De strooihelden zijn genomineerd door collega’s. Alex uit Ridderkerk nomineerde collega´s Jaap en Arnold. “Die jongens werken hard en doen het goed. Toen ik van de wedstrijd hoorde, heb ik ze meteen opgegeven”, vertelt hij.
Werken als gladheidsbestrijder, zoals de functie heet, is niet altijd makkelijk. “Vaak doen mensen het erbij, naast hun baan in de openbare ruimte. Je kunt in de avond opeens gebeld worden dat het glad wordt en er nú gestrooid moet worden. En de dag erna begint dan je normale werkdag weer”, vertelt Alex. Meestal werken de gladheidbestrijders om de week, waarin zij dus te allen tijde beschikbaar moeten zijn.
Ridderkerk
In Ridderkerk zijn dus zowel Jaap als Arnold opgegeven. Jaap (64) doet dit werk al 20 jaar. “Ik was eigenlijk twee jaar geleden gestopt. Maar vorig jaar zochten ze in Ridderkerk echt een nieuwe gladheidscoördinator. Dus toen ben ik teruggekomen om de nieuwe in te werken”. Die opvolger heeft het prima opgepakt, want dat is Arnold, de andere genomineerde uit deze gemeente.
“Ik ben erg trots op hem, hij heeft het goed gedaan”, vertelt Jaap over zijn ‘leerling’ die het inmiddels zelf heeft overgenomen. “Veel mensen vergissen zich nog in gladheidscoördinator zijn. Je moet het ook wel leuk vinden en je gezond verstand gebruiken, om te bepalen wat wel en niet veilig is.”
Gladheidscoördinatoren helpen niet alleen mee met het strooien, maar houden ook de zoutbunker gevuld en houden bij of de routes nog actueel zijn. “Het is allemaal makkelijker dan vroeger, door minder sneeuw en meer technologie, maar we moeten nog steeds goed opletten”, vertelt Jaap.
Arnold (48) doet dit werk inmiddels al vijf jaar, al is dit het eerste jaar dat hij als coördinator werkt. “Het is meer verantwoordelijkheid. In de 'strooi' wordt je gebeld en ga je een rondje. Nu moet ik veel meer beheren."
Arnold zal op 13 mei in Rotterdam gaan kijken of hij in de prijzen valt tijdens de uitreiking. Hij moet wel alleen: “Nee, Jaap houdt niet van aandacht. Maar ik vind het wel leuk om mee te maken”, vertelt Arnold.