Dordrecht, Netherlands

Avondvierdaagse na jaren weer van start in een nieuw jasje, bijna drieduizend deelnemers

Met z’n duizenden stonden ze dinsdagavond klaar om te beginnen aan de eerste etappe van hun wandeltocht, kinderen van tientallen basisscholen en sportverenigingen. Vol energie voor de aftrap van de avondvierdaagse, die na vier jaar eindelijk weer van start gaat. Maar wel in aangepaste vorm.
Trevyn van Houwelingen | 24 mei 2023 15:38 | Aangepast op 24 mei 2023 15:38
Wandelsportvereniging WIK nam al decennia lang de organisatie voor het evenement op zich, maar gaf in maart 2022 aan te stoppen vanwege de hoge leeftijd van de leden van de organisatiecommissie. Ze waren op dat moment allemaal de 75 jaar gepasseerd en zagen het organiseren van nog een vierdaagse niet meer zitten. Om het evenement niet ter ziele te laten gaan namen ondernemers Willemijn en Sander Nobel, van de gelijknamige broodwinkel, het stokje maar wat graag over.

Toen de avondvierdaagse door een gebrek aan tijd om vergunningen aan te vragen, de wissel van WIK naar Nobel nam wat tijd in beslag, geen doorgang kon vinden in 2022 werd besloten vol in te zetten op 2023. En dat heeft gewerkt, met een geslaagde eerste etappte tot gevolg. Wie echter denkt een oudvertrouwde vierdaagse aan te treffen heeft het mis, de nieuwe organisatie heeft besloten de avondvierdaagse in een nieuw jasje te steken.

Gezond
Het eerste wat opvalt bij aankomst van het startterrein op de parkeerplaats van FC Dordrecht zijn de kraampjes met groente en fruit, compleet met mascottes in bijbehorend groentenpak. Het moge duidelijk zijn, bij deze versie van de avondvierdaagse hoeven de kinderen vanuit de organisatie niet meer te rekenen op snoep en suikerhoudende sportdrank. In plaats daarvan sloot men sponsordeals met een grote supermarktketen en een waterbedrijf om gezonde voeding en water beschikbaar te stellen voor alle deelnemers. Het leverde de organisatie zelfs het predicaat “Gezond Evenement” op, uitgereikt door de GGD Zuid-Holland-Zuid.
Voor de deelnemers stonden er mascottes in groentenpak klaar, met bijpassende snacks RTV Dordrecht
Het past bij de aanpak van de gemeente, die inzet op gezondere evenementen door de hele stad. Wethouder Marc Merx is blij met de nieuwe opzet. "Ouders bepalen uiteraard zelf wat ze hun kinderen geven en daarin willen we zeker ook niet betuttelen. Maar het is wel goed als er bij het organiseren van evenementen meer wordt nagedacht over gezondheid. Overgewicht is zelfs bij kinderen al een serieus probleem. En daar kleven weer allerlei gezondheidsrisico's aan. Daarom vind ik het mooi dat we nu bij de avondvierdaagse het bewegen en gezond snacken duidelijk aanmoedigen."

Route
Niet alleen de consumpties van de avondvierdaagse zijn een verandering ondergaan, ook de route van deze editie is niet meer zoals oudere deelnemers die gewend zijn. De start en uiteindelijke finish liggen nu bij het FC Dordrecht stadion waar op vrijdag niemand minder dan Lucien Foort, de bekendste DJ van onze stad, een heus avondvierdaagse-anthem heeft gemaakt om de vierdaagse feestelijk af te sluiten. Ook is de route in zijn geheel aangepast, dat was nodig met de nieuwe start- en finishlocatie.

De deelnemende kinderen zullen door de feestelijkheden en de aard van het evenement waarschijnlijk weinig merken, zij zijn maar wat blij dat ze eindelijk weer mee kunnen doen aan de avondvierdaagse. Dat ze daarbij dit keer geen zak spekjes maar een lading snackworteltjes en minikomkommertjes meekrijgen is voor hen een bijzaak, maar voor de route naar een gezondere nieuwe generatie is het vier avonden lang een stapje in de goede richting.

Bekijk hieronder onze reportage over de start van de avondvierdaagse.

Lees ook

Avondvierdaagse gaat dit jaar niet door: 'Maar volgend jaar wordt de beste editie ooit'

Er wordt komende maand geen avondvierdaagse gehouden in Dordrecht. In maart werd duidelijk dat de Do...

Mar Garama is 90 jaar en loopt 30 kilometer tijdens de Nijmeegse Vierdaagse

"Als ik last krijg van de warmte dan stop ik. Dan ga ik naar huis. Maar als het enigszins kan, blijf...

Nationaal Onderwijsmuseum wederom uitgeroepen tot Kidsproof museum

Maar liefst zesduizend jonge museuminspecteurs hebben in totaal elfduizend inspecties uitgevoerd. Mu...

Kinderkerstvoorstelling Peter vs. Wolf in Kunstmin wordt klassiek sprookje met moderne twist

Dordtse kinderen die in de kerstvakantie nog iets te doen zoeken, kunnen op 29 december naar het muz...

Hulpdiensten rukken massaal uit maar sloot blijkt leeg

Op 2 januari is er tussen 17:00 en 18:30 een grote zoekactie op touw gezet door hulpdiensten. Een ma...

Door deze podwalk-app kom jij alles te weten over de Sint Elizabethsvloed

Op 1 februari 1953 vond de Watersnoodramp plaats, waarbij grote delen van Zeeland, Zuid Holland en B...