Dordrecht, Netherlands

Deze alpaca’s lopen rond door de wijk; ‘Krijg er nog kippenvel van’

Op zijn klompen en met de alpaca’s aan de touw in zijn hand, loopt Bas Kooij door heel Hendrik-Ido-Ambacht. “Het is een hobby”, lacht hij. Kwint en Cato, zijn ondertussen twee beroemdheden in het dorp waar iedereen een glimlach van krijgt.
Stephanie Roggekamp | 13 oktober 2022 11:32 | Aangepast op 13 oktober 2022 11:32
“Ik krijg nooit vervelende opmerkingen als ik met Kwint en Cato langs de winkels en huizen loop”, vertelt Bas. “Het kan ook niet, want de beesten stralen gewoon positiviteit uit.” In het dorp kijken ze er dan ook niet meer gek van op als de twee alpaca’s aan een riem door de straten lopen. Zelfs als de beesten in de bibliotheek, gemeentehuis of in het theater staan. “Ik hoef niet bang te zijn dat ze ergens hun behoeften doen”, legt hij uit. “Ze doen dat alleen bij hun eigen stal. Wel zo praktisch”, lacht hij. Dat houdt ook in dat hij maximaal 3 uur met ze op pad kan. “Daarna moeten ze toch écht naar de wc.”

Benieuwd hoe het gezelschap over de straten loopt? Bekijk het het hier:
Let op, onder de video gaat het verhaal verder
De twee alpaca’s staan bij het Jeugdspeelpark in Ambacht. Drie jaar geleden zijn ze geschonken vanwege het nieuwe speelpark. “Eerst hadden we Ohio, maar hij was ziek.” Daardoor heeft de organisatie er een nieuwe alpaca ,‘Cato’, bij gehaald. “Alpaca’s kunnen niet alleen zijn. Als ze dat wel zijn kunnen ze binnen een paar maanden overlijden uit eenzaamheid”, vertelt hij.

Bij Cato merkt Bas wel dat ze nog moet wennen aan de wandelingen. “Ik ben haar aan het socialiseren en ik probeer ervoor te zorgen dat ze haar angsten overwint. Het gaat steeds beter”, vertelt hij trots. “Maar”, voegt hij eraan toe. “Het is niet hetzelfde als het uitlaten van een hond. Kwint en Cato gaan niet om hun behoeften te doen, maar voor hen gaat het om de conditie en de pedicure en manicure.” Hun nagels worden namelijk geslepen aan de stenen.

Bas neemt de twee dus overal mee naar toe. Maar één activiteit is hem vooral bijgebleven. “Ik ging naar een terminale zieke man die erg fan was van alpaca’s. Ik heb zijn laatste wens in vervulling gebracht door de dieren bij hem in de woonkamer te zetten”, vertelt hij wat emotioneel. “Ik krijg nog kippenvel als ik eraan terugdenk.”

Benieuwd naar de avonturen van het bekende duo? Op de Facbeook-pagina van Ohio en Kwint worden al hun avonturen gedeeld.

Lees ook

Steeds meer dieren hebben obesitas: dierenziekenhuis waarschuwt voor grote gevolgen

Je kent het wel: toch nog dat ene kleine stukje worst aan je hond geven, of dat ene snoepje aan je k...

Eén van de laatste gemeenten in de Drechtsteden verandert afvalbeleid

Hendrik-Ido-Ambacht neemt als één van de laatste gemeenten in de Drechtsteden het eigen afvalbelei...

Willem de Zwijgerschool in Ambacht is als eerste afvalvrij: ''Het enthousiasme is heel groot''

De Willem de Zwijgerschool in Hendrik-Ido-Ambacht is sinds deze week een afvalvrije school. Wethoude...

In deze kindervariant van The Passion stelen jonge talenten de show

Dordrecht stond alweer drie jaar geleden in het teken van The Passion, dit jaar is het de beurt aan ...

Bomvol Baxpark geniet van zingende en acterende kinderen tijdens Passion4kids

Honderden mensen waren woensdagavond getuige van de allereerste Passion4kids in Hendrik-Ido-Ambacht....

Overal papengaaienschijt in woning Dordrecht; inspectie grijpt in

Het is heus waar: dit is het smerigste wat je vandaag gaat zien. Afgelopen vrijdag hebben schoonmake...