Dordrecht, Netherlands

Bewoners geschrokken na brand Troelstraweg: 'De vlammen kwamen via het dak mijn kant op'

De schrik zit er goed in bij bewoners van de portiekflat in Dordrecht waar dinsdagavond brand uitbrak. De bovenste verdieping van het gebouw raakte flink beschadigd. De bewoners kunnen voorlopig niet terug naar huis en worden opgevangen in de bibliotheek.
Marjolein Vos | 4 mei 2022 11:04 | Aangepast op 4 mei 2022 11:04
Gewikkeld in een gouden aluminiumdeken staat bewoner Geoffrey voor een portiekwoning aan de Troelstraweg. Hij woont er en rook op een gegeven moment een brandlucht: "Er is brand ontstaan in een zijflat van ons", vertelt hij. Geoffrey is werkzaam bij netbeheerder Stedin. Hij wist eigenlijk onmiddellijk genoeg. Geoffrey ging op onderzoek uit en dacht eerst nog dat de lucht misschien van een barbecue kwam. Totdat hij vlammen op het dak zag, die steeds groter werden.

Brand 'kroop' over het dak
"Toen heb ik direct 112 gebeld," zegt hij. Vervolgens is hij de portiekflat in gerend om bij iedereen op de deur te rammen dat ze moesten evacueren. "De brand was behoorlijk heftig. Hij kroop als het ware over het dak, ik weet niet hoe het er van binnen uitziet. Ik denk dat de schade op de bovenste verdiepingen behoorlijk is."
Brandweerwoordvoerder Shaun Roubos weet wél hoe erg de schade is. De brand is ontstaan op de bovenste woonlaag, zegt hij. De brand sloeg over vanaf een balkon naar het dak, waar het vervolgens snel verspreidde. "De brandweer is met meerdere eenheden ernaartoe gegaan, daardoor was het vrij vlot geblust. Het ergste gevaar was snel geweken."

Uiteindelijk raakte niemand gewond, bevestigt Roubos. Toch konden de bewoners van in totaal zestien woningen dinsdagavond niet thuis slapen. De portiekflat en de woningen zijn beschadigd, deuren zijn geforceerd en er is sprake van brand- en waterschade. Noodopvang voor de afgelopen nacht werd geregeld, nadat de bewoners tijdelijk in de bibliotheek waren ondergebracht.

Koffie, thee en koekjes
Daar zat bewoonster Kim ook. Er was koffie, thee en koekjes en het was er warm. "Ik had het koud buiten", lacht ze, bekomen van de ergste schrik. Net als Geoffrey dacht zij ook dat er gebarbecued werd. Na rondkijken en een foto maken (zie de foto hierboven) zag ze dat het mis was bij haar buren: "De vlammen kwamen via het dak mijn kant op." Ze sloot haar ramen en rende naar beneden, waar haar buren en flatgenoten ook stonden. "Ik was dankbaar dat ik al mijn buren buiten zag, dat iedereen direct overging tot handelen."

Ze wist gisteravond nog niet waar ze ging slapen. De gemeente was bezig met slaapplaatsen. Bewoner Geoffrey sliep deze nacht in ieder geval niet op een slaapzaal, maar bij vrienden, vertelde hij. Was hij geschrokken van de brand? "Nee, ik ben niet geschrokken. Maar ik heb wel iedereen geholpen", besluit hij.

'Ik sta er nog van te trillen'
Bij de brand raakte niemand gewond. Wonder boven wonder werden wel enkele huisdieren gered. Bewoonster Mariska was niet thuis toen de brand uitbrak. Ze werd gebeld door haar buurman en reed direct terug: "Ik ben als een speer naar huis gegaan. M'n man was thuis en m'n beestjes. Mijn kat was nog vermist. Die hebben ze gelukkig kunnen vinden. Dus het was flink schrikken. Ik sta er nog van te trillen."

Bewoner Nando had vogels binnen staan. "Het was een hele chaos. Het is te hopen dat ze gered zijn. Ik kwam net van mijn werk", zegt hij. Een politieagent laat een tijdje na de brand een enorme vogelkooi zien. Gelukkig zijn ze in veiligheid gebracht.

Dit artikel is ook verschenen op de website van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

Brand|

Meest gelezen

Laatste tocht voor overleden Johnny (38)

Jordy Hijman | 30 sep 2022 19:42

Cliënten van ASVZ deden mee aan de Buddyrun

Alexander Eleveld | 2 okt 2022 10:50

'Dordrecht is de perfecte plek voor Scrooge Live'

Alexander Eleveld | 28 sep 2022 11:50

Lees ook

Drukke dagen voor de hulpdiensten: auto over de kop, brand in vrachtwagen

Even schrikken voor een vrachtwagenchauffeur maandagmiddag. Toen hij bushokjes aan het inladen was o...

Brand in wasserette aan Toulonselaan

Drie brandweervoertuigen en de politie gingen donderdagavond rond zeven uur met spoed naar de Toulon...

Kelderbrand in de Van Baerlestraat

Veel rook zondagmiddag in de Van Baerlestraat. De brandweer rukte uitvoor een woningbrand, die onts...

Hoge pieptoon moet overlast van jongeren in Zwijndrecht tegengaan

De gemeente Zwijndrecht wil met een zogeheten Mosquito overlast van jongeren tegengaan in de wijk No...

Rookmelders per 1 juli verplicht op elke verdieping

Rookmelders, ze zijn niet bij iedereen populair en dus nog lang niet in elk huishouden te vinden. Do...

Grasmaaier in brand naast A16, flinke file op de snelweg

Op de oprit naar de A16 bij Willemsdorp heeft maandagmiddag een grasmaaier in brand gestaan. De gras...