Dordrecht, Netherlands

Brandweer in de Sequoia-flat: ‘Lopen straks voor het goede doel’

Luchtflessen op de rug, ademen door een masker, en dan nog eens twee keer driehonderd traptreden beklimmen. Een tiental brandweerlieden deden dat woensdag in de Sequoia-flat in de Dordtse Stadspolders. Ze beklimmen de hoogste flat van de stad om te trainen voor de Firefighters Stairclimb in Almere. Hier moeten ze in volle bepakking zeshonderd treden bestijgen. "Het is vermoeiend, maar als je het hebt gedaan, dan voel je je wel voldaan", vertelt één van de brandweerlieden.
Stephanie Roggekamp | 1 september 2022 09:52 | Aangepast op 1 september 2022 09:52
350 spuitgasten uit heel Nederland gaan 9 september naar Almere. Ze staan stil bij de slachtoffers bij de terreuraanslag op 9/11 in New York. Tegelijkertijd is er een goed doel aan verbonden. Gerben van den Boom van Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid legt uit: “Hulpverleners maken heftige gebeurtenissen mee, hierdoor krijgen sommige te maken met PTSS.” PTSS is het zogeheten ´Post Traumatische Stress Syndroom´, waarbij mensen na heftige ervaringen met lichamelijke en psychische klachten blijven lopen.

Zo is er volgens Van den Boom binnen de organisatie aandacht voor de verwerking van traumatische gebeurtenissen. “Denk aan het incident in Nieuw-Beijerland. Als je ziet wat zij hebben meegemaakt en gezien, dan is daar echt nazorg voor nodig. Je moet je voorstellen dat we in gesprek gaan met de collega's waar zij behoefte aan hebben." Volgens Van den Boom is het belangrijk om daar namens de Veiligheidsregio aandacht aan te besteden.

Allerlei soorten incidenten
Eén van de brandweermannen die de Sequoia-flat beklom, vertelt wat hij in zijn werk heeft meegemaakt. “Zelf was ik vroeg aanwezig bij de N3 toen iemand overleed door hijswerkzaamheden. Het is een incident wat je bijblijft."

Vrijwilliger brandweer Kayligh: “Het is belangrijk om er over te praten als je zoiets meemaakt. Zelf heb ik nog niet iets meegemaakt, waarbij ik even moet stilstaan; collega's ongetwijfeld wel. Maar ik vind dat als je iets hebt meegemaakt, het bespreekbaar gemaakt moet worden. Je kunt er niet mee blijven lopen, en het maar gaan negeren. Als je dat doet dan heb je er over twintig jaar nog last van."

Om daar extra bij stil te staan, gaan om 9 september 350 brandweerlieden het World Trade Center in Almere beklimmen. Waarbij bovenin de toren hen een adembenemend uitzicht staat te wachten.

Lees meer over:

Brandweer|Stadspolders|brandweer|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Stormschade: tuinset dreigt van dak te vallen op Voorstraat

Storm Henk, die dinsdagavond over Nederland trok, heeft in onze stad niet heel veel schade veroorza...

Oud en Nieuw relatief rustig verlopen in Dordt

De jaarwisseling is in Dordrecht en de andere Drechtsteden zonder al te grote incidenten verlopen. D...

Brandweer zoekt nieuwe beroepslieden

De Brandweer Zuid-Holland Zuid is op zoek naar versterking. Voor het team van de beroepsbrandweer ho...

Loslatende bakstenen zorgen voor gevaarlijke situatie Steegoversloot

De brandweer is vanmorgen uitgerukt vanwege een onveilige situatie op de hoek van de Steegoversloot ...

Kleine dakbrand bij van Leeuwenhoekweg snel onder controle

In de ochtend van vrijdag 4 augustus brak er rond de klok van negen uur een dakbrand uit op een bedr...

Veertig keer melding persoon te water, brandweer adviseert: 'Wees alert'

De brandweer in de regio Zuid-Holland Zuid is de afgelopen zes maanden ruim 40 keer ingezet voor mel...