Dordrecht, Netherlands

ToBe vraagt uitstel van betaling aan

Stichting ToBe heeft zich gedwongen gezien uitstel van betaling aan te vragen. Dit is het gevolg van het feit dat de gemeente Barendrecht zich, in strijd met de statuten, onverwacht heeft teruggetrokken als financier.
arjan Verwoerd | 8 december 2015 17:35 | Aangepast op 8 december 2015 17:35
ToBe is sinds het begin van dit jaar in overleg met de in ToBe deelnemende gemeenten bezig om te reorganiseren. Dit zijn de gemeenten Barendrecht, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Ridderkerk, Zwijndrecht, Binnenmaas en Strijen. In september bereikten de subsidiërende gemeenten overeenstemming over een herstelplan, waarvoor alle gemeenten een financiële bijdrage zouden leveren om de verliezen uit het verleden af te dekken en om het budget bij elkaar te brengen voor het doorvoeren van de reorganisatie. Op grond van de statuten zijn de gemeenten verplicht om in de tekorten bij te dragen.

Zeer recent en geheel onverwacht heeft de gemeenteraad van de gemeente Barendrecht voor de gemeente een uitzonderingspositie opgeëist en aangegeven niet te willen bijdragen in het tekort van ToBe. De laatste twee weken is hierover onderhandeld, deze onderhandelingen zijn niet geslaagd.

Daardoor staat het reddingsplan voor ToBe op losse schroeven en verkeert de stichting in acute betalingsproblemen. “Er zat voor ons niet anders op dan uitstel van betaling aan te vragen. Zonder financiële dekking kunnen wij niet doorgaan. Gelukkig is er een aantal gemeenten (Dordrecht, Ridderkerk en Papendrecht) waar wij mee in gesprek kunnen gaan over een doorstartscenario. Ik verwacht dat dat scenario met behulp van een bewindvoerder asnel opgezet en uitgezet kan worden”, aldus bestuurder-directeur René Nekkers.

De andere in ToBe deelnemende gemeenten hebben in een verklaring aangegeven de gemeente Barendrecht onbehoorlijk bestuur te verwijten. “Door op het laatste moment geen verantwoordelijkheid te nemen brengt Barendrecht niet alleen ToBe, maar ook andere gemeenten in problemen.”, verklaarde wethouder Piet Sleeking van Dordrecht mede namens zijn collega-bestuurders uit de andere gemeenten.

Lees ook

Dilemma voor bewoners Sperwerflat Sliedrecht: cv-ketel vervangen of voorgoed van het gas af?

De Sperwerflat in Sliedrecht gaat tijdens hun jaarlijkse Vereniging van Eigenaren-vergadering (VvE) ...

Drie Dordtenaren aangehouden op verdenking van drugshandel

De politie heeft drie mannen uit Dordrecht (35, 47 en 53 jaar) gearresteerd op verdenking van handel...

Politie plaatst camera bij winkelcentrum Bieshof om overlast tegen te gaan

De politie heeft in overleg met de winkeliersvereniging en de gemeente Dordrecht een mobiele camera ...

Klaar met de kerstboom? Lever ‘m in!

Op woensdag 5 januari (tussen 11.00 en 16.30 uur) en zaterdag 8 januari (tussen 11.00 en 15.00 uur) ...

Er is geen enkele reden om een nieuwjaarsduik dit jaar over te slaan

Opnieuw is er geen gezamenlijke nieuwjaarsduik dit jaar op de Merwelanden door de huidige lockdown. ...

Dordtse tatoeëerder niet blij met verbod op blauwe en groene inkt

Tatoeëerders mogen vanaf 7 januari 2023 de oude groene en blauwe inkt niet meer in de huid prikken....