Dordrecht, Netherlands

ToBe vraagt uitstel van betaling aan

Stichting ToBe heeft zich gedwongen gezien uitstel van betaling aan te vragen. Dit is het gevolg van het feit dat de gemeente Barendrecht zich, in strijd met de statuten, onverwacht heeft teruggetrokken als financier.
arjan Verwoerd | 8 december 2015 17:35 | Aangepast op 8 december 2015 17:35
ToBe is sinds het begin van dit jaar in overleg met de in ToBe deelnemende gemeenten bezig om te reorganiseren. Dit zijn de gemeenten Barendrecht, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Ridderkerk, Zwijndrecht, Binnenmaas en Strijen. In september bereikten de subsidiërende gemeenten overeenstemming over een herstelplan, waarvoor alle gemeenten een financiële bijdrage zouden leveren om de verliezen uit het verleden af te dekken en om het budget bij elkaar te brengen voor het doorvoeren van de reorganisatie. Op grond van de statuten zijn de gemeenten verplicht om in de tekorten bij te dragen.

Zeer recent en geheel onverwacht heeft de gemeenteraad van de gemeente Barendrecht voor de gemeente een uitzonderingspositie opgeëist en aangegeven niet te willen bijdragen in het tekort van ToBe. De laatste twee weken is hierover onderhandeld, deze onderhandelingen zijn niet geslaagd.

Daardoor staat het reddingsplan voor ToBe op losse schroeven en verkeert de stichting in acute betalingsproblemen. “Er zat voor ons niet anders op dan uitstel van betaling aan te vragen. Zonder financiële dekking kunnen wij niet doorgaan. Gelukkig is er een aantal gemeenten (Dordrecht, Ridderkerk en Papendrecht) waar wij mee in gesprek kunnen gaan over een doorstartscenario. Ik verwacht dat dat scenario met behulp van een bewindvoerder asnel opgezet en uitgezet kan worden”, aldus bestuurder-directeur René Nekkers.

De andere in ToBe deelnemende gemeenten hebben in een verklaring aangegeven de gemeente Barendrecht onbehoorlijk bestuur te verwijten. “Door op het laatste moment geen verantwoordelijkheid te nemen brengt Barendrecht niet alleen ToBe, maar ook andere gemeenten in problemen.”, verklaarde wethouder Piet Sleeking van Dordrecht mede namens zijn collega-bestuurders uit de andere gemeenten.

Lees ook

Dit boek vertelt het verhaal van autoverzamelaar Ad Palmen en zijn 'barnfind'

In één klap werd de collectie oldtimers van Ad Palmen, terwijl hij het zelf waarschijnlijk nooit hee...

Luister hier terug: Studio De Witt van zaterdag 30 september

Dordts nieuws in overvloed in de wekelijkse radio-uitzending van Studio De Witt. Het radioprogramma ...

FC Dordrecht is zichzelf niet meer na openingsgoal: 'Niet het vermogen om door te zetten'

FC Dordrecht leek vrijdagavond in Eindhoven onderweg naar de derde uitzege op rij, maar door een dom...

FC Dordrecht geeft voor de derde keer dit seizoen in de slotfase een zege uit handen

FC Dordrecht heeft vrijdagavond op frustrerende wijze een zege uit handen gegeven bij FC Eindhoven. ...

Dordtenaar Anne Mollema vertelt over zijn functie bij waterschap Hollandse Delta

Er wordt deze week veel aandacht besteed aan het water. Zo werd woensdag de vloedschottentest uitgev...

Programmering Studio De Witt zaterdag 30 september 2023

In Studio De Witt komen deze zaterdag weer allerlei onderwerpen aan bod. Het radioprogramma van pres...