De studiebeurs is toegekend door Nextech, een initiatief van technische bedrijven uit de streek om meer leerlingen te stimuleren de technische kant op te gaan. Van de vele aanmeldingen ontvangen de drie beste profielwerkstukken 3000 euro per persoon.
Koel blijven met scheikunde
Aan het begin van het werkstuk hadden Sven en David niet meteen besloten de technische kant op te gaan. “We wilden echt iets maken en we wilden een maatschappelijk probleem oplossen. Vanaf daar zijn we gaan nadenken over ons profielwerkstuk”, vertelt David. “Veel ouderen hebben in de zomer erg last van warme voeten. Daar wilden we iets mee.”
Uiteindelijk vonden de twee de oplossing in het creëren van een endotherme reactie, waarover ze tijdens de scheikundelessen op het Willem de Zwijger College in Papendrecht hadden geleerd.
Een chemische reactie
Voor het verkoelen van de schoenzool, creëerden ze aan de binnenkant eerst een endotherme, dus chemische, reactie. “Er moet ergens energie vandaan komen voor die reactie. Dus we hebben de schoen zo gebouwd, dat die warmte-energie alleen uit de schoenzool kon worden onttrokken”, vertelt Sven.
De schoenzool waar de voet op rust, is gemaakt van materiaal dat goed warmte doorlaat. De onderkant is juist gemaakt van schuim dat niets doorlaat. Zo trekt de schoenzool als het ware alle warmte uit de voeten van de eigenaar. “De intensiteit van de reactie kunnen we zelfs aanpassen”, legt David uit. “Dus als iemand hele warme voeten heeft, kunnen we het opschalen.”
Op de markt
Kunnen we deze zelf-koelende schoenzolen ooit ook kopen? Als het aan Sven en David ligt wel. “Ik kan hier waarschijnlijk wel verder mee aan de slag op mijn nieuwe studie. We zouden het best later samen met een bedrijf op de markt willen brengen”, vertelt David, die Industrieel Ontwerpen gaat studeren in Delft. Sven, die Econometrie in Rotterdam gaat studeren, is het daar mee eens: “We kunnen hier in de toekomst zeker iets mee doen.”