Wilhelm Tell is een van de vele organisaties en verenigingen die gevestigd zijn in het ParticiPand aan de Lelsstraat in Alblasserdam. In januari verscheen het gemeentepand op een lijst van mogelijke bezuinigingen. Als het pand moet sluiten, worden de meeste huidige gebruikers herplaatst door de gemeente. Dat geldt niet voor de schietvereniging. Die moet van het college zelf voor onderdak zorgen.
“Dat is heel moeilijk, er zijn veel regelgevingen voor schietverenigingen, waardoor mogelijke locaties duur en schaars zijn”, legt voorzitter van de vereniging René van Dam uit.
LEES OOK: Loden tijden voor Wilhelm Tell, gemeente overweegt sluiting clubgebouwOnduidelijkheid in de Raad
De schietvereniging had gisteren dan wel geen besluiten verwacht, maar in de raadsvergadering zelf was dit minder duidelijk. Delen van de raad hadden verwacht die dag te stemmen over het behoud van het ParticiPand en in september, indien het pand zou blijven, de uitvoering en begroting te bespreken.
Discussies over zowel (gebrek aan) besluitvorming als toekomstige invulling van het pand liepen hoog op. Met name André Ruikes van het CDA benadrukte dat de huidige gebruikers van het pand initiatieven hadden genomen om zelf kosten te dekken, maar nog wel wachten op zekerheid over het ParticiPand. “Wij hebben min of meer beloofd ten tijde van de Perspectiefnota, dus nu, die zekerheid te geven”, aldus Ruikes.
De vergadering werd tijdelijk geschorst, zodat het college de kwestie kon bespreken. De onduidelijkheid bleek vooral te maken te hebben met een bureaucratische verandering. De kwestie had oorspronkelijk op een lijst gestaan voor deze vergadering, maar die lijst was deels opgegaan in een amendement dat was komen te vervallen.
“Wij merken aan de raad dat de meerderheid ervoor instaat om het ParticiPand te behouden, maar er ligt geen concreet voorstel klaar, dus er kan geen formeel besluit worden genomen”, aldus wethouder Ramon Pardo.
Voorstel van de verenigingen
Gebruikers van het ParticiPand hebben een samenwerkingsverband opgezet. Zij zijn met meerdere voorstellen gekomen om de gemeentelijke kosten aan het pand te verminderen, met de hoop de de raad te overtuigen deze niet te verkopen.
“We hebben gekeken wat wij zelf kunnen verduurzamen om energiekosten te drukken en hebben geopperd om bepaalde renovaties zelf uit te voeren. We hebben aardig wat handige mensen in het pand, we zouden veel goedkoper zelf kunnen oplossen”, aldus Van Dam van de schietvereniging.
De toekomst van de schietvereniging wordt nu dus pas in september duidelijk, maar Van Dam ziet deze vooralsnog positief in. “Er is nauw contact met de gemeenteraad en ze zijn pas langs gekomen. Onze voorstellen zijn door meerdere partijen goed ontvangen.”
De voorzitter vertelt dat de media-aandacht voor het onzekere voortbestaan van Wilhelm Tell zelfs tot onverwachte wendingen heeft geleid: “Er zijn veel nieuwe aanmeldingen bijgekomen. We hebben dit jaar het hoogste ledenaantal in 100 jaar bestaan.”