Dordrecht, Netherlands

CDA en CU steunen wethouder Heijkoop en eisen compensatie voor opzeggen Gazprom-contract

Minister Jetten (Klimaat en Energie) moet gemeenten, die geld zijn kwijtgeraakt omdat ze onder druk hun contract met energieleverancier Gazprom hebben opgezegd, volledig compenseren. Dat vinden de landelijke fracties van CDA en ChristenUnie. Vorige week liet wethouder Heijkoop al weten dat hij de drie miljoen euro die Dordrecht door het overzetten van het energiecontract is misgelopen terug wil.
Marjolein Vos | 22 november 2022 14:26 | Aangepast op 22 november 2022 14:26
In april vond de minister het noodzakelijk dat gemeenten die een (doorlopend) contract hadden bij Gazprom dat zouden opzeggen, vanwege de Russische inval in Oekraïne. Dordrecht is één van de 300 gemeenten die een overeenkomst hadden met het Russisch staatsbedrijf en die die dus opzegde. Het contract werd ondergebracht bij Vattenfall, die echter veel hogere tarieven moest aanbieden, door de onrust op de gasmarkt, sinds de oorlog in de Oekraïne. Achteraf was dit allemaal niet nodig geweest: Gazprom werd namelijk genationaliseerd door Duitsland, waardoor het bedrijf niet langer onder de sanctiemaatregelen viel tegen Rusland.

CDA en CU hebben nu openlijk hun steun voor de gedupeerde gemeenten uitgesproken. Een meerderheid van de Tweede Kamer sluit zich bij hun standpunt aan. Ze eisen dat het kabinet niet alleen een tegemoetkoming uitkeert, die nog voor dit jaar gepland staat, maar dat gemeenten die een doorlopend contract hadden voor 2023 met voorrang de meerkosten volledig terugkrijgen.

Wethouder Heijkoop zei eerder tegen RTV Dordrecht al dat hij alleen een tegemoetkoming niet voldoende vindt. “Wat ons betreft moet dat 'gedeeltelijk' weg, en moet er gewoon volledig gecompenseerd worden. Dat moet gewoon netjes rechtgezet worden. We staan er stevig in. En ik verwacht dat het kabinet zich hierin een betrouwbare overheid zal tonen. Anders zal het de relatie bepaald geen goed doen”, aldus Heijkoop. Op NPO Radio 1 lichtte hij dinsdagmorgen zijn standpunt toe. “We zouden de schoolpleinen in Dordrecht willen vergroenen of we zouden gezinnen in armoede willen ondersteunen met dat geld. Drie miljoen is enorm veel geld voor kleine gemeenten.” Of Dordrecht die drie miljoen nu snel terug krijgt, is nog afwachten. Dat is volgens Heijkoop ook niet het belangrijkste: áls het geld maar terug komt. “Beste kabinet, u heeft dit fout gedaan. Zet dit netjes recht naar deze gemeenten. En of dat op de lange termijn of korte termijn vind ik wat minder belangrijk. Het gaat er namelijk om dat dat geld goed wordt vastgesteld voor alle gemeenten.”

RTV Dordrecht sprak wethouder Heijkoop vorige week over deze kwestie:

Meest gelezen

DuPont verdwijnt uit Dordrecht: fabriek staat te koop

Ingrid de Groot | 21 nov 2022 16:32

Lees ook

Ook inzamelingsacties op het eiland: “Zelfs mooi ingepakte cadeaupakketjes”

In Dordrecht is het sinds deze week mogelijk om de Oekraïense burgers te helpen. Verschillende orga...

‘We gaan aan de slag, we kunnen niet anders’: solidariteitsbijeenkomst voor Oekraïne

“Ik kan de beelden niet verdragen”, zo begon burgemeester Wouter Kolff zondagmiddag zijn toespra...

Verwarming lager? 'Dat doen wij al, want we hebben het nooit koud'

De verwarming thuis op maximaal 19 graden zetten en korter douchen. Het kabinet roept iedereen op ee...

Financiële druk bij Dordtenaren die Oekraïners opvangen: 'Je wordt er eigenlijk voor gestraft'

Drie maanden na de grootschalige Russische invasie in Oekraïne neemt de vluchtelingenstroom uit het...

Sportboulevard aan zijden draadje door extreme energieprijs: 'Sluiting desastreus'

De Sportboulevard aan de Karel Lotsyweg staat op omvallen nu de energieprijzen door het dak gaan. Al...

Veiligheidsregio's moeten elk duizend Oekraïners opvangen

Alle 25 Nederlandse veiligheidsregio's moeten met spoed op zoek naar duizenden opvangplekken voor Oe...