Dordrecht, Netherlands

30.000 euro voor de gouden tip die leidt naar 'Lucky'

Justitie looft tienduizenden euro's beloning uit voor informatie die kan leiden naar de man die in Zwijndrecht twee vrouwen onder vuur nam. De schietpartij bij winkelcentrum Walburg begon met een ruzie en liep vervolgens uit de hand. Na drie dagen onderzoek gaat justitie uit van moord en een poging tot moord. Er zijn volop aanwijzingen dat de verdachte Minh Nghia Vuong zijn daden goed heeft voorbereid.
Corrado Francke | RTV Rijnmond | 25 januari 2023 07:30 | Aangepast op 25 januari 2023 07:30
Woordvoerder Lilian van Duijvenbode van de politie Eenheid Rotterdam maakte dinsdag in het televisieprogramma Opsporing Verzocht bekend dat de beloning werd uitgeloofd. 30 duizend euro gaat naar de persoon met de gouden tip die naar Lucky kan leiden. Dat is een uitzonderlijk hoog bedrag, de meeste beloningen zijn 10 tot 14 duizend euro.

De man dankt zijn bijnaam Lucky aan het feit dat hij er als zware crimineel goed in slaagt buiten beeld van de politie te blijven. Justitie hoopt dat daar, al dan niet dankzij deze beloning, een einde aan komt.

De 49-jarige Minh Nghia Vuong zocht de twee vrouwen zaterdag op bij winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht. Michel van 66 en haar dochter Anneke van 38 hadden daar gewinkeld. Getuigen hebben verklaard dat de vrouwen al ruziënd met een man naar hun auto liepen. De man trok plotseling een wapen en nam de vrouwen onder vuur. Hij gebruikte daarbij een geluidsdemper. Eerst nam hij Michel onder vuur. Toen ze getroffen op de grond lag en bewoog, schoot de schutter nog een keer.

Ook Anneke werd geraakt. Zij raakte zwaargewond en vecht in een ziekenhuis in Rotterdam voor haar leven. In het zieknhuis wordt ze zwaar bewaakt. De vrouw had naar verluidt al langere tijd een knipperlichtrelatie met Minh en was meerdere keren met de dood bedreigd.
De slachtoffers Anneke (l) en Michel (r) gofundme.com
Doodsbedreigingen en geluidsdemper op vuurwapen
De doodsbedreigingen en de geluidsdemper op het wapen zijn sterke aanwijzingen dat de schutter niet in een opwelling schoot. In de dagen na het drama krijgt de politie meer signalen dat Lucky zijn daad heeft voorbereid. Hij is gevlucht in een donkere BMW, die ruim een dag later aan de Veldslahof in Zwijndrecht wordt teruggevonden. Vermoedelijk is hij daar diezelfde dag in een ander voertuig overgestapt. Deze Skoda Octavia werd vlak na de schietpartij op de A16 bij Ridderkerk en de Van Brienenoordbrug gespot via kentekenregistratie.

Dinsdagmiddag bleek dat de Skoda zaterdagmiddag in Zevenkamp in Rotterdam was achtergelaten, vermoedelijk rond 15:00 uur. De auto stond in een parkeervak in de Kuinder. Dat is niet ver van Lucky's huis, maar ook weer niet om de hoek.

Lucky is vervolgens in een andere auto gestapt, wat ook voorbereiding vereist, of hij is lopend vertrokken. Naar de metro op drie minuten lopen of misschien eerst nog naar zijn eigen huis in de Pater Pirehof, op 21 minuten loopafstand.

Minh staat inmiddels internationaal gesignaleerd, maar de politie sluit niet uit dat hij nog in Nederland is. Ze roept mensen op die hem mogelijk hebben gezien om zich te melden met de uitdrukkelijke waarschuwing om hem niet zelf te benaderen.

Zware crimineel
Minh wordt omschreven als een zware crimineel. Hij pleegde in 2015, samen met twee andere mannen, een gewelddadige overval op een geldloper in een winkelcentrum in Zoetermeer. Ook was hij betrokken bij een poging tot een overval op een bank in Heerjansdam en in winkelcentrum Alexandrium in Rotterdam. Hij werkte verder aan de voorbereiding van andere overvallen, blijkt uit stukken van de rechtbank in Den Haag.
De foto die van hem is vrijgegeven, is niet heel actueel en het kan ook zijn dat hij zich inmiddels heeft vermomd, zegt de politie. Lucky heeft Vietnamese roots, maar dat is niet aan hem te horen. Hij spreekt uitstekend Nederlands.

Minh staat inmiddels internationaal gesignaleerd, maar de politie sluit niet uit dat hij nog in Nederland is. Ze roept mensen op die hem mogelijk hebben gezien om zich te melden met de uitdrukkelijke waarschuwing om hem niet zelf te benaderen.

Dit artikel is ook verschenen op de website van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

Schietpartij|

Lees ook

Dode bij schietpartij in Crabbehof, politie op zoek naar dader

Bij een schietpartij aan de Van den Tempelstraat in Dordrecht is een dode gevallen. Rond 00:30 uur k...

Bloemen bij winkelcentrum na dodelijke schietpartij op parkeerplaats, winkeliers pakken draad weer op

Terwijl het winkelend publiek druk bezig is met de zaterdagboodschappen, wordt Zwijndrecht opgeschri...

Buurtbewoners opgeschrikt door dodelijke schietpartij in Crabbbehof: 'Ik heb de hele nacht niet geslapen'

Na de dodelijke schietpartij in Dordrecht van zondagnacht overheerst aan de Van Den Tempelstraat nu ...

Politie vindt vluchtauto na schietpartij in Zwijndrecht en zoekt nu naar Skoda

De politie heeft zondagnacht de vluchtauto gevonden van Minh Nghia Vuong, die zaterdagmiddag in Zwij...

Slachtoffer schietpartij is 36-jarige Dordtenaar; politie zoekt getuigen

Het gaat om Remsley Eisden. Hij zat in een geparkeerde auto toen hij onder vuur werd genomen. Hij st...

Crowdfunding voor moeder Michel en dochter Anneke na fatale beschieting door 'Lucky' in Zwijndrecht

Op GoFundMe is een crowdfunding opgezet voor de 66-jarige overleden moeder Michel en haar 38-jarige ...