Dit artikel is geschreven door Marijke Meijer voor Wijkkrant De Polderkrant. In de Rietlanden, aan de westrand van de Iroko, zijn de rietvelden in de vijver tussen de huizen bewust aangeplant. Voornamelijk vanwege de gunstige eigenschappen die riet heeft voor de waterzuivering. Dit is al bij de inrichting van de wijk bepaald, dus al voor de eerste bewoning van de huizen. Dit riet moet blijven en wordt jaarlijks gemaaid.
Enkele jaren geleden werd het riet, met de andere vegetatie langs de vijvers, nog regelmatig gemaaid. Ook tijdens de zomer, maar het ziet er naar uit dat het beleid van de gemeente hierin is gewijzigd. Wat zit er achter deze beslissing?
Oege Oevering, Adviseur Groen bij de gemeente Dordrecht, geeft uitleg over het gewijzigde groenonderhoud, waaronder ook het weinig maaien van het riet. Het minder frequent maaien heeft een ecologische achtergrond. De begroeiing langs de oevers, riet en ook andere planten, zijn belangrijk voor insecten en vogels. Insecten leggen eieren die uitkomen en ze leven in het riet. Als het riet wordt gemaaid sterft dit allemaal. De vogels nestelen in de rietkraag en vinden hier hun voedsel, de insecten dus. De rietkraag biedt ook bescherming voor de jonge eendenkuikens. Ze zijn hier veilig beschermd voor de reigers.
Over het groenonderhoud wordt verschillend gedacht door de bewoners met een tuin of balkon grenzend aan het water. Er zijn twee ‘kampen’, er zijn bewoners die beweren dat het verminderde vrije uitzicht hun woongenot beïnvloedt. Volgens Fokke Visser, gebiedsbeheerder bij de gemeente, hoor je nog wel eens: “Ik heb een huis gekocht met zicht op het water, dat ben ik nu kwijt.” Maar er zijn ook bewoners die de hogere rietvegetatie waarderen. Door het hoge riet krijgen ze meer privacy of ze vinden het natuurbehoud van groter belang.
Klachten
Oege geeft aan dat er zeker wel klachten komen over het groenonderhoud. De ontevredenheid over het groenonderhoud gaat, naast het probleem met het uitzicht, vaak over netheid. Deze mensen vinden het mooier als het er mooi strak gemaaid uitziet. De waterpartij langs de N3, bij de Iroko, is een goed voorbeeld van waar het riet langs de tuinen verschillend wordt beoordeeld door bewoners. De tijd dat alles regelmatig strak gemaaid werd is echter voorbij. De biodiversiteit in de natuur heeft prioriteit gekregen in Nederland. Dat kan alleen met een andere manier van groenonderhoud. Ook het gras langs de oevers en het gazon in de wijk zal op verschillende plekken minder vaak worden gemaaid. De klachten van sommige bewoners gaan nu niet meer over te veel maaien, maar de vraag is nu meer: “Kan er meer gemaaid worden? Want het ziet er niet uit.” Er zal soms worden gezocht naar een middenweg om het algemeen belang te dienen en toch ook ruimte te geven aan de natuur. De bezwaren komen binnen via de wijklijn en worden behandeld door de opzichter of Fokke Visser.
Door het minder maaien van het riet en het gazon blijft ook meer zwerfvuil achter, doordat dit minder zichtbaar is. Het afval drijft in het water naar een bepaald punt. De aannemer, die in opdracht van de gemeente het groen onderhoudt, moet zorgen dat het netjes is, de opzichters van de gemeente controleren dat.