Dordrecht, Netherlands

Borden leren wandelaars meer over de flora en fauna in het Wantijpark

Het is Dordtenaren die regelmatig het Wantijpark bezoeken misschien al opgevallen: het stuk park langs het Vlij ziet er robuuster uit dan enkele jaren geleden, als gevolg van ecologisch groenbeheer. Om bezoekers te informeren over de flora en fauna, staan er sinds kort acht kleurrijke informatieborden in het park.
Robin Nanninga | 15 april 2022 10:30 | Aangepast op 15 april 2022 10:30
Die informatiepanelen zijn er met name neergezet om parkbezoekers bewust te maken van ecologisch groenbeheer en het effect hiervan op de biodiversiteit en om hier begrip voor te kweken. Tegelijkertijd leren de borden bezoekers veel over de planten en dieren in het park. Wist je bijvoorbeeld dat brandnetels vlinders aantrekken? Of dat bevers ook in het Wantijpark glijbanen maken om in en uit het water te komen? Of weet je in welke bomen blauwe reigers het liefste broeden?

Ecologisch groenbeheer wordt op steeds meer plekken in de stad toegepast, om de natuur centraal te stellen en dieren en planten meer de ruimte te geven. Minder maaien betekent meer bloemen voor bijen en vlinders. Snoeihout en afstervende planten zorgen voor schuilplekken voor padden en insecten en voor voedsel voor vogels en egels. Met meer natuurlijke overgangen kunnen planten zich beter verspreiden.

Sinds vorig jaar
In het Wantijpark wordt deze manier van beheer sinds vorig voorjaar toegepast. "Om daar uitleg over te geven, hebben we op deze acht borden informatie geplaatst over wat we gedaan hebben en wat we willen bereiken voor planten en dieren", vertelt stadsecoloog Sjoerd-Dirk Fiaschi.

De eerste effecten van deze nieuwe manier van beheer zijn al zichtbaar, blijkt tijdens een wandeling door het park met de stadsecoloog . "Tot vorig jaar haalden we de wilde plant fluitenkruid weg, die laten we hier nu staan." Terwijl hij erover praat, landt er een bij op de plant. "Dat is een roodgatje. Hoe mooi is het dat we deze soort op deze manier de ruimte kunnen geven?"

De acht informatieborden vormen een route van ongeveer een kilometer door het park. Benieuwd wat de stadsecoloog over een aantal van deze borden te vertellen heeft? Bekijk dan hieronder onze reportage.

Meest gelezen

Fietser omgekomen bij ongeluk op Oranjelaan

Marjolein Vos | 1 dec 2022 10:40

Lees ook

Zo wil Dordrecht van sportvelden en parken het 'Stadspark XXL' maken

Dordrecht wil in 2030 bijna 140.000 inwoners hebben, maar daar is ook een groene en gezonde stad voo...

Biodiversiteit in Biesbosch neemt toe

Het gaat goed met de biodiversiteit in de Biesbosch. Een paar weken geleden werd er een zeegactie ui...

Kier Haringvlietsluizen draagt bij aan biodiversiteit in Biesbosch

Het gaat goed met de biodiversiteit in de Biesbosch en dat zou ook te maken hebben met een kier in d...

Oeververbinding tussen PlanTij en het Wantijpark definitief een brug te ver

Er komt definitief geen brug tussen PlanTij en het Wantijpark, zo besloot de gemeenteraad dinsdagmid...

Ideeën gezocht om te vergroenen: Gouden Laars Verkiezing beloont mooiste initiatieven

Om de natuur een handje te helpen en om droge voeten te houden is De Gouden Laars Verkiezing op zoek...

Renovatie kinderbadje de Paddenstoel weer in volle gang

Er wordt weer gebouwd aan kinderbadje de Paddenstoel, maar of het badje deze zomer alweer open kan, ...