Dordrecht, Netherlands

Topschilderij na eeuwen terug in Dordt: Van Strij's meesterwerk te zien in nieuwe tentoonstelling

“Dit is echt een waanzinnig mooi stuk. Dat zie je zelden, dat dit opduikt. Ik heb het in ieder geval nog nauwelijks meegemaakt”. Conservator Sander Paarlberg showt trots de nieuwste aanwinst van het Dordrechts Museum: een metersgroot schilderij van één van Dordts beste kunstenaars Jacob van Strij (1756-1815).
Marjolein Vos | 16 februari 2024 10:09 | Aangepast op 16 februari 2024 10:09
Het werk is vanaf volgende week te zien in de nieuwste tentoonstelling van het museum, die geheel gewijd is aan de broers Jacob en Abraham van Strij. Het museum had al wel wat werken van hen, maar dit schilderij was een grote verrassing. “We kenden het totaal niet, het stond niet in de boeken”, vertelt Paarlberg. “Het is altijd heel spannend als er weer iets nieuws verschijnt. Op deze manier komen we meer te weten over de schilder Van Strij.”
Van Parijs naar Amsterdam en terug naar Dordt
Het werk is opgedoken in een particuliere collectie in Parijs. Een Amsterdamse kunsthandelaar haalde het naar Nederland en bood het al eerder te koop aan aan het museum. Maar de instelling kan nu eenmaal niet alles aanschaffen. Uiteindelijk hangt het werk nu wel in het museum en dat hebben ze te danken aan Pieter van Loon.
Vastgoedondernemer Pieter van Loon bij zijn schilderij RTV Dordrecht
Van Loon is vastgoedondernemer in Dordrecht en omstreken en een echte fan van de gebroeders van Strij, zoals hij zelf zegt. Hij heeft al een aardige collectie opgebouwd. “Ik ben ooit geïnteresseerd geraakt, doordat ik voor mijn werk in mooie historische gebouwen kom waar dit soort behangsels hangen. Ik heb dit werk na een tip van het museum kunnen kopen bij een Amsterdamse kunsthandelaar.” Hij geeft het schilderij de komende maanden in bruikleen aan het museum. Tot genoegen van Paarlberg en van Van Loons vrouw. “De schilderijen die ik heb hangen natuurlijk bij mij thuis. Maar mijn vrouw zei op een gegeven moment: nu is het genoeg. Dus het was een heel mooi moment dat het museum vertelde dat ze een expositie organiseerde. En vroegen of die stukken daar mogen hangen. Ik vind het ook wel een eer.”
Een detail van het schilderij RTV Dordrecht
Zeer realistisch
Van Loon heeft meer werk van de broers van Strij, maar dit springt er volgens hem echt wel uit. “Het staat symbool voor een heel rijke geschiedenis die Dordt heeft gekend. Met name het VOC schip hier”, zegt hij, wijzend naar het werk. “Er zijn meerdere details te noemen die prachtig zijn. Maar het geheel is zo realistisch geschilderd dat het bijna een foto is.”
Een portret van de schiilder zelf: Jacob van Strij (gemaakt door Pieter Christoffel Wonder) Dordrechts Museum
Paarlberg kan zijn enthousiasme alleen maar beamen. “We zien hier een prachtig havengezicht. Het is vooral heel mooi vanwege het zonlicht. Met stil water, er is bijna geen wind. Je ziet die schepen zo prachtig vlak liggen. De vlaggen hangen neder. Je voelt gewoon dat er geen zuchtje wind is.
En daarnaast is het is ongelooflijk mooi bewaard gebleven.”
Het schilderij maakt onderdeel uit van een behangsel. “Daar zijn er tientallen van geweest in Dordrecht, maar die zijn allemaal uit elkaar gehaald en kwijtgeraakt”, zegt Paarlberg. Des te unieker dat dit werk nu terug is in Dordrecht.
Conservator Sander Paarlberg is verguld met het nieuwe werk van Van Strij RTV Dordrecht
Het nieuwe schilderij van Jacob Van Strij hangt nu in de salon en is daar vanaf 25 februari te zien. De tentoonstelling is te bezoeken tot 1 september.

Lees ook

Nu te zien: hoe zestig jaar geleden Turkse arbeidsmigranten naar Dordt kwamen

In het stadskantoor van Dordrecht is een fototentoonstelling te bewonderen over zestig jaar Turkse D...

Tentoonstelling als begin evenementen Keti Koti in Dordrecht

Een tentoonstelling in opbouw in het voormalig leegstaande stationsgebouw in Dordrecht. Het is een ...

5 tips voor leuke uitjes met je kids in de meivakantie

De meivakantie is begonnen en dat betekent: op pad! Je kunt op warme dagen misschien naar het strand...

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Abul kan het niet geloven: 'Enorm vereerd met deze prijs'

Zijn werk wordt met veel bewondering bekeken. Het is schilderkunst, gecombineerd met houtsnijwerk, w...

Deze jonge kunstenaar wint De Scheffer 2024: ‘Kunst met oog voor het individu’

Abul Hisham uit India heeft kunstprijs 'De Scheffer 2024' gewonnen. De kunstenaar maakt kleine schil...