Het plaatsen en verplaatsen van de AED’s is een grootschalige actie die het Ondernemersfonds Sliedrecht op poten heeft gezet. "We gaan ze om de 600 meter plaatsen”, vertelt Arie Stuij van Ondernemersfonds Sliedrecht. Het Ondernemersfonds plaatst en onderhoudt de AED's.
Als je bij een hartstilstand 112 belt, krijgt een burgerhulpverlener in de buurt van het slachtoffer een oproep om hulp te bieden. Die persoon haalt dan een AED op. Dat is een draagbaar apparaat dat een schok kan toedienen bij een hartstilstand. Hij biedt met de AED hulp totdat de ambulance er is.
Hoe verder weg de AED, hoe langer het dus duurt voordat het slachtoffer hulp kan krijgen. Bij een hartstilstand telt natuurlijk elke seconde. Binnen zes minuten moet iemand met een AED gereanimeerd kunnen worden. De ambulance doet er zo'n acht tot tien minuten over om ter plaatse te komen.
Beter bereikbaar
Het toevoegen van meer AED's moet ervoor zorgen dat iemand inderdaad binnen zes minuten geholpen kan worden. Ook hangen veel AED’s nu nog binnen bij bedrijven en zijn daardoor alleen tijdens kantooruren makkelijk bereikbaar. Door ze naar buiten te verplaatsen kunnen ze voortaan ook ’s avonds, ’s nachts en in het weekend sneller worden gebruikt.
Op dit moment is nog niet heel Sliedrecht 'gedekt'. Er moeten dus nog meer AED’s bij komen. Het fonds doet een oproep aan de inwoners van Sliedrecht: “We hopen dat mensen hun muur beschikbaar willen stellen om een AED op te hangen”, aldus Stuij. Er worden ook nog meer burgerhulpverleners gezocht.
Naar verwachting zal het verplaatsen van de AED’s en het ophangen van de nieuwe apparaten in Sliedrecht eind dit jaar zijn afgerond.