Naast het landelijke hitteplan vanuit het RIVM, dat sinds 10.00 uur deze morgen in werking is getreden, zijn er ook gemeenten met een zelf ontwikkeld hitteplan.
In Papendrecht is het eigen hitteplan nu ook in werking getreden. Daar roept wethouder Arjan Kosten de inwoners op voor elkaar te zorgen: “Bij aanhoudende hitte is het goed om extra naar elkaar om te kijken. Een telefoontje, bezoekje of iets voor elkaar doen kan dan al veel betekenen.” De gemeente zal in dit geval ook intensiever samenwerken met organisaties daar.
Online advies
In Dordrecht worden inwoners via een
speciale website op de hoogte gehouden van de hitte. Daar is ook een kaart te vinden met koele buitenplekken en waterpunten in de stad. Die website is onderdeel van het eigen hitteplan. De warmte heeft ook effect op verschillende sportverenigingen. Zo laat het bestuur van gymnastiekvereniging Sparta weten dat er tot en met woensdag geen lessen zullen worden gegeven "wegens de aanhoudende hitte". Zo lang het hitteplan van kracht is blijft dat zo.
Ridderkerk heeft sinds 2023 een lokaal hitteplan waarbij de gemeente in samenwerking met verschillende maatschappelijke organisaties probeert de meest kwetsbare mensen te beschermen. Zo heeft de gemeente net als Dordrecht
een website met tips en informatie over de risico's van oververhitting. Daarop staan ook schaduwlocaties vermeld, mochten mensen toch besluiten naar buiten te gaan. In de andere gemeenten van onze streek is nog geen lokaal hitteplan opgesteld.
Tips
In heel Zuid-Holland geldt momenteel RIVM-code geel. Dat betekent dat inwoners extra alert moeten zijn op het weer, vooral kwetsbare groepen. Voor code geel wordt bewoners aangeraden voldoende water te drinken, ook als er geen sprake is van dorst.
Zware lichamelijke inspanningen worden afgeraden, zeker tijdens de warmste momenten van de dag. Ook wordt opgeroepen verkoeling te zoeken in koele ruimtes en direct zonlicht te vermijden.