Dordrecht, Netherlands

Beats van lofi producer eevee slaan aan in Amerika

eevee woont sinds kort in Rotterdam RTV Dordrecht
Meer dan een laptop heeft de van oorsprong Dordtse producer eevee eigenlijk niet nodig voor haar lofi hip hop beats. In haar woning in Rotterdam, waar ze sinds kort naartoe is verhuisd, creëert ze op dagelijkse basis beats die vooral aanslaan in Amerika. Begin deze maand won ze voor haar muziek (en succes) de Dordtse Popprijs: “Ik had geen speech voorbereid, omdat ik het ook niet had verwacht.”
Alexander Eleveld | 21 juni 2022 11:47 | Aangepast op 21 juni 2022 11:47
“Lofi klinkt heel oud alsof het van een casetteband komt. Het hoeft ook niet perse goed afgemixt te zijn”, vertelt eevee (haar echte naam is Eveline Schuyff) terwijl ze wat laat horen. Het klinkt misschien wat zweverig of hypnotiserend, maar het is zeker rustgevend. Haar muziek telt op Spotify zo’n 750.000 maandelijkse luisteraars en haar topsong heeft bijna 38 miljoen streams. “Ik denk dat ze in Amerika iets meer voorlopen. Zeker wat betreft hip hop. Het komt ook daarvandaan.” Volgens haar is het in Nederland überhaupt iets lastiger om bekend te worden.

Benieuwd naar hoe lofi hip hop klinkt? Bekijk hieronder de reportage:
Muziek van eevee gaat vaak samen met anime RTV Dordrecht
Muziek maken begon voor eevee door haar ex. Hij leerde haar de basics van het beats maken en dat beviel enorm: “Ik ben best druk in mijn hoofd, maar wanneer ik muziek maak ben ik zen.” Eerst zette ze het op Soundcloud, via de muziekdienst verwierf ze in 2013 voor het eerst wat bekendheid. “Toen was het nog een beetje de plek voor lowkey producers.”
eevee bezig met haar beats op haar laptop RTV Dordrecht
'Hergebruiken van muziek'
De beats van eevee bestaan grotendeels uit ‘samples’. Dat is muziek, of gedeeltes ervan, die hergebruikt worden. Vooral in de hip hop is dit gebruikelijk. “Een sample kan van alles zijn: oude muziek of chords van artiesten die ze verkopen in een samplepack.”

Door een sample aan te passen qua volume of tempo wordt het soms hele andere muziek. Mede door het sociale mediaplatform TikTok wordt er veel oude muziek van bijvoorbeeld ABBA gesampled. Ook worden er veel oneliners uit de popculture gehaald. Maar, je kan niet alles gebruiken volgens eevee: “Sampling is lastig vanwege copyright.¨
eevee zit graag in het park valkbij haar huis in Rotterdam RTV Dordrecht
Toekomst
Naar eigen zeggen is eevee een echt gevoelsmens en beetje zweverig. Ze leeft daarom van dag tot dag: “Maar ik kan dan ook niet zo goed plannen”, glimlacht ze. Deze leefstijl gaat anders wel goed af. Ze kan inmiddels leven van haar muziek en ze doet dan ook wat ze wil; bijvoorbeeld een maandlang roadtrippen met haar zoontje.

“Ik ben heel erg dankbaar en ik hoop dat ik dit voor altijd kan blijven doen.” Ook hoopt ze snel weer te kunnen optreden in Amerika: “Ik mis het wel, voornamelijk mijn fanscene.” Voor de toekomst hoopt ze meer muziek uit te brengen en te leren zingen: “Zodat ik over mijn eigen beats kan zingen.”

Meest gelezen

Kinderstepje en jas gevonden, maar geen kind aangetroffen

Jordy Nijenhuis | 25 jun 2022 21:19

Criminelen plunderen rekening bejaarde man na babbeltruc

Corrado Francke | 27 jun 2022 10:30

Lees ook

Het regende prijzen tijdens het Dordtse Popgala

De spanning hing donderdagavond in de lucht; na twee jaar kon het Popgala weer groots gevierd worden...

Bekijk alle muzikale hoogtepunten van het Popgala

Eevee, The Dirty Daddy’s, Het Gezelschap, en Dusty Ciggaar: allemaal vielen zij in de prijzen bij ...