Dat was voor bewoner Anne Kuchler reden om in actie te komen. Zij startte een
petitie die inmiddels bijna 140 keer is ondertekend. "Nadat mijn 7-jarige dochter op de fiets werd geraakt door een auto, ben ik de gemeente gaan bellen. Ik heb in totaal drie keer gebeld, ben één keer langs geweest en heb terugbelverzoeken ingediend. Maar ik ben nog steeds niet gebeld¨, vertelt Kuchler.
Eén zebrapad, vele verhalen: incidenten stapelen zich op
De aanleiding voor de petitie is voor Anne persoonlijk. “Mijn dochter wilde op het fietspad de rotonde oversteken. Een auto stond stil op het zebrapad, wij wilden er langzaam langs fietsen en ineens reed die auto gewoon zonder te kijken.” Een ander incident gebeurde een kleine anderhalve week daarvoor. “Ik fietste met mijn dochter naar huis en toen was er een scooter aangereden. Er was veel chaos en uiteindelijk kwam er een ambulance.”
Deze ervaringen maken dat Anne zich onveilig voelt in haar eigen buurt. “Hoeveel ongelukken of doden moeten er nog komen? Toen ik hoorde dat alleen de Laan van Welhorst wordt aangepakt en niet de Sophialaan, begreep ik er niks meer van. De telefoniste van de gemeente zei zelf dat er bijna dagelijks wat gebeurt, en dan doe je niks?”
Sophialaan-rotonde wordt wél aangepakt
Naar aanleiding van de zorgen vanuit de buurt kwam de gemeente met een officiële reactie. Daarin laat zij weten dat de rotonde bij de Sophialaan wél is meegenomen in het plan.
“In het plan voor de herinrichting van de Laan van Welhorst zijn ook alle rotondes die op de Laan van Welhorst aansluiten, meegenomen. Dus ook de rotonde bij de Sophialaan¨, zo laat de gemeente weten. "Het ontwerp van de herinrichting is samen met adviseurs van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, gesitueerde ondernemers, aanwonenden en belanghebbenden opgesteld."
Concreet voor de aansluiting op de rotonde met de Sophialaan betekent het dat de autobaan en busbaan vóór de aansluiting met de rotonde worden samengevoegd. Hierdoor gaat er nog maar één rijstrook de rotonde op. Voor fietsers, scooters en voetgangers betekent het dat zij hierdoor telkens maar één rijstrook per rijrichting over hoeven te steken in plaats van de huidige twee. Dit draagt volgens de gemeente bij aan de verkeersveiligheid.
"Verkeersveiligheid gaat over inrichting, regels en handhaving, maar ook over gedrag. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van ons allemaal¨, laat een woordvoerder van de gemeente weten. "We nemen de verkeersveiligheid van Ambacht serieus en vinden meldingen van onze inwoners op alle gegeven manieren belangrijk. We onderzoeken dan ook het signaal van mevrouw waarin zij aangeeft een nog niet passend contact te hebben gehad met de gemeente."
Goede stappen, maar probleem op de Sophialaan blijft
Kuchler is blij dat de gemeente binnenkort aan de slag gaat met de rotonde. "Ik zie goede ideeën op de Laan van Welhorst om de snelheid en veiligheid te verbeteren voor alle weggebruikers. Op heel veel punten denk ik dat het aantal ongelukken verminderd kan worden. Het is fijn dat er binnenkort hiermee gestart wordt."
Maar, zo stelt ze ook: “Ik zie en lees geen maatregelen aan het verkeer dat rijdt van de Sophialaan naar de Laan van Welhorst-rotonde, zodat daar de snelheid eruit wordt gehaald. Daardoor blijft dat punt mogelijk nog steeds gevaarlijk. Welke maatregel kan ervoor zorgen dat dat probleem wordt opgelost?”
Iedereen kent wel een incident op die rotonde
De zorgen leven breed onder inwoners. Dat merkte Kuchler ook nadat ze haar bericht op sociale media plaatste. “Noem je de rotonde, dan heeft iedereen zijn verhaal daarover. Ik zelf kan de aanrijdingen niet meer op twee handen tellen, en ook niet meer de bijna-aanrijdingen.”
'Ik doe dit voor iedereen in de gemeente'
De reacties op haar petitie geven Kuchler het gevoel dat ze niet alleen staat. “Mensen zeggen: ‘Goed dat je het doet, er móét daar iets veranderen.’ Of: ‘Erg dat de gemeente niet eens kan terugbellen.’ Maar wat ik vooral denk is: ik doe dit voor iedereen in de gemeente die zijn verhaal heeft en er alleen niet komt.”