Dordrecht, Netherlands

´Chaos´ bij aanbesteding Biesboschhal

De verkoop van de wereldberoemde Biesbosch-hal op Stadswerven is opnieuw vertraagd en laat nog tot 2023 op zich wachten. Ondernemers raken gefrustreerd door de chaos bij de aanbesteding. Maar volgens de gemeente staat zorgvuldigheid voorop en kost dit soort verkoopprocessen nu eenmaal tijd.
Ingrid de Groot | 29 september 2022 11:02 | Aangepast op 29 september 2022 11:02
Op zijn zachtst gezegd onprofessioneel, luidt het verwijt van Bianca Hubens. Veel tijd en energie stak de Brabantse ondernemer tijdens de eerste tender in 2021, in het maken van plannen voor de hal. Ze maakte op uitnodiging van de gemeente een gaaf ontwerp voor een waanzinnig nationaal vintage centrum in de Biesbosch hal. ,,Het was verloren tijd en energie,'' vertelt ze tijdens een telefonisch interview vanuit haar huidige vintage-centrum in een grote loods in Oudenbosch. Spotgoedkope, tweedehands meubeltjes, en oude lp's wilde ze in Dordt gaan verkopen via funshoppen en een recirculatie-concept: duurzaam dus.

Erfgoed
Kondigde de gemeente onlangs opgewekt aan dat het wereldberoemde maritieme erfgoed op de Stadswerven eind 2022 écht opnieuw in de verkoop zou gaan. Vandaag zei het stadskantoor tegen RTV Dordrecht dat de verkoop van de hal, naar verwachting pas weer op te pakken in de eerste helft van 2023 . ,,De precieze procedure moet nog worden afgesteld en daarmee ook de eisen waaraan de plannen moeten voldoen,'' laat de gemeente weten.
Meerdere ondernemers die een jaar geleden nog dure architecten en adviseurs aan het werk zetten tijdens de eerste mislukte tender, staan paf. Ze hebben geen woorden voor het draaikonten met deadlines en voorwaarden.
En ook Bianca Hubens kan de handelswijze van de gemeente niet meer volgen. ,,We hadden een prachtig plan. Maar deadline, na deadline werd in 2021 al verschoven.''

De ondernemer keerde vorig jaar notabene van haar vakantieadres op Texel terug om een presentatie van haar ideeën op het Stadskantoor te geven. Enige tijd daarna viel opeens een onthutsende brief op de mat. Met de teleurstellende mededeling dat de Tender was gestaakt. ,,Daarna bleef het ijzig stil,'' zegt Hubens. ,,Werden we maar aan het lijntje gehouden, we hoorden helemaal niks.'' Bij een gesprek waarin ze vroeg om opheldering, bleek haar contactpersoon op het Stadskantoor opeens 'een functie elders' te hebben, schetst ze. ,,En plaatsvervangers konden er 'nátuurlijk ook niks aan doen, hoe het was gelopen'.''

Jos Hubens, van het Binnenvaartmuseum dat niets liever wil dan uitbreiden in de Biesbosch-hal ziet ondertussen het monument triest leeg staan. Op de kade wijst hij naar de hal, in zijn ogen de allermooiste parel die er is.
,,We hebben hier wereldberoemd erfgoed staan, waar na de Tweede Wereldoorlog met Marshall-hulp 125 Franse motoren voor de binnenvaart zijn gemaakt. Alleen Dordtenaren beseffen dat niet.'' Hubens die vertrouwen houdt in een doorbraak, maant de gemeente wel echt tot spoed. ,,Gemeente doe iets. Hak een knoop door. Dan weet iedereen waar hij aan toe is.'' Wethouder Tanja de Jonge (GroenLinks) zei deze week begrip te hebben voor alle frustraties bij de ondernemers die aan de gang willen met de Biesbosch-hal.

Tender
Volgens haar valt de gemeente echter niks te verwijten. De afgeschoten tender ging vorig jaar volgens haar de mist in omdat de ingediende plannen niet geheel aan alle voorwaarden voldeden. Maar volgens meerdere ondernemers is dat een slappe smoes. Het zou het Stadskantoor ontbroken hebben aan sturing, inzicht en passie. Onkunde, en juridische missers zouden aan de vertraging ten grondslag liggen. ,,Heel jammer,'' noemt De Jonge de klachten. Maar de wethouder gaat verder op die zware verwijten niet in. Wel kondigt ze aan dat een nieuwe tender (aanbesteding) in 2023 in gang wordt gezet. En ze nodigt alle ondernemers uit vooral hun plannen opnieuw in te dienen. Het is volgens haar onwaarschijnlijk dat steenrijke Amerikaanse of Chinese investeerders met de Dordtse maritieme hal aan de haal gaan.
Bij de weging van de plannen zal namelijk voor 80 procent gekeken worden naar de kwaliteit, en voor 20 procent naar de prijs, zegt ze. Ook woningbouw is onwaarschijnlijk, zegt ze.

Kostenstijging
Vintage-ondernemer Bianca Hubens meldt dat zij opnieuw een poging gaat doen in de race om de hal. Maar haar kansen zijn nul, schat ze in. ,,Dit gaat om zoveel geld...'' De Dordtse ondernemer Jan van Laar die vorig jaar een plan indiende voor een gave Plaza met onder andere een markthal op Stadswerven voor verswinkeltjes, zegt diep na te gaan denken. ,, Of ik het plan opnieuw indien weet ik nog niet. Het plan één op één opnieuw indienen gaatKO niet, gezien alle gestegen kosten. De verbouwing die ik in gedachten had gaat nu een veelvoud kosten.''

Lees ook

Tegoeden Dordtpas verlengd naar 2022

Goed nieuws voor de Dordtenaren met een Dordtpas: de tegoeden worden namelijk meegenomen naar volgen...

Komt het Nationaal Historisch Museum naar Dordt? Gemeente onderzoekt mogelijkheden

Een extra museum in het bestaande museumpalet van Dordrecht. De ChristenUnie/SGP dacht hier al eerde...

Zangeres Merol verovert nét niet de beker, maar wel veel harten in Belgische Slimste Mens

Ze was er dichtbij, maar helaas: zangeres Merel Baldé – beter bekend als Merol – heeft net naas...

Oud-wethouder Sleeking: “Alleen met Beter voor Dordt aan het roer blijven we koersvast”

In september nam hij na jaren afscheid als wethouder en partijleider van Beter voor Dordt. Piet Slee...

Dordtenaar (18) die steen naar politiebusje zou hebben gegooid bij Klassieker is geen verdachte meer

De Dordtenaar die eerder deze week werd opgepakt omdat hij een steen door de ruit van een politiebus...

Inchecken op de halte en geen Hooikade in de winter: dit is er allemaal veranderd rondom de waterbus

Blue Amigo is de nieuwe exploitant van de waterbus en dat betekent dat er voor reizigers het een en ...