Dordrecht, Netherlands

Duurzame voetgangersbruggen bij historisch Maaspad geopend

Op donderdag 29 augustus heeft wethouder Jacqueline van Dongen de twee nieuwe voetgangersbruggen bij de Oostkeetshaven en het Balkengat aan het Maaspad in Zwijndrecht officieel geopend.
Redactie Streek 56 | 30 augustus 2024 14:00 | Aangepast op 30 augustus 2024 14:00
De oude loopbruggen waren hard aan vervanging toe, bleek eerder al uit verschillende controles die de gemeente liet uitvoeren. In april is begonnen met de verwijdering van de oude bruggen bij de Oostkeetshaven en het Balkengat. Van de oude houten bruggen is 85 procent uiteindelijk hergebruikt voor bruggen in andere delen van het land. Daarna zijn de nieuwe duurzame bruggen in fases geïnstalleerd.

De nieuwe oeververbindingen zijn over de weg en het water naar Zwijndrecht gebracht en op de plek gehesen. Ze zijn smaller en vlakker dan de oude bruggen en gemaakt van wit metaal. Ze zijn volledig herbruikbaar en moeten de komende 100 jaar blijven staan.

Wandelroute
Omgevingswethouder Jacqueline van Dongen had de eer om de bruggen voor geopend te verklaren. Dat deed zij samen met Maurice de Jongh van de Historische Vereniging Zwijndrecht. Van Dongen: "Het Maaspad is een mooie wandelroute langs een stuk historisch Zwijndrecht waar veel inwoners gebruik van maken. Deze route hebben we met de nieuwe bruggen bij de Oostkeetshaven en het Balkengat beter en mooier gemaakt.”

Het tweetal onthulde naast de bruggen ook bijhorende informatieborden die vertellen over dit stukje historisch Zwijndrecht. Die historie is ook verwerkt in de bruggen, zo zijn in de leuning van de Oostkeetshavenbrug zoutvaatjes verwerkt. Deze staan symbool voor de grote zoutindustrie, die 350 jaar lang een betekenisvolle rol had in de Zwijndrechtse Waard.
Zout en hout
De eerste zoutkeet van Zwijndrecht stond ongeveer waar nu de watertoren staat. Ze werd in de tweede helft van de 16e eeuw gebouwd en markeert het begin van de zoutindustrie in Zwijndrecht. De Oostkeetshaven is speciaal voor de aan- en afvoer van zout gegraven. Het belang van de zouthandel voor de stad is zelfs terug te zien in het gemeentewapen. Dat bestaat uit 3 heugels, de staaf waaraan de zoutpannen boven het vuur hingen. Een onderscheiden persoon in de gemeente Zwijndrecht ontvangt ook nog altijd een heugel.

Het Balkengat werd begin 20ste eeuw gegraven voor de houtindustrie. Dat was behoorlijk laat, want de houtindustrie was sinds de middeleeuwen al erg belangrijk in deze regio. Enorme vlotten hout dreven over de rivier en werden het Balkengat ingestuurd. Het hout werd soms jaren in het water opgeslagen.
Bij iedere brug staat ook een informatiebord met historiche context. ©Gemeente Zwijndrecht

Lees meer over:

bruggen|historie|Zwijndrecht|

Lees ook

Inbreker op heterdaad betrapt door eigenaar voertuig

Een inbreker werd in Zwijndrecht op heterdaad betrapt toen hij probeerde een auto te kraken. Degene ...

Recept tegen eenzaamheid in Zwijndrecht: de langste lunchtafel van Nederland

Voor de derde keer werd het evement georganiseerd, een gezamenlijke lunch voor 250 mensen in winkel...

'Het is belangrijk dat onze gemeente een leefbare plek blijft voor iedereen'

Onze regio kent sinds 2023 op burgemeestergebied vele wisselingen van de wacht. Alblasserdam, Hendri...

Forse drugsvondst leidt tot sluiting Zwijndrechtse garagebox

De Zwijndrechtse burgemeester Leon Anink heeft een garagebox aan de Lindelaan in Zwijndrecht voor ze...

Man op scootmobiel raakt te water in Zwijndrecht

Een man is maandagmiddag met scootmobiel en al in het water beland. Dat gebeurde aan de Groenesteeg ...

Stichting gaat maritieme industrie in de streek eren met monument

Er komt voorzichtig vaart in de plaatsing van een nieuw monument in Hardinxveld-Giessendam. Na een e...