Dordrecht, Netherlands

Aandacht voor 'welvaartsziekte' op Europese Dag van de Beroerte: 'Leef gezond'

Hoe kun je de risico’s verkleinen? Hoe kun je het herkennen en hoe herstel je ervan? Deze en nog veel meer vragen stonden dinsdag centraal op de informatiemarkt over beroerte. Tijdens de Europese Dag van de Beroerte organiseerde het Albert Schweitzer ziekenhuis een markt voor iedereen die meer over deze welvaartsziekte wilde weten.
Robin Nanninga | 11 mei 2022 14:50 | Aangepast op 11 mei 2022 14:27
Per dag krijgen meer dan honderd Nederlanders een beroerte: een verzamelnaam voor een TIA, een herseninfarct en een hersenbloeding. Bij een beroerte (ook wel CVA) gaat er iets mis in de bloedvaten van je hersenen. Een deel van de hersenen krijgt op dat moment geen zuurstof en voeding meer. Functies vallen plotseling uit. Je gaat bijvoorbeeld verward praten, krijgt een hangende mondhoek of een verlamde arm. “Of je wordt plotseling enorm duizelig, moet braken of ziet dubbel”, aldus CVA-nazorgverpleegkundige Andrea de Haze.

Uiteenlopende gevolgen
De symptomen zijn dus uiteenlopend en ook de gevolgen van een beroerte kunnen erg verschillen. “In mijn geval veranderde de coördinatie en het gevoel, maar bij heel veel andere mensen kunnen cognitieve problemen ontstaan. Het is afhankelijk van de plek in het brein waar de schade ontstaat”, vertelt ervaringsdeskundige Ad van Dongen, die sinds zijn beroerte actief is als NAH-coach en bestuurslid van de patiëntenvereniging.

Hij was een van de deskundigen die dinsdag aanwezig was om informatie te geven aan belangstellenden. Bezoekers kwamen niet alleen meer te weten over beroerte, maar konden ook zelf ervaren hoe het is als bepaalde delen van het lichaam niet meer werken. Zo konden ze brood smeren en snijden met de niet-dominante hand, of een parcours afleggen met visuele beperkingen. Verder was het mogelijk om een gratis risicotest te laten doen, waaronder het meten van de bloeddruk.

Dag van de Beroerte
De Europese Dag van de Beroerte vindt ieder jaar plaats op de tweede dinsdag in mei en is in de eerste plaats een preventiedag. Een belangrijk aspect van de informatiemarkt was dan ook bezoekers wijzen op het verkleinen van de risico’s. De Haze: “Een beroerte is een welvaartsziekte. Door overgewicht, roken, veel alcoholgebruik, ongezond eten loop je eerder kans op slagaderverkalking bijvoorbeeld. Dat kan weer het risico op een herseninfarct of hersenbloeding vergroten.”

Ze vervolgt: “Dus als je die risicofactoren zo laag mogelijk houdt, dus een gezonde leefstijl aanhoudt, dan kan je een beroerte in de toekomst voorkomen.” Wie meer wil weten over beroerte kan donderdagavond van 19.00 tot 20.30 uur een webinar over dit thema bijwonen, fysiek of digitaal. Aanmelden is noodzakelijk en kan via de website van het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Bekijk hieronder onze reportage van de informatiemarkt over beroerte.

Lees ook

Nu 'relatief rustig' in Albert Schweitzer ziekenhuis, maar 'verwachting is dat er een piek komt'

De omikronvariant van het coronavirus zorgt voor een flink aantal nieuwe besmettingen. Woensdag werd...

Albert Schweitzer ziekenhuis neemt afscheid van mondkapjes en verwelkomt extra bezoek

Het Albert Schweitzer ziekenhuis laat vanaf woensdag 16 maart een deel van de coronamaatregelen los....

‘Verkenner’ voor huisartsenpost is vanaf nu structureel in dienst

Wie buiten de openingstijden van de eigen huisartsenpraktijk hulp vraagt aan Huisartsenpost Drechtdo...

Jaarlijkse TopASz Award naar diabetesverpleegkundigen Jos en Valerie

In het Albert Schweitzer ziekenhuis is de jaarlijkse TopASz Award uitgereikt aan twee medewerkers in...

Werknemers Gezondheidspark parkeren in de wijk ernaast om hoge parkeerkosten te vermijden

Sterrenburg-Noord wordt geplaagd door de vele auto's van werknemers van het Gezondheidspark. Daarom ...

Ziekenhuis moet flink puzzelen door leveringsproblemen: ‘Signaal naar de samenleving en politiek’

Het Dordtse Albert Schweitzer ziekenhuis kampt met leveringsproblemen. Medische hulpmiddelen worden ...