Dordrecht, Netherlands

Begrafenis in de buitenlucht: 'Unieke plek in de regio'

Geluid van vogels, de zon die door de bomen schijnt en muziek die klinkt onder de grote bruine tentdoek die ondersteund wordt door boomstammen. Bij begraafplaats Essenhof is het vanaf nu mogelijk om in de buitenlucht een uitvaartdienst te houden. "We merkten dat daar grote behoefte aan was", vertelt Peter Buschman, teammanager bij Essenhof.
Stephanie Roggekamp | 10 augustus 2022 12:51 | Aangepast op 10 augustus 2022 12:51
"We hebben een vrije unieke plek in de regio gecreëerd, waarbij er in de buitenlucht afscheid genomen kan worden van onze nabestaanden", zegt Buschman. "Ze vinden het fijner om op een plek als deze een dienst te houden dan in een aula ."

In de zomermaanden is het een goed alternatief om onder de tent te zitten, maar in de wintermaanden zal het wat minder aangenaam zijn. Buschman: "We willen de tent daarom eind september afbreken en rond april weer opzetten. Mocht het een mooi najaar zijn dan gaan we misschien vuurkorven neerzetten om het aangenaam te maken."

Voorbereiding is arbeidsintensiever
Er zijn al vier diensten gehouden op de buitenlocatie. De families zijn positief, maar volgens Buschman kan het beter. "De plek waar de catering staat, moet nog aangepakt worden. Zo mag de plek leuker aangekleed worden." Daarnaast is het paviljoen voor het personeel arbeidsintensiever om klaar te maken voor een dienst. Alle spullen moeten eerst naar de locatie worden gesjouwd. "In de aula staat alles al klaar. We willen daarom proberen om één keer per week een dienst buiten te houden."
Over de locatie van het paviljoen is goed nagedacht. "We staan op het oudste gedeelte van de begraafplaats", vertelt de teammanager. De eerste graven die er liggen, op de monumentale velden, dateren uit 1860. "Niet alleen de velden maken het een bijzondere plek, naast het paviljoen ligt het kunstproject 'De Tussentijd Tuin'. We vonden het mooi om dit samen te laten komen."


Renovatie Biesbosch aula
Naast het bieden van een extra plek om afscheid te nemen van onze dierbaren, zit er ook een praktische kant aan het verhaal. Vanaf 5 september wordt de Biesbosch aula grondig gerenoveerd. De plek gaat daarom een maand dicht.
Toekomstige aula Essenhof
Toekomstige ontvangstruimte Essenhof
De Biesbosch aula is dertig jaar oud en volgens Buschman toe aan een opknapbeurt. Alle ruimten in het gebouw worden aangepakt, waaronder de ontvangstruimte, de familiekamer, de aula, de Wantijzaal (koffiekamer) en de centrale ruimte. "We gaan de vloer veranderen en er komt nieuw meubilair in. Het zal meer van deze tijd worden en als een huiskamer aanvoelen."

Tijdens de werkzaamheden blijft cremeren mogelijk bij Essenhof. De entree aan de achterkant blijft open voor overledenen en families.

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Vergeten Dordtse verzetsheld Koopman krijgt eigen pad op Essenhof

Hij moest zijn verzet tegen de Duitsers in 1944 op de Waalsdorpervlakte met de dood bekopen. En hoew...

Vormgeven aan verdriet: wensbollen tijdens Wereldlichtjesdag

Ieder jaar wordt op de tweede zondag in december Wereldlichtjesdag georganiseerd. Wereldwijd komen m...

Nieuw straatnaambord voor Gijs van Bemmelenpad

Op begraafplaats Essenhof is anderhalve week na de onthulling van het pad dat vernoemd is naar polit...

Zang, toespraken en stilte tijdens Indiëherdenking: 'Wil mijn opa en oma eren'

Ook in Dordrecht is stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Het pr...

Moluks herinneringsmonument onthuld: "Eindelijk een beetje eerbied voor onze ouders."

Sinds vrijdag 26 mei is gemeentelijke begraafplaats Essenhof een herinneringsmonument rijker. Het mo...

Dordrecht eert verzetsheld Leendert Keesmaat met een straatnaam

De Dordtse verzetsstrijder Leendert Keesmaat, overleden in 1941, is geëerd met een eigen straatnaam ...