Dordrecht, Netherlands

Aquatraining voor paarden is net als fitness in de sportschool

'Alex is mijn maatje, daar doe je het voor'

Eigenaresse Charlotte van Meurs van manege De Randhoeve vergelijkt de nieuwe aquatraining voor paarden in haar bedrijf met fitness. “Het is inderdaad een soort sportschool, waarmee we op een onbelaste manier zorgen dat het lijf sterker wordt. Zodat de paarden veel meer aankunnen. En dus gezonder en fitter ouder worden.''
Ingrid de Groot | 2 november 2022 11:55 | Aangepast op 2 november 2022 11:55
Laagje water
De aquatrainer die sinds enige tijd in de manege aan de Wieldrechtse Zeedijk in Dordrecht draait is een loopband van ongeveer een meter breed en drie meter lang. De bak wordt gevuld met een laagje water, waarna een paard aan zijn krachttraining kan beginnen. Charlotte van Meurs houdt het paard goed in de gaten en stelt hem gerust. Voor de paarden geeft het lopen door het water op de loopband de sensatie van het waden door de zee, legt ze uit. “De eerste keren vinden de paarden het best wel spannend, maar dat wordt al heel snel omgezet in iets ontspannends en iets heel erg leuks. Dat merk ik echt aan de paarden. Ze gaan er stuk voor stuk graag op. En je kunt echt zien dat ze plezier uitstralen."
Fysiotherapie
Charlotte van Meurs denkt dat dit komt doordat de paarden zich echt prettiger voelen door de training. “Het lijf wordt sterker en het wordt losser.'' De aquatraining is te vergelijken met fysiotherapie: het helpt om artrose te verlichten en het werkt effectief tijdens revalidatie vanwege een blessure. ,,We helpen de paarden er echt mee.'' Hengst Alex gaat regelmatig in de aquatrainer omdat het 18-jarige paard helaas artrose heeft in zijn voet en hals. Eigenaresse Renate Kloens is dol op haar paard. Zeven dagen per week is ze een aantal uur per dag bij het beestje. “Het is eigenlijk mijn maatje.'' De aquatraining helpt, ziet ze. “Je wil gewoon het beste uit je paard halen en daarom ben ik dit gaan doen.''

Opmars
Charlotte van Meurs heeft inmiddels zo'n twintig keer per week mensen en paarden over de vloer voor de aquatraining. De behandeling is in opmars in de paardenwereld. Ruiters en hun paarden komen er voor naar Dordrecht vanuit Rotterdam, Zwijndrecht en zelfs Brabant.
En behalve aquatraining kunnen paarden bij De Randhoeve vanwege blessures of hun conditie ook aan de gang met magneetveldtherapie of high laser-therapie.Of ze kunnen vanwege ademhalingsproblemen een behandeling nemen in de zoutkamer, waar geneeskrachtige zoutdeeltjes in de lucht wordt verspreid. Daarbij werkt van Van Meurs met een heel team specialisten.
Renate komt regelmatig met haar hengst bij Charlotte voor de aquatraining. RTV Dordrecht.
Droom
Pas 26 jaar is ze. En het is haar grote droom vanuit haar passie voor paarden haar revalidatiecentrum verder uit te bouwen. Zodat paarden er ook intern kunnen verblijven om op te knappen tijdens een intensief programma. Paarden die kreupel zijn, of andere gezondheidsproblemen hebben, zijn immers vaak nog goed te helpen, ziet ze. “Er zijn veel redenen waarom een paard kreupel kan worden of niet fijn kan functioneren. Eigenlijk kunnen we al die paarden hier begeleiden en helpen met revalideren. In samenwerking met een dierenarts."

Lees meer over:

Paarden|

Lees ook

Therapiepaarden zorgen voor blijdschap bij de Dordtsche Manege

Therapiepaardje? De Dordtsche Manege heeft samen met woonzorgcentrum PZC Dordrecht dit project tot l...

“Ze waren rijp voor de slacht”

Het is een beetje een vreemd gezicht: een man die door de zaal huppelt met een paard van papier mach...

Geen paard in de gang

Een onbekend paard in de tuin, dat troffen bewoners aan in Dordtse straat

'Nu zijn we milieucriminelen': onrust onder Dordtse ruiters en boeren

De Dordtse ruiters en paardenhouderijen in de Nieuwe Dordtse Biesbosch houden rekening met klappen d...