarbussen zorgen veel overlast in Dordtse woonwijk: 'Ik ben er nu echt klaar mee'

De gemeente Dordrecht gaat de overlast van touringcarbussen rondom de Wantijkade aanpakken. Bewoners...

112-nieuws: fietsers raken gewond na aanrijdingen

Bij meerdere ongelukken in Dordrecht zijn donderdagmiddag fietsers gewond geraakt. Het ging mis op h...