Dordrecht, Netherlands

Tocht langs steden van eerste Statenvergadering

Burgemeesters Wouter Kolff van Dordrecht en Pieter Verhoeve van Oudewater maken op woensdag 16 mei een tocht langs alle steden die in 1572 de eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht bijwoonden.
Gert van der Steen | 14 mei 2018 10:50 | Aangepast op 14 mei 2018 10:50
Ook Peter Schoon, directeur van het museum Hof van Nederland gaat mee. Hij is de gastheer tijdens de herdenking van de Statenvergadering op 19 juli.

De rit start in Gorinchem en wordt voortgezet naar Haarlem, Alkmaar, Medemblik, Enkhuizen, Hoorn, Monnickendam, Edam, Leiden, Oudewater en Gouda. Ook Delft is in de route opgenomen, de eerste gemeente die de afspraken na de vergadering mee ondertekende. De rondgang eindigt ‘s avonds bij het Hof van Nederland voor de deur.

In elke gemeente is er een korte ontmoeting op het stadhuis waar de burgemeester van die gemeente een moderne vertaling van de notulen van de Statenvergadering ondertekent. Bij de opening van het Hof van Nederland tijdens koningsdag 2015 werd deze tekst al door de koning en koningin ondertekend.

Burgemeester Kolff zal zijn collega's ook persoonlijk uitnodigen om op 19 juli 2018 bij de viering en herdenking van de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht aanwezig te zijn. De festiviteiten zullen plaats vinden bij museum Het Hof van Nederland en de aangrenzende Kloostertuin. Naast een officieel programma is er tijdens dit stadsevenement een barbecue en zal er ruimte zijn voor opinie, muziek en andere kunstvormen. Dit evenement zal jaarlijks in Dordrecht gehouden worden.

Burgemeester Kolff: ,,Wij vinden het belangrijk om aandacht te blijven vragen voor tolerantie en verdraagzaamheid. Samen met de andere 11 steden, willen we hierover met elkaar in gesprek en van elkaar leren. Deze bliksembezoekjes zie ik als een start naar hopelijk een mooi vervolg met meer samenwerking."

Lees ook

‘Plaats bord met informatie over Arpád Weisz’

In het Weizigtpark is inmiddels een pad vernoemd naar de Joodse trainer, maar dat is volgens het com...

Boom om betrokken Dordtenaar Bert Bohlander te eren

Een klein groepje mensen kwam dinsdagmiddag bij elkaar op het Leerpark. Samen plantten zij een noten...

Engelenburgerbrug wordt na lange restauratie weer opgebouwd

Al ruim anderhalf jaar wordt er druk gebouwd aan de Engelenburgerbrug. Door de verrotte fundering mo...

Oudste soldaat Olivier Bij de Vaate op 106-jarige leeftijd overleden

Olivier Bij de Vaate - die in mei 1940 op het eiland van Dordrecht tevergeefs vocht tegen de Duitse ...

Houden Dordtenaren zich aan het vuurwerkverbod?

Net als vorig jaar geldt er rond de jaarwisseling een vuurwerkverbod. Het kabinet heeft hiervoor gek...

Lily (15) stopte met dealen, overwon haar drugsverslaving en raakte met haar verhaal velen

"Als ik zie dat je weer gebruikt, zit je zo in Afrika." Hanna, de moeder van Lily, kan er eigenlijk ...