Dordrecht, Netherlands

Buurtkamer aan Vrieseweg geopend: ‘Een verrijking voor de buurt’

Een plek waar bewoners uit de wijk elkaar kunnen ontmoeten, maar ook het gesprek kunnen aangaan met een wijkagent of coach. Daar is de buurtkamer voor bedacht. Zaterdag werd het pand aan de Vrieseweg officieel geopend.
Marjolein Vos | 26 september 2022 16:07 | Aangepast op 26 september 2022 16:07
Deze buurtkamer is de tweede die in Dordrecht geopend wordt; vorig jaar startte er al één aan het Kasperspad. En met succes, volgens gemeente en Buurtwerk. Die organisaties hopen dan ook dat de buurtkamer aan de Vrieseweg een deel van de overlast kan verminderen. Want dat die bestaat, wordt niet ontkend.

“We hebben het hier de laatste tijd behoorlijk onder controle met alle partners die hier aan het werk zijn en met de bewoners. Maar het blijft wel een punt van aandacht, dat hier overlast plaatsvindt en daar willen we met z’n allen wel wat aan doen”, vertelt wijkregisseur Steven Wierks. “Deze buurtkamer is echt een verrijking voor de buurt.”
Nieuw aan deze buurtkamer is dat er ook een politiepost aan gekoppeld is. “De wijkagenten gaan werken vanuit deze post, er gaan ook spreekuren komen, er gaat ‘koffie met een cop’ komen”, legt burgemeester Kolff uit. “Er zijn verschillende momenten dat er veel meer cotnact is tussen de bewoners en de politie en dat is denk ik heel goed.”

Het is de bedoeling dat mensen ergernissen eerder melden en gemakkelijker hulp zoeken bij problemen doordat ze gewoon binnen kunnen lopen bij de buurtkamer. Maar het gebouw is niet altijd open. “Op woensdag en donderdag is er een buurtwerker aanwezig”, legt Wierks uit. “We willen niet de hele tijd een buurtwerker hier binnen hebben, of een politieagent, terwijl er geen vraag naar is. We willen vooral dat de buurtwerker op straat is, dat de politieagenten op straat zijn. En op het moment dat we dan activiteiten hebben, gooien we het hier allemaal open.” Want er wordt van alles georganiseerd door Buurtwerk, van creatieve workshops tot cursus reanimeren en voorlichting door politieagenten. Daarnaast kunnen buurtbewoners de ruimte ook gebruiken om bijvoorbeeld te vergaderen. Daarvoor moeten ze dan wel intekenen via een agenda.

Lees ook

Dordtse zwemster Kim Busch pakt brons

De Nederlanse estafettevrouwen hebben op de WK kortebaan in Abu Dhabi brons weten te halen op de 4x5...

Politie rijdt dronken Dordtenaar klem op snelweg, ravage bij Vaanplein

Een 39-jarige Dordtenaar heeft dinsdagmiddag een ravage aangericht op het Vaanplein bij Rotterdam. D...

Oudste soldaat Olivier Bij de Vaate op 106-jarige leeftijd overleden

Olivier Bij de Vaate - die in mei 1940 op het eiland van Dordrecht tevergeefs vocht tegen de Duitse ...

Schade na opblazen brievenbus; ondanks vuurwerkverbod toch vernielingen

Aan de Mildenburg in Sterrenburg is een brievenbus opgeblazen met mogelijk zwaar vuurwerk. De schade...

Dordrecht viert 2022 met vuurwerk ondanks verbod

Dordrecht luidde vannacht om 00:00 uur 2022 in. Dat gebeurde ondanks het vuurwerkverbod met veel gek...

Het weer van vandaag: gure dag met buien

Vandaag wordt een gure dag met in de loop van de dag enkele buien vanuit het noordwesten. Dat kunnen...