Dordrecht, Netherlands

Te weinig plek op begraafplaatsen voor de moslimgemeenschap

Er dreigt een tekort aan begraafplaatsen de komende jaren in Dordrecht en dat geldt in het bijzonder voor de moslimgemeenschap. Dit heeft onder andere te maken met dat zij andere gebruiken en rituelen kennen rondom de dood en het begraven van dierbaren. Onlangs werd in het radioprogramma Studio De Witt op Drechtstad FM ook al aandacht gevraagd voor dit probleem door Necdet Burakcin van GroenLinks en Ahmet Polat van D66.
Alexander Eleveld | 11 mei 2021 18:15 | Aangepast op 11 mei 2021 18:15
Volgens hen zijn vooral de regels over de duur van het begraven een probleem. Voor moslims is het namelijk gebruikelijk om begraven te worden voor de eeuwigheid. Momenteel geldt in het algemeen in Nederland de regel dat een begraafplaats na een bepaalde tijd wordt geruimd. Echter, er zijn mogelijkheden om te verlengen. "En dat is opzich geen enkel probleem voor de moslims om de graven in termijnen te verlengen tot bijvoorbeeld 100 jaar," zegt Polat. "Maar," benadrukt Burakcin. "Dit geldt alleen voor de rechthebbende. Zodra deze wegvalt, dan wordt de begraafplaats sowieso geruimd. Dat is voor veel moslims een heikel punt." Andere gemeenten hebben daarin al een oplossing gevonden, vertelt Burakcin. Daar zijn regelingen aangepast van bepaalde naar onbepaalde tijd: "Die mogelijkheid is er in Dordt niet."
 

Veel moslims worden nu alsnog begraven in het land van herkomst. Een gebruik waar vooral de oudere generaties waarde aanhechten. Voor de tweede, derde en soms zelfs al vierde generatie ligt dat anders: "Het is duidelijk dat veel moslims hier begraven willen worden. De jongere generaties zijn tenslotte Nederlanders," zegt Polat.

Vorig jaar nog is er een nieuwe begraafplaats in Zuid-Laren geopend voor de Islamitische gemeenschap. Burakcin: "Er was daar plek voor 1700 moslims, maar meer dan 600 zijn al gevuld."

Polat wil ook benadrukken dat het tekort aan begraafplaatsen niet alleen voor moslims geldt, ook bijvoorbeeld de Joodse gemeenschap loopt tegen dit probleem aan. Het is volgens hem vijf voor twaalf: "Er moet gekeken worden naar een oplossing. Naar de komst van meerdere begraafplaatsen in Dordrecht." Volgens zijn partij D66 is bijvoorbeeld bouwen in de polder dan geen optie. "Ons pleidooi is om daarin contact te blijven hebben met de moslimgemeenschap," zegt Burakcin. De afgelopen jaren is de samenstelling van de Nederlandse bevolking natuurlijk veranderd. Op dit moment wonen er ongeveer 10.000 moslims in Dordrecht; bijna 10% van de totale bevolking op het eiland.

Meest gelezen

Meisje gewond na aanrijding lijnbus

Redactie Streek 56 | 11 jul 2025 09:01

Big Rivers van start: zo zag de drukke eerste festivalavond eruit

Corrado Francke | Stijn van der Poel | 12 jul 2025 08:00

Lees ook

Coffeeshopbezoek eindigt in steekpartij met schaar: OM wil verdachte vrijspreken

De 21-jarige man die verdacht wordt van een steekpartij op het Bagijnhof in Dordrecht moet worden vr...

Rook uit scheepsruim, olierestjes in brand

Bij een scheepswerf aan de Merwedestraat in Dordrecht heeft korte tijd brand gewoed in het ruim van ...

Fietscursus voor ouderen: ‘Soms schrik ik me rot’

De aanwezigheid van elektrische stepjes, snelle fietsen en fatbikes op de fietspaden zorgt ervoor da...

Kortstondige romance mondt uit in stalking en bedreiging: 730 berichten op één dag

Tegen een dertigjarige man uit Oudekerk aan den IJssel is een voorwaardelijke celstraf en een gebied...

Zonder auto tóch door de milieustraat dankzij Conny: ‘Ik ben intens blij’

De Dordtse milieustraat is toegankelijk gemaakt voor bewoners zónder auto. En dat allemaal dankzij e...

Watertoren krijgt cultureel café: ‘Dit is een hele toffe locatie’

De watertoren van Zwijndrecht zal vanaf komend najaar publiek toegankelijk worden, met de mogelijkhe...