Dordrecht, Netherlands

Borden leren wandelaars meer over de flora en fauna in het Wantijpark

Het is Dordtenaren die regelmatig het Wantijpark bezoeken misschien al opgevallen: het stuk park langs het Vlij ziet er robuuster uit dan enkele jaren geleden, als gevolg van ecologisch groenbeheer. Om bezoekers te informeren over de flora en fauna, staan er sinds kort acht kleurrijke informatieborden in het park.
Robin Nanninga | 15 april 2022 10:30 | Aangepast op 15 april 2022 10:30
Die informatiepanelen zijn er met name neergezet om parkbezoekers bewust te maken van ecologisch groenbeheer en het effect hiervan op de biodiversiteit en om hier begrip voor te kweken. Tegelijkertijd leren de borden bezoekers veel over de planten en dieren in het park. Wist je bijvoorbeeld dat brandnetels vlinders aantrekken? Of dat bevers ook in het Wantijpark glijbanen maken om in en uit het water te komen? Of weet je in welke bomen blauwe reigers het liefste broeden?

Ecologisch groenbeheer wordt op steeds meer plekken in de stad toegepast, om de natuur centraal te stellen en dieren en planten meer de ruimte te geven. Minder maaien betekent meer bloemen voor bijen en vlinders. Snoeihout en afstervende planten zorgen voor schuilplekken voor padden en insecten en voor voedsel voor vogels en egels. Met meer natuurlijke overgangen kunnen planten zich beter verspreiden.

Sinds vorig jaar
In het Wantijpark wordt deze manier van beheer sinds vorig voorjaar toegepast. "Om daar uitleg over te geven, hebben we op deze acht borden informatie geplaatst over wat we gedaan hebben en wat we willen bereiken voor planten en dieren", vertelt stadsecoloog Sjoerd-Dirk Fiaschi.

De eerste effecten van deze nieuwe manier van beheer zijn al zichtbaar, blijkt tijdens een wandeling door het park met de stadsecoloog . "Tot vorig jaar haalden we de wilde plant fluitenkruid weg, die laten we hier nu staan." Terwijl hij erover praat, landt er een bij op de plant. "Dat is een roodgatje. Hoe mooi is het dat we deze soort op deze manier de ruimte kunnen geven?"

De acht informatieborden vormen een route van ongeveer een kilometer door het park. Benieuwd wat de stadsecoloog over een aantal van deze borden te vertellen heeft? Bekijk dan hieronder onze reportage.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Onderzoek naar biodiversiteit: 10.000 soorten op één eiland in één jaar

Het jaar 2024 staat voor natuurminnend Dordrecht in het teken van de biodiversiteit. De gemeente, ex...

Dordts Weekend van de natuur zoekt initiatieven

Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Daarom organiseert de gemeente samen met allerlei groene o...

Kale kadewanden Wantij binnenkort groen en levendig

Vanaf de Prins Hendrikbrug zijn ze nog nauwelijks zichtbaar, maar aan de noordkant van het Wantij ha...

Dit was Wantijpop 2023

Er werd veel gedronken, vooral water, gesmeerd en gedanst afgelopen weekend in het Wantijpark. De ze...

Veel muziek, bier en zon tijdens Wantij Live en Wantijpop 2023

Er wordt op dit moment nog de laatste hand gelegd aan het podium, maar vrijdag en zaterdag is het da...

Weer lekker afkoelen bij de Paddenstoel

Voor wie zich afvraagt waar je dit weekend, als het 30 graden, de verkoeling kan zoeken is er goed n...