Dordrecht, Netherlands

Treinconducteurs dreigen met acties

Conducteurs in Dordrecht en Rotterdam dreigen in een brief aan de NS met acties als niet op korte termijn meer collega's worden aangenomen.
Jan Bouwens | 13 februari 2015 14:20 | Aangepast op 13 februari 2015 14:20
In de brief heeft vakbond FNV Spoor om uitbreiding van het aantal (hoofd)conducteurs gevraagd. Het personeelstekort lijdt al enige tijd tot het weigeren van vakantieaanvragen, vermoeidheid bij personeel en zelfs het terugroepen van conducteurs met verlof. Volgens vakbond FNV speelt het probleem al langer. De bond denkt dat de problemen te wijten zijn aan de bezuinigsrondes van de laatste jaren en het onvermogen van de spoorwegen om in te spelen op personeelsontwikkelingen. De vakbond vermoedt mismanagement. Als er voor 17 februari geen maatregelen bekend zijn, volgen acties.

Volgens FNV bestuurder Remko Mast moet de brief moet gezien worden als een teken dat de maat vol is. “De problemen worden al twee jaar aangegeven in diverse overleggen en er is nog niets wezenlijks mee gedaan.” De onderbezetting gecombineerd met andere problemen zoals agressie en intimidatie heeft vorig jaar al geleid tot werkonderbrekingen op het spoor in Den Haag. Voor de 17e staat nu een overleg met het NS-management gepland.

Waar die conducteurs ineens vandaan moeten komen, weet de FNV bestuurder ook niet. Wel zegt hij dat er momenteel 50 conducteurs landelijk bijkomen en er binnen 2 jaar 200 à 300 aspirant-conducteurs afstuderen aan de ROC’s. Maar volgens Mast had de NS dit probleem allang moeten zien aankomen. “Als ik je vertel dat de helft van de conducteurs boven de 50 is, dan weet je ‘t wel.”

Als uit het overleg van februari geen maatregelen op “zeer korte termijn” volgen, zijn acties, na overleg met de vakbondsleden, niet ondenkbaar. Daarbij moet in eerste instantie gedacht worden aan werkonderbrekingen buiten de spits. “We willen de reiziger zo veel mogelijk ontzien” , Aldus Mast.

Lees ook

Eeuwenoude drinkbekers na lange reis terug in Dordrecht: 'Grote eer’

Een bijzonder moment afgelopen zaterdag in Dordrecht. Na een lange reis keerden twee eeuwenoude drin...

Alwéér code geel! Wat betekent die waarschuwing eigenlijk?

Het is de laatste tijd vaak raak met code geel. Je weet wel, die weercode om je te waarschuwen voor ...

Dordtse Reddingsbrigade uitgeroepen tot beste van Nederland

Vrijwilligers van de Dordtse reddingsbrigade zijn afgelopen weekend verrast met mooi nieuws. Ze zijn...

112-nieuws: waarschuwingsschot gelost in Dordrecht, branden in Zwijndrecht

De politie heeft afgelopen weekend een waarschuwingsschot gelost aan de Burgemeester de Raadtsingel ...

Flexwoningen in Papendrecht laten langer op zich wachten

Slecht nieuws voor woningzoekenden in Papendrecht en omstreken. De 80 geplande flexwoningen in de No...

Bezoekers Dordt in Stoom komen ogen tekort: 'Het is prachtig om te zien'

Een paar buitjes? Het maakte weinig mensen wat uit. Met paraplu of poncho kwamen duizenden stoomlief...