Bewoners van de Biesboschstraat, Touwslagersstraat, Lange en Korte Wantijkade in Dordrecht ervaren al langere tijd veel problemen van touringcarbussen die toeristen van cruiseschepen bij het Wantij ophalen en later weer terugbrengen. Dat is niet één bus, maar twee of drie bussen per cruiseschip. Er liggen soms drie schepen achter elkaar.
‘Het is toch te gek voor woorden?’
“De bussen worden overal in de wijk geparkeerd”, zegt buurtbewoner Priscilla geïrriteerd. Priscilla woont in de Biesboschstraat. “Zelfs in een bocht of bij een uitrit. We kunnen vaak niet eens bij onze auto komen, omdat er dan een bus naast staat. Of de weg wordt door de bussen geblokkeerd, waardoor je niet kunt wegrijden.”
Het is een groot probleem, vertelt ze. “Iemand moest laatst, terwijl ze een blessure had, haar kinderen lopend naar school brengen omdat een van de bussen bij haar auto geparkeerd stond. De buschauffeur ging verder ook niet aan de kant. Het is toch echt te gek voor woorden?”
En dat is lang niet het enige. Bewoners hebben ook veel last van de uitlaatgassen. Priscilla moet naar eigen zeggen bijna dagelijks haar ramen schoonmaken, omdat deze door de uitlaatgassen ontzettend vies worden. Ook de nachtrust van bewoners wordt flink verstoord.
Bewoner Romy die aan de Lange Wantijkade woont en uitkijkt op het water waar de cruiseschepen liggen, vertelt dat haar 6-jarige dochter vroeg wakker wordt van de eerste bussen die aankomen in de ochtend. Ook Priscilla wordt vroeg wakker. “Mensen die uit de bus komen gillen echt alsof het middag is. Ze houden totaal geen rekening met ons als buurtbewoners”, zegt ze.
Fixi-meldingen
De gemeente Dordrecht maakt gebruik van de Fixi-app. Dat is een app waarin bewoners van een gemeente melding kunnen doen van schade of overlast in de openbare ruimte. Zowel Priscilla als Romy hebben meerdere meldingen gedaan van de overlast.
Er zijn handhavers langs geweest, maar volgens de vrouwen niet op het juiste tijdstip. “Ze waren er om 11.00 uur. De overlast is het grootst tussen 07.00 en 09.00 uur ’s ochtends en tussen 14.00 en 16.00 uur ’s middags. Dat hebben we ook aangegeven. De handhavers kwamen dus op het verkeerde moment langs. Logisch dat je dan geen overlast constateert”, geeft Priscilla aan.
“Eerst had ik nog een beetje begrip voor de hele situatie, maar ik ben er nu echt klaar mee”, zegt Romy.
Overlast aanpakken
De Verenigde Senioren Partij (VSP) heeft aan het college vragen gesteld over de situatie. Het college geeft in een reactie aan dat ze de overlast van de touringcars gaan aanpakken: “Op korte termijn wordt onderzocht of een specifieke parkeer- en halteerlocatie kan worden aangewezen die voldoende dichtbij is, maar geen directe overlast veroorzaakt. Daarbij worden duidelijke richtlijnen opgesteld, zoals maximale halteertijd en het verplicht uitschakelen van de motor bij stilstand”, aldus het college.
De bewoners geven aan blij te zijn dat er eindelijk actie wordt ondernomen. Ook zijn ze dankbaar voor de inzet van de VSP.