Dordrecht, Netherlands

Bewoners geschrokken na brand Troelstraweg: 'De vlammen kwamen via het dak mijn kant op'

De schrik zit er goed in bij bewoners van de portiekflat in Dordrecht waar dinsdagavond brand uitbrak. De bovenste verdieping van het gebouw raakte flink beschadigd. De bewoners kunnen voorlopig niet terug naar huis en worden opgevangen in de bibliotheek.
Marjolein Vos | 4 mei 2022 11:04 | Aangepast op 4 mei 2022 11:04
Gewikkeld in een gouden aluminiumdeken staat bewoner Geoffrey voor een portiekwoning aan de Troelstraweg. Hij woont er en rook op een gegeven moment een brandlucht: "Er is brand ontstaan in een zijflat van ons", vertelt hij. Geoffrey is werkzaam bij netbeheerder Stedin. Hij wist eigenlijk onmiddellijk genoeg. Geoffrey ging op onderzoek uit en dacht eerst nog dat de lucht misschien van een barbecue kwam. Totdat hij vlammen op het dak zag, die steeds groter werden.

Brand 'kroop' over het dak
"Toen heb ik direct 112 gebeld," zegt hij. Vervolgens is hij de portiekflat in gerend om bij iedereen op de deur te rammen dat ze moesten evacueren. "De brand was behoorlijk heftig. Hij kroop als het ware over het dak, ik weet niet hoe het er van binnen uitziet. Ik denk dat de schade op de bovenste verdiepingen behoorlijk is."
Brandweerwoordvoerder Shaun Roubos weet wél hoe erg de schade is. De brand is ontstaan op de bovenste woonlaag, zegt hij. De brand sloeg over vanaf een balkon naar het dak, waar het vervolgens snel verspreidde. "De brandweer is met meerdere eenheden ernaartoe gegaan, daardoor was het vrij vlot geblust. Het ergste gevaar was snel geweken."

Uiteindelijk raakte niemand gewond, bevestigt Roubos. Toch konden de bewoners van in totaal zestien woningen dinsdagavond niet thuis slapen. De portiekflat en de woningen zijn beschadigd, deuren zijn geforceerd en er is sprake van brand- en waterschade. Noodopvang voor de afgelopen nacht werd geregeld, nadat de bewoners tijdelijk in de bibliotheek waren ondergebracht.

Koffie, thee en koekjes
Daar zat bewoonster Kim ook. Er was koffie, thee en koekjes en het was er warm. "Ik had het koud buiten", lacht ze, bekomen van de ergste schrik. Net als Geoffrey dacht zij ook dat er gebarbecued werd. Na rondkijken en een foto maken (zie de foto hierboven) zag ze dat het mis was bij haar buren: "De vlammen kwamen via het dak mijn kant op." Ze sloot haar ramen en rende naar beneden, waar haar buren en flatgenoten ook stonden. "Ik was dankbaar dat ik al mijn buren buiten zag, dat iedereen direct overging tot handelen."

Ze wist gisteravond nog niet waar ze ging slapen. De gemeente was bezig met slaapplaatsen. Bewoner Geoffrey sliep deze nacht in ieder geval niet op een slaapzaal, maar bij vrienden, vertelde hij. Was hij geschrokken van de brand? "Nee, ik ben niet geschrokken. Maar ik heb wel iedereen geholpen", besluit hij.

'Ik sta er nog van te trillen'
Bij de brand raakte niemand gewond. Wonder boven wonder werden wel enkele huisdieren gered. Bewoonster Mariska was niet thuis toen de brand uitbrak. Ze werd gebeld door haar buurman en reed direct terug: "Ik ben als een speer naar huis gegaan. M'n man was thuis en m'n beestjes. Mijn kat was nog vermist. Die hebben ze gelukkig kunnen vinden. Dus het was flink schrikken. Ik sta er nog van te trillen."

Bewoner Nando had vogels binnen staan. "Het was een hele chaos. Het is te hopen dat ze gered zijn. Ik kwam net van mijn werk", zegt hij. Een politieagent laat een tijdje na de brand een enorme vogelkooi zien. Gelukkig zijn ze in veiligheid gebracht.

Dit artikel is ook verschenen op de website van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

Brand|

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Schuurbrand in Papendrecht door fietsaccu

Een schuur van een woning aan de Douwes Dekkerlaan in Papendrecht is donderdagmorgen helemaal uitgeb...

Het luchtalarm verdwijnt: zo vaak loeiden de sirenes de afgelopen 30 jaar voor noodsituaties

Als het aan de minister ligt, verdwijnt het luchtalarm en wordt het helemaal vervangen door NL-Alert...

Bewoners brandende flat moesten kruipend door de gangen om buren te waarschuwen

Bewoners van de flat in Dordrecht waar afgelopen nacht een grote brand woedde, hebben een horrornach...

Bewoner SSF na brand: ‘We worden geteisterd door een gek hier’

“Je mag echt blij zijn dat er gisteren een klein brandje aan vooraf is gegaan, dat iedereen wakker i...

Brand in twee huizen in Dordrecht, tientallen gasflessen ontploffen in de achtertuin

Aan de Johan Willem Frisostraat in Dordrecht zijn tientallen spuitbussen ontploft na een brand in ee...

Veel hulpdiensten opgeroepen voor pannetje op het vuur

Brandweer, politie, ambulance en zelfs een traumahelikopter werden dinsdagochtend opgeroepen voor e...