Dordrecht, Netherlands

‘Alle Marokkanen zijn crimineel’: uitspraak is volgens de PVV niet correct

Dan van Leeuwen
Tijdens de verkiezingsmarkt zaterdag zouden de gemoederen hoog opgelopen zijn. Nummer vijf op de kieslijst van de PVV, Marcel Vink, zou tegen jongens hebben gezegd dat alle Marokkanen crimineel zijn. DENK reageerde fel op het gebeuren en kwam met een persverklaring: “Sluit de PVV uit. We moeten korte metten maken met discriminatie.” PVV lijsttrekker, Dan van Leeuwen, vertelt nu de andere kant van het verhaal.
Stephanie Roggekamp | 14 maart 2022 14:39 | Aangepast op 14 maart 2022 14:39
De lijsttrekker laat weten zelf maar de helft van het verhaal mee te hebben gekregen, omdat hij op een afstandje stond. “Ik was in gesprek met andere mensen, maar ik zag wel dat een paar jongens flyers en andere spullen wegpakten. Ze verscheurden zelfs onze posters.” Van Leeuwen vertelt dat de kinderen ook bleven vragen waarom je op de PVV zou stemmen. “Uiteindelijk ging Marcel naar de jongens toe en legde ze uit dat ze niet alle spullen konden pakken. Andere mensen moesten immers ook nog folders kunnen pakken.”

Vervolgens beginnen de jongeren te schelden, met onder andere k-woorden. Ze lopen weg, maar komen ook keer op keer terug. Tot uiteindelijk één van de jongens naar Van Leeuwen gaat en – terwijl hij naar Vink wijst- zegt: “Die meneer zegt dat alle jongens Marokkanen crimineel zijn.” Op dat moment wenkt Van Leeuwen naar Vink om hem bij het gesprek te betrekken. “Vink vertelde dat hij deze uitspraak niet heeft gedaan. Ik geloof mijn mede-kandidaat daarin”, vervolgt de lijsttrekker. “Mocht hij het wel gezegd hebben, dan zou ik het echt afkeuren. PVV Dordrecht heeft niet als stijl om mensen te discrimineren. Wij voeren gesprekken op inhoud. Ja, we hebben duidelijke standpunten, maar gaan het niet op de man spelen.”

‘Walgelijke uitspraken’
Lijsttrekker van DENK, Masum Kolkillic, heeft ondertussen laten weten dat hij het walgelijk vindt dat een politicus zulke uitspraken doet. “In Dordrecht accepteren wij geen discriminatie. Daarom roep ik alle politieke partijen op om de PVV uit te sluiten. We moeten korte mette maken met discriminatie en aan de inwoners van Dordrecht laten zien dat we dit niet accepteren.”

Van Leeuwen is verbaasd over de reactie van DENK. “Ik vind het onterecht dat ze dit zeggen. Op de verkiezingsmarkt heb ik gesproken met de mannen van die partij. We hadden een goed en normaal gesprek. We hadden het zelfs over een samenwerking.”

Bovendien was de partij afgelopen week nog voor de PVV opgekomen. De FNV organiseerde donderdagavond een debat maar liet weten dat PVV en Forum voor Democratie niet welkom waren.  De andere partijen besloten daarop af te zeggen.

Lees ook: Geen FNV verkiezingsdebat: 'FvD en PVV krijgen geen podium'


Aangifte bij politie
Na het incident is de PVV naar de burgemeester gestapt. “We wilden hem graag meegeven dat er over vier jaar meer beveiligers moeten rondlopen op de markt. De burgemeester liet ons weten dat er nu al genoeg rondliepen, maar hij gaf ons wel mee dat we aangiften konden doen bij de politie.” Toch laat de PVV het er voor nu bij zitten.

Benieuwd naar de sfeer op de verkiezingsmarkt? Bekijk het hier:

Meest gelezen

Fietser omgekomen bij ongeluk op Oranjelaan

Marjolein Vos | 1 dec 2022 10:40

Lees ook

Dit is de nummering van de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen

Het centraal stembureau heeft in een openbare zitting de nummering van de kandidatenlijsten vastgest...

Prognose: dertien Dordtse partijen veroveren een plekje in de nieuwe gemeenteraad

Marco van Schaardenburgh voorspelt: de komende gemeenteraadsverkiezingen wijzen uit dat dertien Dord...

Volg hier live: het grote lijsttrekkersdebat 'Dordrecht Kiest'

Nog een paar nachtjes slapen en dan openen de stembussen van de gemeenteraadsverkiezingen. Heb jij a...

LIVE: gemeenteraadsverkiezingen in Dordrecht, volg hier alle updates

De laatste dag van de gemeenteraadsverkiezingen is in volle gang. Wij houden u in een liveblog op de...

Dit moet er de komende jaren beter in Crabbehof: 'Kijk nog eens goed naar buslijn 3'

De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. In deze tijd is er veel aandacht voor politici...

'Dordrecht Kiest' over de woningmarkt: samenwerken en vaart maken.

De woningmarkt in Dordrecht zit volledig op slot. Daar zijn alle politieke partijen die deelnemen aa...