Volgens Stoger zijn er in Nederland door corona 60.000 mensen uit de horeca vertrokken. “Daarvoor in de plaats zijn er 2.000 nieuwe zaken bijgekomen”, vertelt de ondernemer. Dat geeft ook voor zijn eigen zaak problemen. “Ook bij ons zijn er personeelsleden vertrokken naar supermarkten en de zorg.”
Een paar dagen dicht
Stiekem komt het slechte weer de ondernemers nog niet eens zo slecht uit. Stoger: “We hebben nu gewoon een personeel tekort, dus het komt eigenlijk wel goed uit dat het wat rustiger is.” Ook bij Merz kampen ze met problemen. “Het is lastig op dit moment”, laat Ferry de Klerk, eigenaar van de zaak, weten. “Vooral in de keuken zijn we onderbezet, waardoor ik zelf moet bijdraaien.” Dit heeft als gevolg dat het restaurant met een beperkte kaart draait.
Daarnaast denkt De Klerk er hardop over na om misschien een paar dagen dicht te gaan. “Ik heb ook een gezin en wil rustig op vakantie kunnen.” Ook bij Coffeelicious springen de eigenaren zelf bij en gaan ze in de zomervakantie niet weg; net zoals het personeel.
Horeca op de kaart zetten
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geeft aan dat de horeca meer op de kaart gezet moet worden. Volgens hen was er in de horeca al een tekort, maar is dit door corona alleen maar groter geworden.
“In heel Nederland hebben ze hier last van. De ene regio alleen meer dan de andere”, zegt Alexander Nouwens, bestuurslid van KHN. En precies om deze reden is hij blij dat de gemeente Dordrecht cursussen heeft georganiseerd om mensen bij te spijkeren en op te leiden.
Extra druk
Tegelijkertijd is bij Merz het personeel al voor zestig procent nieuw. Volgens De Klerk zijn de mensen niet weggegaan door onvrede, maar door corona. Al het nieuwe personeel zorgt er volgens hem wel voor dat hij nu moet zoeken naar de juiste balans. “Het geeft een extra druk. Ik kan nu niet operationeel aanwezig zijn aan de voorkant.” Dat maakt het volgens hem lastig.
In september nieuwe mensen
Voor de ondernemers is het nu vooral belangrijk om de drukke zomermaand augustus door te komen. Zowel Merz als Coffeelicious zijn al bezig met nieuwe personeelsleden. Goede personeelsleden hebben volgens beide mannen alleen een opzegtermijn van een maand. Vandaar dat ze pas in september op de nieuwe mensen kunnen rekenen.
De eigenaar van Coffeelicious kent ook collega's die de zaak nu zelfs eerder dichtgooien. “Ze gaan bijvoorbeeld maandag en dinsdag dicht, omdat ze het personeel volgens hen moeilijk zes dagen in de week, twaalf uur kunnen laten werken.” Toch geeft De Klerk de hoop nog niet op: “Het komt allemaal goed, het komt uiteindelijk allemaal goed. Het is een kwestie van tijd.”