Zelfverzekerder
Gerda Vroon uit Zwijndrecht zag na haar test een oranje licht en kreeg het advies om naar de valpreventiecursus te komen. Ze volgt die nu al een tijdje. “Ik ben nogal een draaitol in mijn slaap, dus er is een grote kans dat ik uit bed val. Ik woon alleen, dat betekent dat ik moet tijgeren naar een plek waar ik mezelf omhoog kan hijsen.” De cursus betekent veel voor Gerda. “Ik liep echt een beetje wankel. Ook liep ik met een stok, maar nu niet meer. Het helpt mij wel, vooral om zelfverzekerder te worden.”
Bij de valpreventiecursus doet een fysiotherapeut verschillende oefeningen om de ouderen weerbaarder te maken. “Twee keer per week gaan ze aan de slag met balans, evenwicht en krachtoefeningen. Om zo uiteindelijk na tien weken echt tot een verbetering te komen”, vertelt Van der Aa.
Fysiotherapeut Thom van de Rhee: “Sommige oefeningen zijn gebaseerd op Tai Chi en andere bewegingsvormen. Maar ik doe ook enkele kracht- en balansoefeningen met de ouderen.” Volgens Thom hebben de ouderen allemaal op hun eigen manier problemen met vallen. Dat vraagt dus om maatwerk.
Valpreventieweek
Volgens de gezamenlijke GGD's krijgen elk jaar zo’n één miljoen 65-plussers te maken met een val. Naast de reguliere testst zoals in Zwijndrecht, is er deze week extra aandacht voor valrisico's onder ouderen. In de valpreventieweek worden ook professionals in het gemeentelijk- en zorgdomein aangesprood om zoveel mogelijk ouderen een speciale test te laten invullen.
Streekomroep 56 ging kijken bij de valtest én bij de cursus In Balans. Bekijk hieronder de beelden.