Deze week stond stond de kwestie niet op de raadsagenda, toch werd deze besproken. En wat blijkt: de gemeenteraad en het college staan niet op één lijn. Partijen willen eerst meer duidelijkheid, de wethouder wil juist haast maken voor de deadline van begin december.
Afspraken met Sliedrecht?
In verband met de spreidingswet zijn er binnen elke regio afspraken gemaakt over het opnemen van (nieuwe) vluchtelingen. Als resultaat werken veel gemeenten samen, om zo het aantal vluchtelingen te verdelen over bestaande of nieuwe locaties.
Hardinxveld-Giessendam kreeg 110 nieuwe vluchtelingen toegewezen. De gemeente had buurgemeente Sliedrecht gevraagd om dit aantal te behuizen in het azc dat daar binnenkort wordt gebouwd. Recent heeft Hardinxveld-Giessendam plannen voor een gezamenlijk zwembad met Sliedrecht op pauze gezet, totdat Sliedrecht duidelijkheid gaf over de mogelijkheden van het azc.
De gemeenteraad van Sliedrecht stemde vorige week unaniem met een motie in waarin zij duidelijk maakte dat er op deze locatie geen plek is voor de 110 vluchtelingen uit Hardinxveld-Giessendam. Volgens wethouder Christina Hendriksen is dit nog niet zeker: “Het college van Sliedrecht heeft zich nog niet uitgesproken hierover.”
De afspraken die rondom de spreidingswet regionaal zijn gemaakt waren lange tijd niet openbaar. Maar wat blijkt nu: het Hardinxveldse college is er wel vanuit was gegaan dat de 110 asielzoekers uit de gemeente in het Sliedrechtse azc terechtkunnen.
“In ruil daarvoor vangen wij 100 Oekraïners op uit Dordrecht op een locatie die nog moet worden ingericht”, zo legt de wethouder de regionale afspraken uit.
Regionale spreidingswet
Die 100 Oekraïners zijn huidige bewoners van CrownPoint, een Dordts asielzoekerscentrum waar nu 900 bijna Oekraieners wonen. Deze wordt eind 2025 gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Of die 100 inwoners terug gaan naar Dordrecht zodra de flexwoningen op vijf locaties in de stad af zijn, is niet duidelijk.
Ook is nog niet duidelijk waar het nieuwe opvangcentrum in Hardinxveld voor deze groep moet komen. "De eigenaar van het pand waar we waarschijnlijk van willen huren wil duidelijkheid. Daarbij heeft het haast. De locatie in Dordrecht sluit op 1 december, dan moeten die mensen ergens heen”, aldus wethouder Hendriksen.
Zij wil, buiten de kwestie van de 110 vluchtelingen, de raad in september laten besluiten over het hoe en wat van de opvanglocatie voor 100 Oekraïners.
‘Hoe nu verder'
De onduidelijkheid over beide kwesties roept veel vragen op bij de raad. “Ik geloof dat de raad van Sliedrecht toch best duidelijk was over de kaders van hun asielzoekerscentrum. Er is dus geen plek voor onze taakstelling, hoe nu verder?”, vraagt Arie de Rooij van T@B aan de wethouder.
Wim de Ruijter van het CDA beklaagt zich over de onduidelijkheid rondom deze kwestie. “U wilt een toezegging voor een huurovereenkomst, terwijl we veel te weinig informatie hebben.” Henri van Bennekom van SGP sluit zich hierbij aan: “Voordat we verder gaan moeten we meer informatie ontvangen. We gaan te snel.”
De wethouder besluit de kwestie met de belofte dat er snel een raadsinformatiebrief over de opvanglocatie zal verschijnen. En de 110 vluchtelingen? “Als Sliedrecht niet kan helpen, kunnen wij dat aantal niet in ons dorp opvangen. Dan moeten we als regio opnieuw aan de regietafel over de spreiding.”