Dordrecht, Netherlands

Celstraf voor bedreiging van burgemeester Kolff

‘Hypocriete tyfuskop’ en ‘er zullen represailles volgen’ voor ondermeer deze uitspraken, gericht aan burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht, krijgt Stefan van D. vier weken gevangenisstraf opgelegd. Op 23 juli stuurde hij deze teksten in een mail naar de burgemeester.
Stephanie Roggekamp | 29 september 2022 15:35 | Aangepast op 29 september 2022 15:35
De reden achter de tirade is een heel verhaal, een jarenlang opgebouwde frustratie. Het begint in Enschede, waar hij melding doet van fraude bij een GGZ-instelling. “Dat is ook door de rechter vastgesteld. Daarna ben ik op straat gezet door de reclassering en teruggekeerd naar Dordrecht. Ik was dakloos en sliep in een tentje.”

Naar Oekraïne
Zijn leven neemt een opvallende loop als hij zich aansluit bij een groep veteranen die naar Oekraïne vertrekt. Nee, hij heeft niet deelgenomen aan militaire activiteiten. “Ik wilde de mensen daar helpen en ben later naar Polen gegaan om in een vluchtelingenkamp te werken.”

Na anderhalve maand gaat hij weer naar Dordrecht maar nog altijd als dakloze. Opnieuw komen vluchtelingen op zijn pad. “Ik zag dat zij wel een woning kregen en ik niet. Ik was het zat. De burgemeester heeft een zorgplicht, daar wilde ik hem op aanspreken.”

En zo kon het gebeuren dat hij een bedreigende en beledigende mail stuurt naar Wouter Kolff. “Buitengewoon ongelukkig geformuleerd”, zegt zijn advocaat Noëlle Pieterse.

Stefan van D. is eerder veroordeeld voor bedreiging, belediging en poging zware mishandeling. De rechter: “U komt in rap tempo steeds terug in de rechtszaal. U bent dakloos, werkt zwart. Dat ziet er allemaal niet florissant uit.” De officier van justitie weet het ook niet meer. “Ik heb het zelden meegemaakt dat iemand zo categorisch iedere hulp weigert. Er is geen land met meneer te bezeilen.”

'Ik vertrouw de reclassering niet'
Normaal gesproken wordt een gedetineerde ‘met een rugzak’ begeleid door de reclassering. Maar de instantie heeft haar handen ervan afgetrokken. Stefan van D. is er ook duidelijk over: “Ik vertrouw de reclassering niet en weiger met hen samen ten werken.”

Dus rest de officier van justitie niets anders dan maar weer een celstraf te eisen: zes weken cel voor de bedreiging en ook nog voor het rijden op een gestolen scooter. Daar komen meerdere openstaande straffen bij die eerder voorwaardelijk zijn opgelegd. In totaal zou het dan neerkomen op vier maanden cel.

Donderdag 29 september heeft de rechter dus besloten Stefan een celstraf van vier weken op te leggen voor de bedreigingen richting burgemeester Kolff.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

‘Heeft Nielson een zoontje gekregen?’ Dordtenaren verrast met beschuit met muisjes

Geboortenieuws op het Stadhuis: burgemeester Wouter Kolff is opnieuw vader geworden. En daar zijn Do...

Tientallen vluchtelingen uit Dordtse Oekraïne-opvang gezet: 'Die kunnen terug naar veilig land'

In de Dordtse opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt de komende weken ruimte vrijgemaakt om ni...

'Gevolgen van de holocaust generaties lang voelbaar'

Het is druk in het Stadhuis deze zaterdagavond. Veel mensen zijn bij elkaar gekomen om stil te staan...

Regio-offensief tegen explosies en aanslagen: 'We rusten niet voor het tij gekeerd is'

Welke maatregelen ze precies gaan nemen, vertellen ze niet. Er komt in ieder geval een campagne geri...

Deze week in Eilandleven: expositie van Wim Heldens en de verhuizing van RTV Dordrecht

In ons tv-programma Eilandleven besteden we iedere donderdag aandacht aan kunst, cultuur en natuur o...

Kolff roept op in te stemmen met spreidingswet

In de Eerste Kamer staat maandag en dinsdag de spreidingswet op de agenda. Een belangrijk onderwerp ...