Dordrecht, Netherlands

Ton zegt vrijwillige brandweer na 35 jaar vaarwel: 'Snelle hulp maakt het verschil'

Ton Mans bij de kazerne in Ridderkerk Hans Muntz
Na 35 jaar is het begin oktober klaar voor Ton Mans (62) bij de vrijwillige brandweer van Ridderkerk. “Ik heb van alles meegemaakt, het is mooi geweest.”
RTV Ridderkerk | 26 september 2024 15:00 | Aangepast op 26 september 2024 15:00
Op 1 juli van dit jaar was Ton Mans 35 jaar vrijwilliger bij de brandweer en vanaf 1 oktober gaan de vrijwilligers in Ridderkerk verder zonder hem. De carrière van de bevlogen brandweerman ging als een speer tot 18 november 2022. Toen stond het leven even stil.

Hoe het begon
Het was Ries Willemse van het gemeentelijk Woningbedrijf die zijn collega Ton Mans warm maakte voor het brandweervak, maar vond ook dat hij eerst zijn studie moest afmaken. Toen zijn studie op een haar na klaar was ging Ton op 1 juli 1989 bij het korps. Hij had de wind binnen de brandweer mee.

Terwijl hij de avond HTS afmaakte, ging ook de opleiding brandwacht van start. Al gauw bleek hij een goede leerling en doordat er vacatures in het kader bij de brandweer waren kon hij snel doorgroeien. Zijn werkgever, het gemeentelijk Woningbedrijf had ook weer belang bij de gemeentelijke Brandweer. Zodoende kon hij via de dagopleiding snel doorgroeien tot Brandmeester en Bevelvoerder.

Ton was inmiddels bezig met de officiersopleiding en werd in 1996 vrijwillig Officier van Dienst binnen Ridderkerk. De gemeente brandweer werd in 1998 onderdeel van de Regionale Hulpverleningsdienst Rotterdam Rijnmond (RHRR). Zijn pikettaak als officier van dienst werd samengevoegd met die van Albrandswaard, Barendrecht en een deel van Rotterdam Zuid tot Officier van Dienst van het district Zuid.

In 2005 kon hij van zijn hobby zijn beroep maken. Binnen de RHRR werd hij benoemd tot commandant bij de gemeente brandweer West Voorne. In Ridderkerk bleef hij gewoon vrijwilliger. Toen in augustus 2008 de gemeentelijke korpsen opgingen in de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond werd de functie als Commandant overbodig. Binnen de VRR diende zich een nieuwe uitdaging aan, Hoofd Preventie van het district Eilanden. In Ridderkerk werd hij, na het verdwijnen van de lokale commandanten, aangesteld als coördinerend bevelvoerder.

Grote gebeurtenis
Maar dan, is het 18 november 2022. Ton zakt ’s morgens tijdens een bouwvergadering van de Bethel-kerk aan de Anjerstraat in elkaar. Een hartstilstand. Mensen in zijn omgeving starten direct met reanimatie. Ook zijn korps, waarmee hij al veel van dit soort inzetten heeft meegemaakt, komt ter plaatse. Zij nemen de reanimatie over en gebruiken de AED om zijn hart weer op gang te krijgen. Met spoed wordt hij overgebracht naar het ziekenhuis.

"Ik werd aan het einde van de middag wakker op de IC van het ziekenhuis", herinnert Ton zich. "Hier vertelde men mij wat er gebeurd was, hoe ik door omstanders en collegae ben gereanimeerd. Ook vertelde de doctoren mij dat dit op een vakkundige wijze is gebeurd zodat zij in het ziekenhuis de oorzaak verder konden wegnemen. De schade bleef dan ook beperkt. Ik ben al die mensen daar dan ook nog steeds zeer dankbaar voor. Zo zie je maar dat snelle hulp bij hartproblemen het verschil kan maken."

Het leek erop dat dit ook het einde betekende van zijn actieve loopbaan bij de brandweer. Maar, niets was minder waar. Al snel kon de revalidatie worden gestart en tot verbazing van iedereen haalde hij op 25 april 2023 weer de intensieve brandweerkeuring en was weer inzetbaar. Zijn cardioloog was minder verbaasd. Volgens hem moet je vertrouwen op je lichaam dat kan doorgaan tot een grens en zorg dat je daar niet overheen gaat. Ook psychisch heeft het voorval weinig sporen achter gelaten. "Blijven praten over wat je dwarszit", is dan ook zijn advies.

Maar, na ruim 35 jaren als vrijwilliger is het tijd om ruimte te maken voor de jeugd. Ook komt er wat meer ruimte voor zijn vrouw, vier kinderen en vier kleinkinderen. Dennis van de Lagemaat en Pieter Neeleman nemen zijn werk als coördinerend bevelvoerder over. De jaren hebben hem gelukkig geen PTSS opgeleverd, al zijn er heel veel plekken binnen de regio waar herinneringen liggen. Mooie, maar ook heel verdrietige die hem altijd bij zullen blijven.

Tot slot wil hij nog wel een lans breken voor de afdeling Brandveilig Leven. Samen met de wijkbrandweerman zorgen zij er door middel van voorlichting voor dat het aantal particuliere slachtoffers bij brand daalt. Zeker achter de voordeur dient nog veel verbeterd te worden aan de brandveiligheid.

Binnen de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond blijft Ton tot het eind van dit jaar nog enkele piketdiensten als Officier van Dienst draaien. Om ook al met pensioen te gaan in het dagelijkse leven, hij is teamleider bij de afdeling Preventie bij de VRR, is het voor de 62-jarige Ton nog net iets te vroeg.

Dit artikel verscheen eerder al op de website van RTV-Ridderkerk en is geschreven door Dennis van Wingerden.

Lees ook

Week van Ons Eten: Paul (62) is niet meer uit de groenteteelt weg te slaan

Waar komt ons eten eigenlijk vandaan? Halen we veel producten van ver, of kopen we bewust lokaal get...

Gemeente Dordrecht start Week van de Toegankelijkheid met workshops voor medewerkers

Maandag begon de campagne van de Week van de Toegankelijkheid, waarin de gemeente Dordrecht verschil...

PFAS in eieren van hobbykippen komt door het eten van regenwormen

Regenwormen lijken de oorzaak te zijn van de hoge concentraties PFAS in eieren van hobbykippen in he...

Uitbreiding blauwe zone en maatwerk moeten parkeerprobleem Alblasserdam oplossen

Nauwelijks plekken voor winkelpubliek in het centrum en overvolle straten in de woonwijken bepalen h...

Toptien op WK gravel voor Dordtse Lucinda Brand

Lucinda Brand is op de tiende plek geëndigd tijdens het WK gravel in het Belgische Leuven. De veldri...

Zaterdagavond op TV Dordrecht: hoogtepunten van het Popgala

PollyAnna, Benny Sings, DJ Ruffneck en nog veel meer. Het Dordtse Popgala stond donderdag 26 septemb...