Elk jaar betalen de deelnemende gemeentes, Albrandswaard, Barendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Ridderkerk en Zwijndrecht, tonnen aan het NRIJ en bijna iedere keer blijft er geld over.
''Inmiddels is er al een reserve van ruim 4 miljoen euro ontstaan'', vertelt Roeland Bol, gemeenteraadslid in Barendrecht voor EVB en algemeen bestuurslid van de NRIJ. Gezien deze gezonde financiële positie vinden wij het eerlijker en nuttiger om het geld terug te geven aan de deelnemende gemeentes. Zo kunnen zij hun eigen begrotingen die sterk onder druk staan versterken en lokale projecten financieren die ten goede komen aan hun inwoners.''
Voorstel afgewezen
Het verdelen van het geld, dat zou gebeuren op basis van de bijdragen van elke gemeente, zou de gemeente Ridderkerk zo'n 50.000 euro opleveren. Maar daar ziet NRIJ dus geen heil in.
”De reden voor mijn tegenstem komt met name gelegen doordat Bol een aantal onjuiste aannames doet en dit voorstel in mijn optiek op termijn schadelijk is voor het NRIJ”, vertelt Kees van der Duijn Schouten, wethouder van Ridderkerk en dagelijks bestuurslid van de NRIJ.
Financiële positie
Volgens Van der Duijn Schouten is de is de financiële positie van het NRIJ helemaal niet zo positief. Er is momenteel sprake van een bezuiniging van ongeveer 800.000 euro, die echter lastig te realiseren is.
''Naast de 5 deelnemende gemeenten dragen ook de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam fors bij aan het NRIJ'', gaat Van der Duijn Schouten verder. ''Als een deel terug zou moeten vloeien, is het niet meer dan logisch dat ook de provincie en Rotterdam daarvan profiteren.''