Dordrecht, Netherlands

Deze alpaca’s lopen rond door de wijk; ‘Krijg er nog kippenvel van’

Op zijn klompen en met de alpaca’s aan de touw in zijn hand, loopt Bas Kooij door heel Hendrik-Ido-Ambacht. “Het is een hobby”, lacht hij. Kwint en Cato, zijn ondertussen twee beroemdheden in het dorp waar iedereen een glimlach van krijgt.
Stephanie Roggekamp | 13 oktober 2022 11:32 | Aangepast op 13 oktober 2022 11:32
“Ik krijg nooit vervelende opmerkingen als ik met Kwint en Cato langs de winkels en huizen loop”, vertelt Bas. “Het kan ook niet, want de beesten stralen gewoon positiviteit uit.” In het dorp kijken ze er dan ook niet meer gek van op als de twee alpaca’s aan een riem door de straten lopen. Zelfs als de beesten in de bibliotheek, gemeentehuis of in het theater staan. “Ik hoef niet bang te zijn dat ze ergens hun behoeften doen”, legt hij uit. “Ze doen dat alleen bij hun eigen stal. Wel zo praktisch”, lacht hij. Dat houdt ook in dat hij maximaal 3 uur met ze op pad kan. “Daarna moeten ze toch écht naar de wc.”

Benieuwd hoe het gezelschap over de straten loopt? Bekijk het het hier:
Let op, onder de video gaat het verhaal verder
De twee alpaca’s staan bij het Jeugdspeelpark in Ambacht. Drie jaar geleden zijn ze geschonken vanwege het nieuwe speelpark. “Eerst hadden we Ohio, maar hij was ziek.” Daardoor heeft de organisatie er een nieuwe alpaca ,‘Cato’, bij gehaald. “Alpaca’s kunnen niet alleen zijn. Als ze dat wel zijn kunnen ze binnen een paar maanden overlijden uit eenzaamheid”, vertelt hij.

Bij Cato merkt Bas wel dat ze nog moet wennen aan de wandelingen. “Ik ben haar aan het socialiseren en ik probeer ervoor te zorgen dat ze haar angsten overwint. Het gaat steeds beter”, vertelt hij trots. “Maar”, voegt hij eraan toe. “Het is niet hetzelfde als het uitlaten van een hond. Kwint en Cato gaan niet om hun behoeften te doen, maar voor hen gaat het om de conditie en de pedicure en manicure.” Hun nagels worden namelijk geslepen aan de stenen.

Bas neemt de twee dus overal mee naar toe. Maar één activiteit is hem vooral bijgebleven. “Ik ging naar een terminale zieke man die erg fan was van alpaca’s. Ik heb zijn laatste wens in vervulling gebracht door de dieren bij hem in de woonkamer te zetten”, vertelt hij wat emotioneel. “Ik krijg nog kippenvel als ik eraan terugdenk.”

Benieuwd naar de avonturen van het bekende duo? Op de Facbeook-pagina van Ohio en Kwint worden al hun avonturen gedeeld.

Lees ook

Mobiele boerderij brengt dierenplezier naar Dordtse ouderen

Drie geiten, twee schapen, een ezel, twee honden, een alpaca en vijf konijnen. Het is niet dagelijks...

Wandelaar ernstig gewond na aanrijding met scooter, politie zoekt dader

Op donderdag 18 mei, rond 13.50 uur, heeft er op het fietspad De Hoogenbergpad (Sandelingen) een aan...

Dollemansrit door Hendrik-Ido-Ambacht, bestuurder nog spoorloos

De politie heeft zondagavond de handen vol gehad aan een automobilist die behoorlijk wat schade heef...

Gemeente Zwijndrecht zet plan voor zonnepark Kijfhoek op pauze

Een gebied met zonnepanelen, omringd door natuur waarin mensen kunnen wandelen en recreëren. Dat wa...

Dieren kinderboederij Kiboe-hoeve veilig aangekomen in buurgemeente Dordrecht

Vorige week was het zo ver. Nadat de trouwe bezoekers van de Kiboe-hoeve nog één keer konden knuffel...

Robs antieke stoelen onder de loep genomen: kan hij hiermee zijn dieren redden?

Rob van der Graaf, beter bekend als Ranger Rob, is al lange tijd bezig om zijn exotische dieren een ...