Dordrecht, Netherlands

Terugblik op 2022: Dordtse Manci werd honderd door elke dag twee glazen wodka te drinken

Marcella en haar dochter Rijnmond
Ook in de eerste week van 2023 kijken we iedere dag nog een keer terug op belangrijke nieuwsgebeurtenissen van vorig jaar. Vandaag het bijzondere verhaal van de 100-jarige Manci die net voor de jaarwisseling van 2022 100 jaar was geworden.
Dennis Koorevaar | 6 januari 2023 11:48 | Aangepast op 6 januari 2023 11:48
Ze was de mooiste vrouw van de Hongaarse stad Győr, weigerde om te spioneren voor de geheime dienst, was als vrouw met een motor lang geleden een zeldzaamheid en zweert een leven lang bij twee glazen wodka per dag. Marcella Maria 'Manci' Csontos-Halasz vierde vlak voor de kerst in 2021 haar honderdste verjaardag. En wij mochten op bezoek bij deze bijzondere Dordtse.

Burgemeester Kolff was haar persoonlijk komen feliciteren. Hij zou alleen even aan de deur zijn gelukwensen voor de 100-jarige komen brengen, maar wam toch even in de gang, het was immers koud buiten. En toen toch even wat drinken in de woonkamer. Nee, geen wodka, maar uiteindelijk bleef hij wel drie kwartier. "Leuke man, heel gezellig. Het is dat hij zo lang is, anders had ik hem gezoend", lachte Manci. Ze was blij met de mooie bos bloemen die het hooggeëerde bezoek bracht. Ze voelt zich al zo'n zestig jaar thuis in Dordrecht en dit bezoek maakte het compleet.

Marcella Maria, roepnaam Manci, is een taaie en sterke vrouw. Ze woont nog zelfstandig, is nog niet klaar met het leven en heeft het nodige doorstaan. "In 1956 was ik directiesecretaresse", vertelt ze. Het was het jaar van de Hongaarse Opstand, waarbij de bevolking zich verzette tegen de Sovjet-onderdrukking. Manci werd door de directie verzocht te spioneren onder de arbeiders. Die informatie was bestemd voor de geheime dienst. "Dat weigerde ik. Maar ik wist wat dat betekende. Ik moest weg."

De weduwe ontvluchtte met haar gezin haar geboorteland Hongarije en belandde via Ommen en Utrecht in Dordrecht. Daar werkte ze onder andere 25 jaar voor herenconfectiezaak Crone op de Wijnstraat. Tot die tot de grond toe afbrandde. "Maar ze deed in haar leven eigenlijk van alles", zegt haar dochter Ildi van der Sluijs. "In Nederland heeft mijn moeder het geluk weer gevonden. Er vluchtten veel Hongaren naar Nederland en dus vond ze gauw kennissen. Ze voelde zich thuis. Dordrecht is in die jaren echt haar stad geworden."

Mevrouw Manci Csontos en de wodka, het is een gouden combinatie. "Elke dag. Eén glas 's middags, één glas 's avonds voor ze naar bed gaat", zegt haar dochter erover. Manci weet ook nog precies toen ze de eerste slok nam. "Ik zag op tv een Russische man van 110 jaar die elke dag wodka dronk. Daarom was hij zo oud geworden, zei hij. Dit moet ik ook gaan doen, zei ik. En vanaf dat moment ben ik wodka gaan drinken."

Met het ware geheim van haar hoge leeftijd is toch iets anders, denkt dochter Ildi. "Mijn moeder is altijd vrolijk. Dat is ze altijd geweest." Iemand die het glas des levens halfvol ziet. Manci is inmiddels 101 jaar oud, met haar gezondheid gaat het redelijk.

Kijk deze vrijdagavond naar het TV Dordrecht nieuws voor de reportage over de 100-jarige Dordtse Manci. Dit is de negende en laatste aflevering in de serie van ons jaaroverzicht Nieuws. Het hele jaaroverzicht wordt vandaag direct aansluitend op het Nieuws nog een keer gezonden op TV Dordrecht en is ook te zien op ons YouTube-kanaal.

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Bijzonder verjaardagscadeau: Antoon Bosman (61) geridderd door burgemeester

De Zwijndrechtse binnenvaartondernemer Antoon Bosman (61) heeft een bijzonder verjaardagscadeau gekr...

Oud en Nieuw op TV Dordrecht

Op oud- en nieuwjaarsdag blikken we op TV Dordrecht terug op 2023, met een uitgebreid jaaroverzicht ...

Jaaroverzicht Rijnmond Lokaal

Nog een keer kijkt presentator Ruud de Boer samen met de collega’s van de lokale omroepen naar de be...

Terugblik op 2022: Flatbrand Troelstraweg

Ook in de eerste week van 2023 kijken we iedere dag nog een keer terug op belangrijke nieuwsgebeurte...

Oud en nieuw op TV Dordrecht: jaaroverzicht, finale Grote Prijs en orkest

De programmering rondom de jaarwisseling bij RTV Dordrecht staat in het teken van verschillende spec...

RTV Dordrecht blikt terug op 2022

Er is het afgelopen jaar weer veel gebeurd op nieuwsgebied in Dordrecht (en omgeving). Traditie get...