Het ontmoetingscentrum De Nieuwe Stoof in Crabbehof is sinds december j.l. eigendom van de gemeente Dordrecht. De gemeente gaat het centrum flink verbouwen en anders programmeren, samen met de wijk. Lindy verwacht dat na de zomer allerlei fysieke bijeenkomsten weer kunnen worden georganiseerd, zodat iedereen betrokken kan worden. Binnenkort gaan de uitnodigingen de deur uit om reacties op te vragen.
Hoe maken van De Nieuwe Stoof het nieuwe hart van Crabbehof?
Het begin
De Gemeente huurde De Nieuwe Stoof. De Bibliotheek - die voor een deel eigenaar was van het pand - zit er ook. Onlangs werd het hele pand in de verkoop gezet, ook door de Bieb. De gemeente heeft het pand in december j.l. gekocht, omdat er anders geen ontmoetingscentrum meer is. De Bibliotheek blijft in het pand zitten en gaat huren, maar wordt wel kleiner.
Ontmoeting
Ontmoeten heeft een heel belangrijke functie in de stad en de wijken: Mensen die elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen. Wethouder Heijkoop wil zoveel mogelijk ontmoetingsplekken maken in de stad. De gemeenteraad stelde hier vragen over: Wat is er allemaal? Is het voldoende? Een inventarisatie van ontmoetingsplekken werd gemaakt. Wat bleek? Er zijn heel veel plekken in de stad waar mensen dingen kunnen doen, zoals De Nieuwe Stoof, particuliere initiatieven, De Crabbehoeve, Yulius, De Tuin van Sterrenburg, etc. Die trekken verschillende mensen aan.
Met 90% heeft de gemeente nauwelijks bemoeienis, dat regelt zichzelf. Klein deel krijgt wat financiering vanuit de gemeente, of via de zorgverzekeraar of anderen. Plekken hebben een bepaalde uitstraling: maar is dat nog wel van deze tijd? Een hoop plekken in de stad concurreren met elkaar. En inwoners weten niet altijd wat er te doen is. "Misschien kunnen we zo'n wijk helpen door met elkaar het beter te maken", aldus Lindy. "Wat is geschikt voor een wijk? We moeten geen eenheidsworst willen. Iedere wijk heeft een andere aanpak. Maatwerk is nodig. Ontmoetingsplekken moeten in beweging zijn en steeds kunnen veranderen. Er moet ruimte zijn voor meerdere activiteiten. Je gaat mee met de tijd."
De nieuwe plannen
Met de wijkpartners en bewoners gaat er gekeken worden hoe De Nieuwe Stoof het nieuwe hart van Crabbehof kan worden. De Bibliotheek krimpt in, maar blijft wel zitten. Nu wordt er tussen het Buurtwerk, dat links in het pand zit, en de Bieb aan de rechterkant, niet veel samengewerkt. De Taalcursussen worden wel samen georganiseerd.
Levendige Huiskamer voor alle wijkbewoners
Lindy: "Wij maken nu een huiskamer, waar de ontmoeting en de Bieb in elkaar worden gevlochten. Meer mixen en uitproberen wat werkt. De Bieb wordt anders ingericht. Boeken blijven belangrijk, maar er komen ook veel andere activiteiten. We willen alles combineren. Dan komen er ook meer andere mensen. Qua beheer is dat ook makkelijker. We houden nog ruimte over. Zo kunnen we kantoorruimtes verhuren, of spreekkamers maken waar mensen ook apart kunnen praten. In die grote ontmoetingsruimte komen mensen van Buurtwerk, van Jongerenwerk, Vivens, Spelotheek, enz. Spreekuur Sociale Dienst kan ook. Politie kan. Sociaal Wijkteam. Consultatiebureau. Nu is alles nog te veel verbrokkeld."
Wat willen we: Voor en door de wijk
"Het interieur is te donker. Typisch de stijl van jaren 80/90. Die uitstraling gaan we veranderen. Maar dat willen we samen met de buurt doen. Binnenkort komen de uitnodigingen. We vragen of mensen willen meedoen en meedenken. Wat willen we? Horeca, spreekuren, werkplekken, biljarten, etc. Hoe wil je het eruit laten zien; kleuren; werkervaringsplekken; Jongerenwerk, jongeren in opleiding."
Verbouwing: meer open en meer licht
De verbouwing verloopt in 2 delen. Links in De Stoof begint het met hak/breekwerk. De Bieb (rechts) is groot en blijft open. Daar komen dan tijdelijk de spreekuren, acitiviteiten voor dagbesteding en maaltijduitdeling. De Clubjes die er nu zijn, kunnen dan even niet. Als de Bieb klaar is, wordt de Stoof-kant aangepakt.
Duurzaamheidsmaatregelen worden direct toegepast. Er komen veel ramen, alles krijgt een meer open karakter. Het is nu veel te donker.
Uitnodigingen
Wat willen de mensen voor hun buurt? "Iedereen wordt actief uitgenodigd om hieraan mee te doen: bewoners, Wijk voor Wijk, Buurtwerk, Bewonersverenigingen. Wil je een actieve rol? Laat het ons weten. Er zijn nog geen schetsen. Een nieuwe ambtenaar is aangesteld, die zich speciaal hiermee gaat bezighouden. Met moodboards gaat er gewerkt worden. In juni gaan de uitnodigingen en de eerste berichtgeving de deur uit.
Heb je interesse om mee te doen. Na de zomer starten we. Hopelijk kunnen we dan weer meer bij elkaar komen.
(OP FOTO: Op 20 april jl waren Jan Pieter Preesman (Gemeente Dordrecht) en Adrie van der Aa (Trivire) in de Stoof voor de laatste oplevering en de sleuteloverdracht.)